Живеели си кротко двама незабележими работяги. Единият си изкарвал прехраната с тежка товаро-разтоварна работа, а другият бил спец по борбата с хлебарки и други паразити. Те имали добър приятел криминолог, който често им разказвал случки от практиката си. Двамата искрено се възхищавали от логичния ум на инспектора и всеки от тях желаел да прилича в това отношение на него. Така започнали целенасочено да развиват интелектуалните си способности - съчетавайки приятното с полезното, те често премервали силите в шахмата (Бел. прев. - Btw, преди години двамата били екип на белот, но поради емпирично доказаната неизбежност на загубата вече никой не желаел да играе срещу тях и се наложило да си изберат друго забавление). Един ден, тъкмо когато двамата били седнали на припек в парка и подредили фигурите за поредната партия
<pre id='pre'><font size=2> +---------------+
|Т К О Д Ц О К Т| 8
|п п п п п п п п| 7
|. . . . . . . .| 6
|. . . . . . . .| 5
|. . . . . . . .| 4
|. . . . . . . .| 3
|п п п п п п п п| 2
|Т К О Д Ц О К Т| 1
+---------------+
A B C D E F G H</font></pre id='pre'>
към тях се приближил инспекторът. Той погледнал дъската и казал:
- Не ви ли омръзна тази скучна игра? Я дайте да я направим малко по-интересна. Ще поразместя малко първоначалните позиции на фигурите и да ви видя тогава.
- Много добре, малко разнообразие ще ни дойде добре, пък и ми омръзна тоя насреща все да ме бие - казал товарачът.
- Ние ще отидем да си вземем по една биричка от лавката, а ти през това време подреди фигурите - добавил убиецът на комари и двамата бачкатори се отдалечили.
Пет минути по-късно се върнали и седнали един срещу друг. Подредбата на фигурите не изглеждала много различна и товарачът посегнал към една от тях, за да направи първия си ход.
- Не - обадил се в този момент противникът му - това е невалиден ход.
Товарачът се замислил за малко и добавил:
- Да, така е. Аз всъщност нямам валиден ход. И ти също.
Подредете фигурите на дъската по начина, по който ги е подредил инспекторът.