-
Задача №23
първо едно уточнение, което ми се иска да направя:
трябва да се мъчим да дадем почти нерешими задачи, или такива, които просто да пораздвижат мозъка?
ето и една бърза, на prima vista, от мен:
имаме два съда с течности ( да речем спирт и вода ). във всеки съд има по точно 2 литра от съответната течност. взимаме 150 мл от водата и я изливаме в спирта. разбъркваме добре, за да стане хомогенна сместта. след това взимаме 150 мл от новополучената смес и я изливаме в първия съд.
въпросът е: по-голяма концентрация на спирта във водата ли имаме или на водата в спирта?
-
Задача №23
Концентрацията и на водата в спирта, и на спирта във водата е абсолютно еднаква.
-
Задача №23
... защото?
p.s. стига вися в нета и решава задачите, бе [:P]
-
Задача №23
Искам да питам колко градусов е спирта и ставали за пиене[?][:D]
//Edit
отговор на горния пост:
Защото след това се сипва 150 мл СПРИТ във водата.
-
Задача №23
sage, не забравяй, че при второто преливане не спирт се сипва във водата, а новополучена смес, от която известна част вече не е спирт, а вода!
-
Задача №23
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">... защото?
<div align="right">Originally posted by FearMe*-*20/09/2004*:* 23:53:46</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
1. Ами след двете преливания и в двата съда има същото количество течност, което е имало в началото и освен това има еквивалентни количества от "алтернативната" течност във всеки от съдовете.
2. Ми кво да направя, като са ме изгонили да си гледам мача на компютъра и в KlipFolio-то постоянно ми се появяват постове... Обявявам си автомораториум върху решаване на задачите - 3 дни няма да поствам отговори.
//edit
Сега прочетох отговора на Задача 1 (и самата задача [:)]). Мисля, че сега е ред на Duhche. FearMe?
//edit 2
Решението в числа:
1. В първия съд остават 2000 - 150 = 1850 г вода.
2. Във втория съд стават 2000 г спирт (93.02%) и 150 г вода (6.98%).
3. В първия съд преливаме 150 г течност, от която 139.53 г (93.02%) е спирт и 10.47 г (6.98%) е вода.
4. При това положение водата в първия съд става 1860.47 г (1850 + 10.47), толкова, колкото и спиртът във втория съд (2000 - 139.53).
5. При условие, че количествата на "оригиналните" течности в съответните им съдинки са равни, и крайното количество на течност също е непроменено, то и концентрациите са равни.
//edit 3 & offtopic, ама много ми е кеф и не мога да се сдържа:
Glory, Glory Man United!!!
-
Задача №23
Така е най-добре. Duhche има думата.
Освен това едно пиленеце ми пошепна, че вчера си е взела държавния изпит по английски с отличен! Има право на награда.
Duhche ти си на ход!!! Чакаме!
-
Задача №23
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">... защото?
<div align="right">Originally posted by FearMe*-*20/09/2004*:* 23:53:46</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
1. Ами след двете преливания и в двата съда има същото количество течност, което е имало в началото и освен това има еквивалентни количества от "алтернативната" течност във всеки от съдовете.
2. Ми кво да направя, като са ме изгонили да си гледам мача на компютъра и в KlipFolio-то постоянно ми се появяват постове... Обявявам си автомораториум върху решаване на задачите - 3 дни няма да поствам отговори.
//edit
Сега прочетох отговора на Задача 1 (и самата задача [:)]). Мисля, че сега е ред на Duhche. FearMe?
//edit 2
Решението в числа:
1. В първия съд остават 2000 - 150 = 1850 г вода.
2. Във втория съд стават 2000 г спирт (93.02%) и 150 г вода (6.98%).
3. В първия съд преливаме 150 г течност, от която 139.53 г (93.02%) е спирт и 10.47 г (6.98%) е вода.
4. При това положение водата в първия съд става 1860.47 г (1850 + 10.47), толкова, колкото и спиртът във втория съд (2000 - 139.53).
5. При условие, че количествата на "оригиналните" течности в съответните им съдинки са равни, и крайното количество на течност също е непроменено, то и концентрациите са равни.
<div align="right">Originally posted by Raid*-*21/09/2004*:* 00:01:02</div id="right">
Абе, Raid, ти друга работа нямаш ли си? Стига с тия задачи, бре! И без това водиш по точки :-) Я излез навън и се огледай за някоя пищна руса мадама, спиртосай я и след това я закарай до "Метро"-то да й покажеш какви близалки има :-Р... пък после ще си преливате течностите материално... :-)
-
Задача №23
@IvO_tm
Както се пееше в една песен "само ч'ай да свърши мача - пет деца ша ти избачкам". Мача свърши - след малко отивам на бачкане [:P].
Пък и вече си обявих автомораториум [xx(].
-
Задача №23
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">...Защото след това се сипва 150 мл СПРИТ във водата...
<div align="right">Originally posted by SAGE*-*20/09/2004*:* 23:55:46</div id="right">
Ползва се като разредител на водка "Армеец" [:D]
-
Задача №23
отсъждам: Duhche е наред
(courtesy Raid [:)])