Задача 72 (“Бърза помощ”)
Имате картинка с “полумесец”. Задачата ви е да обясните как може да се начертае кръст, който е с лице, равно на лицето на “полумесеца”.
“Полумесецът” е с голяма дъга – половин окръжност и малка дъга – четвърт окръжност (естествено от по-голяма окръжност).
Кръстът е “направен” от 5 еднакви квадрата.
Полумесец го пиша в кавички, защото:
1. Полумесецът е полукръг, а това по-прилича на лунен сърп.
2. Но и лунен сърп не е, защото на лунния сърп по-късата дъга е част от елипса, а не от окръжност.
За да не ме обвините, че е прекалено сложна задачата, ви казвам, че за нейното решение най-сложните формули, които трябва да знаете са - за лице на правоъгълник и Питагорова теорема. Останалото е находчивост. Успех!
Ще трябва да ми простите не до там правилния и красив чертеж...
http://prt.hit.bg/72.JPG
Вътрешната дъга е четвърт от окръжност с радиус R.
Хордата, свързваща двата й перпендикулярни радиуса е с дължина R#2.
Това е и диамертъра на по-малката окръжност (за външната дъга).
Значи малкия радиус е R#2/2.
Сърпчето е част от малката окръжност. Половината минус един сегмент.
Лицето на сегмента е (1/4П - 1/2)R^2
Значи лицето на сърпчето е 1/2R^2.
Остава да начертаем кръст (състоящ се от 5 квадрата) със същото лице.
Ако страната на всеки от квадратите е X, лицето на кръста е 5X^2.
Търсената страна X = R*1/#10
Но това е лесно, имайки се предвид, че правоъгълен триъгълник с катети А и 3А има хипотенуза А#10. (В случая катети X и 3X и хипотенуза R)
Свързваме двата края на полумесеца и получаваме диаметъра на по-малката окръжност, средата е нейния център, защото това е половин окръжност. Върху симетралата на тази отсечка лежи центъра на по-голямата окръжност , така , че тази отсечка се вижда под ъгъл 90 градуса, защото е четвърт окръжност между точките А и В. След като се пресметне :
(2*r1)^2=(r2)^2+(r2)^2 -питагорова теорема =>
2*(r1)^2=(r2)^2
Нека лицето на полумесеца е Spm, лицето на сектора на четвъртокръжността е Sr2, лицето на сектора на полуокръжността е Sr1, а лицето на триъгълника АВО е Str. Лицето на полумесеца тогава е :
Spm=Sr1-Sr2+Str=1/2*pi*(r1)^2 - 1/4*pi*(r2)^2 + (2*r1*r1)/2 =
(r1)^2
Кръста е съставен от 5 еднакви триъгълника и лицето му е 5*(х^2) = (r1)^2, където х е страната на едно квадратче и х=(корен квадратен от 5) *r1.
С така наречения 'охлюв' (на втората рисунка) се получава х и оттам построението е лесно.
[img]C:\Documents and Settings\TEMP\Desktop\zadacha72.jpg[/img]
Не е точно както съм го написала , защото съм сбъркала сметките в бързината...х=((r1)*корен квадратен от 5)/5, тоест това , което се получава с охлюва трябва да се раздели точно на 5. Това става с нова рисунка и Талесовата теорема за подобията. Чертаем триъгълник, едната страна е r1*корен квадратен от 5, а другата е произволна отсечка , нанесена 5 пъти, двете страни образуват остър ъгъл. Свързваме втората страна с първата и успоредно на третата така получена страна през точките , които делят втората на 5 равни части прекарваме успоредни на третата, които делят ПЪРВАТА на също 5 равни части и сме готови с Х.
Raid, Sage, Cvetanov, Wise... къде сте бре? Вижте каква <font color="blue">силна</font id="blue"> женска част ни е подпукала тук! Я се вземете в ръце!!! [:)][:P]
Абе вие ще престанете ли с тези формули (па дори и на триъгълници и квадрати)??? Сънувам кошмари вече!!! Искам да достигам до решението на дадена задача <font color="red">по пътя на логиката</font id="red">, а не веднага след условието да посягам към лист и молив (или Excel)...
За мен математиката се изчерпва с това да извадя дрехите (й), да разделя краката (й), да събера гърдите (й)... и да се размножавам, размножавам, размножавам... [:P]
Осъзнайте се, моля Ви! Животът не е само катети и хипотенузи, нито окръжности и елипси... Холмс и Уотсън вече ви гледат на <font color="red">кръв</font id="red">...
Признавам си, че (1) Очаквах да получа 3 точки за тази задача и (2) Проверих само отговора на Bibi - след като видях, че е верен, нямах сили да проверя и този на Krusteva… утре...може би.
@Bibi
Кажи ни кога да очакваме 73?
Не мисля, че отговорът на Bibi е верен. Верни са нещата до предпоследния ред, където се твърди X = R*1/#10.ОК, а после обаче следва "Но това е лесно, имайки се предвид, че правоъгълен триъгълник с катети А и 3А има хипотенуза А#10. (В случая катети X и 3X и хипотенуза R)"
Нека дешифрираме какво значи лесно:
Търси се Х при известно R, а какво значи "В случая катети X и 3X и хипотенуза R",нали именно Х не е известно като отсечка! С други думи известно е само R, аналитично са известни катетите - Х=R*1/#10 и 3Х=R*3/#10, които обаче я без охлюва и без делене на 10 равни части ги начертайте,поне единия , за да е изпълнимо построението на точно тоя триъгълник. Може да се построи с тези данни само правоъгълен триъгълник с хипотенуза R и и прав ъгъл , лежащ на ГМТ , представляващо окръжност с диаметър R, нищо повече , никакво специално отношение между катите му.
Протестирам остро срещу решението на prt.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Протестирам остро срещу решението на prt.
<div align="right">Originally posted by Krusteva*-*08/11/2004*:* 01:43:54</div id="right"></td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Започва да става интересно... [:)]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Raid, Sage, Cvetanov, Wise... къде сте бре? ..............
<div align="right">Originally posted by IvO_tm*-*07/11/2004*:* 19:51:21</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Аз съм OffLine за известно време.[B)] Много служебни задължения ми се струпаха на главата и не ми остава свободно време.[}:)]
@Krustewa
Вчера ми бяха в повече градусите. Ще прегледам сега пак отговорите (на Биби и твоите) и ще пиша пак, но те моля да ми пратиш чертежа си на t_pavkov@yahoo.com, защото там, където е в момента - мисля никой не го я видял (освен теб де).
Лека седмица!
ДОПЪЛНЕНО:
Сметките да Биби са верни (липсва й построението накрая), а за тези на Кръстева - без чертежът й - не мога да кажа.
Иначе казано – задачата още не е решена.
За да налея масло в огъня, си мисля леко да попрескоча правилата (понеделнишки) като допълня условието на задачата.
Какво имаме до тук? По зададен полумесец е начертан равнолицев на него квадрат. От него трябва да се направи кръст (от 5 еднакви квадрата).
Предлагам задачата да спечели този, който направи следното:
Представете си, че имате въпросния квадрат изрязан от лист хубава* хартия. Как с помощта само на ножица и сръчни пръсти* можете да поизрежете от тук, от там и от парчетата да сглобите търсения кръст?
* Хубава хартия и сръчни пръсти:- това означава, че можете да правите така:
Харесвате си 2 точки от квадрата и го прегъвате на две, така че прегъвката да е права линия, която минава през харесаните от вас точки. После с ножицата режете по прегъвката...
@Иво + Лупус
ОК?
Мислех, че само ще ви отегчавам, ако разписвам подробно лесните неща. Вече всичко ще пиша в прав текст!
Как да построим триъгълник, на който единият катет е три пъти по-голям от другия, а хипотенузата му е R? Лесно:
Начертаваме произволен триъгълник с катети в това отношение (А и 3*А).
Върху лъча на хипотенузата му нанасяме отсечка с големина R и начало единия връх.
От края на отсечката пускаме перпендикуляр към правата на катета.
Получаваме нов триъгълник, подобен на началния (по III признак), но вече с хипотенуза R.
Малкия му катет ще излезе с дължина R/#10.
Отивам за ножица.
Добре.
Ако никой не я реши, поне и аз ще се помъча малко... [:)]
Сега, ако някой ми обясни как да сложа картинка в отговора, че да не пиша като луда да обяснявам чертежа, ще ви покажа и решението с ножицата...
Където пише формат измежду бутоните има Insert Image, но смятам вече, че задачата ти е решена, съвсем ясно си го обяснила в предпоследния си пост.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Сега, ако някой ми обясни как да сложа картинка в отговора, че да не пиша като луда да обяснявам чертежа, ще ви покажа и решението с ножицата...
<div align="right">Originally posted by Bibi*-*08/11/2004*:* 11:52:31</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Прати ми я на
t_pavkov@yahoo.com