Здравейте! Въпреки, че в новото ми жилище е ужасно студено, вече две години се опъвах да сложа климатик заради шума най-вече от външните тела, който имат климатиците на съседи, и който чувам както в моето жилище, така и в жилището на родителите ми. За съжаление обаче на конвектори не само че е скъпо, но и в най-големите студове просто не смогват да стоплят - сега след празниците е ужас направо.
Та, искам сплит инвертор, на който външното тяло е възможно най-тихо. Жилището ми има общо три отделни стаи с приблизителни квадратури съответно: 22,75 м2, 19.25 м2 и 6 м2 и стандартна височина 2,6 м, непреходни. Чудя се да сложа на първо време един климатик за най-голямата, която е дневна, и евентуално още един на средната по големина, която е спалня. В дневната обаче няма околопрозоречно пространство и ако се монтира на съседната до прозореца стена, ще трябва да е доста навътре, за да не пречи на отварянето на прозореца, а пък по-навътре има мебели, които пречат за стенен монтаж, та се налага монтаж на пода под прозореца или на съседната стена, но пак на пода, непосредствено до прозореца.
Чудя се и за вариант за един по-мощен климатик, който да топли всички стаи, но той, предполагам ще е по-шумен, а и по-трудно ще се осигурява равномерна температура във всички стаи, та май най-добре два отделни за големите стаи, а в малката засега да сложа конвектора Адакс, който вече имам.
Жилището е ЕПК и съм на 1-ви етаж, с изцяло западно изложение. Най-голямата стая (дневната) има към 2 м външна северна стена, а другата голяма стая има 4 м външна южна стена. Дограмата навсякъде е 5-камерна Salamander, има и изолация 5 см Неопор, но въпреки това е студено заради първия етаж и заради това, че само най-голямата стая има контакт със стена на съсед, който за капак не живее там и се появява само от време на време.
Склонен съм да похарча към 1500-2000 за един климатик в най-голямата стая или общо 3000 за два съответно по един за всяка от двете големи стаи. За марки се чудя между Мицубиши, Дайкин и Фуджитсу, но ми е трудно да се ориентирам между всички модели кой е най-тих и позволява едновременно подов монтаж.
Моля също за разяснение има ли някаква принципна разлика между сплит системите за стенен и подов монтаж!
Благодаря за търпението да прочетете горното и да отговорите!
ЕДИТ: пред вид, че жилището е доста студено, през лятото дори и в най-големите жеги не ми трябва климатик, та за това климатиците ще се ползват основно за отопление