-
Задача № 53
Имате 12 еднакви кибритени клечки. Като ги ползвате (всичките) за контур, направете фигура, която има лице, равно на:
а) 9 квадрата от кибритени клечки
б) 8 квадрата от кибритени клечки
в) 7 квадрата от кибритени клечки
г) 6 квадрата от кибритени клечки
д) 5 квадрата от кибритени клечки
е) 4 квадрата от кибритени клечки
(+ доказателство за подточките, за които не е съвсем очевидно как се смята лицето на фигурата ви ..)
Не се позволява използването на измерителни уреди!
Успех![:D]
ПП
Подточка а) (квадрат със страна от 3 клечки) може да ня е рисувате.
-
Задача № 53
-
Задача № 53
Райд, наистина ги изтрепа до крак този път... Отдавна очаквах задачка с кибритени клечки, ама ти ме изпревари... Честито!
-
Задача № 53
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Райд, наистина ги изтрепа до крак този път... Отдавна очаквах задачка с кибритени клечки, ама ти ме изпревари... Честито!
<div align="right">Originally posted by IvO_tm*-*14/10/2004*:* 20:02:30</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Един крак му е останал. Контурите трябва да са "външни". Ще спечели този, който даде верен отговор на е).
ПП
Мен ме няма до идната неделя и няма да мога да проследя какво става с тази подточка - Лупус и Иво - арбитри. (Ако искате - Raid да си печели 2-те точки и да задава следващата, а подточка е) - най-интересната - точка бонус на който я реши първи).
Чао - до 24.10.
-
Задача № 53
._
|_|_ _ _
...|_ _ _|
не ми се отваря бубу, за да видя 'грешното' решение на Raid за точка е) но предлагам това по-горе [:)]
-
Задача № 53
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">._
|_|_ _ _
...|_ _ _|
не ми се отваря бубу, за да видя 'грешното' решение на Raid за точка е) но предлагам това по-горе [:)]
<div align="right">Originally posted by laMARTIN*-*15/10/2004*:* 09:40:20</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Още съм тук :-)
@laMARTIN
Това са 2 фигури (квадрат и правоъгълник), а не една (както се иска).
-
Задача № 53
Мдаа...
Без сметки не можа да се размине...
Решение на е)
1. Приемам дължината на една клечка за х.
2. Построявам правоъгълен триъгълник с дължини на страните 5х, 4х и 3х.
3. Лицето на този триъгълник е (3х * 4х) /2 = 6х^2, или 6 квадрата със страна х.
Сега, тъй като в момента не мога да ъплоадвам картинка никъде - малко обяснения.
1. Обозначавам клечките на всяка от страните А, B и C с
А1, А2, А3, А4
B1, B2, B3
C1, C2, C3, C4, C5
като А4 образува прав ъгъл с B1
2. Завъртам А3 около точката на допиране с А2 на -90<sup>о</sup> (към вътрешността на триъгълника).
3. Премествам А4 така, че да образува прав ъгъл с А3.
4. Завъртам B1 около точката на допиране с B2 на 90<sup>о</sup> (към вътрешността на триъгълника). При това положение контурът се затваря отново (единият край на B1 допира B2, а другият - A4).
5. В резултат на тези размествания извън първоначалната фигура с лице 6х^2 отпадат две квадратчета с дължина на страната една клечка (х), тоест отпада правоъгълник с лице 2х^2. Следователно лицето на новата фигура е 4х^2. Което трябваше и да се получи.
П.П. Все пак в първоначалното условие нямаше изискване контурът да е само външен, затова и предложих най-елементарното решение...
-
Задача № 53
Ако до 19:30 ч. тази вечер няма отговор, Raid ще си получи 2-те точки и правото да зададе следващата задача...
-
Задача № 53
Решението на Raid с така направената добавка е вярно!
Две точки за него и правото да зададе следващата задача.
Raid ти си на ход да обявиш часа!
-
Задача № 53
Следващата задача - в 18:00 ч.