Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 24

Задача № 28

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

Задача № 28

Човек отваря книга и в нея прочита, че петък е преди четвъртък.

Той затваря книгата и вече е абсолютно сигурен, че това е вярно.

Коя книга е отворил той?

<font size="1">Благодарности на IvO_tm, за това че бе така добър да се лиши от правото си да участва в тази задача, като ми я предостави за "ползване".</font id="size1">

2.  

3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Задача № 28

Алиса в огледалния свят

4. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Задача № 28

Отворил е корана.

Ако е нужно да се обоснова, човека е да кажем европеец, немюсулманин и чете корана, където посоката на писане е обратна.

Това е едно предположение просто.

5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Задача № 28

Бих казал че е чел книгата на Евреите

6. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Задача № 28

malone, логически отговорът ти е правилен, но de facto не може да се получи така, защото посоката на изписване и на самите думи е отдясно наляво и прочитането не би имало смисъл. ако трябва да вървим в тази посока на разсъждение, тогава би трябвало да бъде китайски/японски, където се пише отгоре надолу, отдясно наляво. т.е. прочитането ще има смисъл, но поредността на дните ще бъде обратна. отделен е въпросът, че в такъв случай трябва условието да бъде: "разгърнал свитък"

според мен трябва да е нещо друго, защото след затварянето на книгата човекът е сигурен. т.е. не става въпрос за самозаблуда или объркване, а за убеждаване.

7. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Задача № 28

отговарям:

това е декретът за смяна на датите. когато се приема поправката с 13 дни по настоящия ни календар връщането поставя петъка точно преди четвъртъка

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003

Задача № 28

чел е речник - там думите са подредени по азбучен ред...

10. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Задача № 28

Просто това е първото, което ми дойде на ум FearMe, затова написах, че е само предположение, не съм сигурен във верността на отговора ми.

Има и още разсъждения, които ме объркват.

Значи корана би трябвало да е написан на арабски за да се чете по този начин, който предположих.

От друга страна, човека затваря книгата и вече е убеден, че петък стои преди четвъртък. Да кажем вижда, че това е корана и дните са написани обратно, както е и посоката на четене, отдясно наляво. Това го убеждава.

Да де, но ако свободно чете арабски, не е нужно да види на корицата, че това е корана. Той ще разбере това от текста. И няма да има нужда да затваря книгата за да се убеди в позицията на дните.

Така че малко ми издиша отговора, но това е първото, което ми дойде на ум интуитивно.

И нещо не схванах примера с китайската и японската писменост, съжалявам.

Неарабския свят:

---> посока на писане и четене ---> понеделник, вторник, сряда, четвъртък, петък ...

Арабския свят:

... петък, четвъртък, сряда, вторник, понеделник <--- посока на писане и четене <---

И мисълта ми беше, че неарабина ще <font color="red">чете</font id="red"> по присъщата за него посока <font color="red">написаното</font id="red"> по присъщата за арабите посока. Или петък ще бъде преди четвъртък при опит да се прочете написаното от неарабин.

[]

11. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Задача № 28

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">отговарям:

това е декретът за смяна на датите. когато се приема поправката с 13 дни по настоящия ни календар връщането поставя петъка точно преди четвъртъка

<div align="right">Originally posted by FearMe*-*24/09/2004*:* 11:14:48</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Кога и къде е публикуван този декрет?[:D]

12. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Задача № 28

<font color="orange">@Lupus</font id="orange">

В България григорианският календар е въведен в гражданския живот с царски указ № 8, издаден от царя-католик Фердинанд I, съгласно Закона за въвеждането на григорианския календар. Член първи от този закон гласи следното: "От 1.IV.1916 г. времеброенето в Царство България да става по новия стил - григорианския календар. Денят 31.III.1916 г. остава последен ден, броен по стария стил, и на следващия след него ден веднага влиза в сила новият с дата 14.IV.1916 г., като начало на новото времеброене в Царството"

(Държавен вестник, бр.65, 21.III.1916 г.).

13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Задача № 28

@Malone,

Мерси за отговора. Зададох въпроса не случайно.

Виж как е формулиран въпроса на Profita.[:D]

14.  

15. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Задача № 28

malone, имах предвид следното:

изписване по арабски:

"кътеп, кътръвтеч" - няма особен смисъл за нормално четящ неарабин, какъвто се предполага, че би направил тази грешка

изписване по китайски:

"п ч"

"е е"

"т т"

"ъ в"

"к ъ"

" р"

" т"

" ъ"

" к" - чете се и е възможно допускането на подобно объркване/грешка.

но все още остава висящ въпроса с убеждението във вернотата. аз си държа на моя отговoр, пък [:D]!

p.s. "родител от женски пол" му стара, не мога да напасна отвесно написаното. надявам се, че все пак става ясно

16. prt
    prt е офлайн
    Member Аватара на prt
    Тук е от
    Feb 2004

Задача № 28

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><font color="orange">@Lupus</font id="orange">

В България григорианският календар е въведен в гражданския живот с царски указ № 8, издаден от царя-католик Фердинанд I, съгласно Закона за въвеждането на григорианския календар. Член първи от този закон гласи следното: "От 1.IV.1916 г. времеброенето в Царство България да става по новия стил - григорианския календар. Денят 31.III.1916 г. остава последен ден, броен по стария стил, и на следващия след него ден веднага влиза в сила новият с дата 14.IV.1916 г., като начало на новото времеброене в Царството"

(Държавен вестник, бр.65, 21.III.1916 г.).

<div align="right">Originally posted by Malone*-*24/09/2004*:* 11:41:45</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Остава да се добави само, че 14.IV.1916 г. е наистина Петък (според календара на MS Outlook).

17. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас

Задача № 28

Винаги ми е било интересно да проследя пътя на логиката в различните хора. Знаех си, че тук има интелигентни такива, но днес вие просто разбихте фантазиите ми за мислене.

Очарована съм.

Моя е честта да поздравя участника с най-точна логика.

<font color="red">Raid</font id="red">! Очакваме следващата задача от него.

Човекът е отворил речник, ако трябва да бъдем по-точни - тълковен, в когото буквата "п" е преди буквата "ч". Следователно и изписаните думи се намират съответно на предно и последващо го място в речника.

18. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Задача № 28

<font color="orange">@FearMe</font id="orange">

" ... родител от женски пол ..."

[:D] Развеселяваш ме ...

Да, разбрах те, прав си, може би трябваше да уточня, че си мисля, че човек, който се осмелява да чете корана на арабски ще възприема понятията като цяло, без значение поредността на буквите. Имам предвид ще чете корана като арабин, не като европеец. [] Както и да е, наистина твоя отговор изглежда верен, никога нямаше да се досетя.

Ще видим какво ще каже Profita.

А подравняването става с Alt+0160

a

*b

**c

***d

****брои го за символ, но празен.

<font color="red">//EDIT</font id="red">

Raid да пише следващата задача, но нещо тази излезе много рехава ...

<font color="red">Демагогско мнение, затова го забърсвам.</font id="red">

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  2. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  3. Задача №62
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 3
    Последно: 29-10-04, 13:23
  4. Задача №61
    От Raid във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 28-10-04, 15:57
  5. Задача № 46
    От bestman във форум Логически задачи
    Отговори: 16
    Последно: 10-10-04, 10:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе