Резултати от 1 до 2 от общо 2

Филтрирането на торент сайтове вече е незаконно

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #1

    Филтрирането на торент сайтове вече е незаконно

    Никой не може да задължава доставчици на интернет да филтрират достъп до сайтове за размяна на файлове. Това реши базираният в Люксембург Съд на Европейския съюз.

    Магистратите смятат, че подобно филтриране или блокиране на трафика представлява нарушение на основни човешки права, като например правото на хората свободно да разменят информация.
    Казусът, довел до това решение, е от 2007 г., когато организация на праводържатели подава оплакване до белгийски съд.

    Магистратите задължават местен провайдър да филтрира "незаконните комуникации" между клиенти на доставчика и сайт за peer-to-peer споделяне. Засегната компания обаче атакува решението пред Съда на ЕС в Люксембург. Законодателството на ЕС има върховенство над решенията на национален съд, така че оттук нататък заповедта е неприложима. Това важи за всички подобни разпореждания във всяка европейска държава.

    Началник на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев смята, че решението няма да доведе до промяна в работата на неговата структура. "Не сме задължавали интернет доставчици да филтрират достъп. Не бъркайте собствениците на торент тракери с интернет доставчици", беше коментарът му пред "Капитал Daily".

    "Това решение може само да ме радва, защото елиминира възможността за цензура", каза Теодор Захов, председател на УС на Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) и съсобственик на "Икономедиа". Според него присъдата увеличава свободата в интернет, тъй като евентуално позволение за филтриране на торенти би било само началото на контрола върху доставчиците на интернет достъп.

    "Решението е революционно – за пръв път толкова висша инстанция поставя интересите на потребителите пред тези на корпоративните кръгове", коментира Невен Дилков, председател на УС на Сдружението за електронни комуникации - браншовата организация на алтернативните телекомуникационни оператори в България. По думите му присъдата утвърждава основните свободи в европейското право, които са чест обект на посегателство в различни държави.

    Захов и Дилков припомниха, че в парламента се обсъждат промени в Закона за хазарта, които също предвиждат филтриране на сайтове. Според тях решението на съда ясно ги обявява като несъвместими с концепцията за мрежова неутралност - всеки да има еднакъв достъп при равни условия до всяко съдържание в интернет.


    http://www.capital.bg/biznes/tehnolo...konno/?ref=rss

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    5,621
    #2

    Re:Филтрирането на торент сайтове вече е незаконно

    Като бях в Кьолн миналата година нямах достъп до замундата (не знам кой беше доставчика който ползвах за нет)...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. проблемче с торент файл
    От eror във форум Общ - софтуер
    Отговори: 0
    Последно: 06-12-07, 11:16
  2. въпрос за торент клиент
    От nely във форум Общ - софтуер
    Отговори: 5
    Последно: 09-12-06, 10:54
  3. Торент клъц
    От Smurfa във форум Мрежи
    Отговори: 4
    Последно: 04-05-06, 00:23
  4. Виж ти, къде били сървърите с незаконно съдържание...
    От Slero във форум Коментирай новина
    Отговори: 16
    Последно: 22-03-06, 18:31
  5. Направа на торент.
    От fiorino във форум Общ - софтуер
    Отговори: 9
    Последно: 12-05-05, 10:43

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе