-
Задача 77
Строежът на новата писта за F1 край Сливен започва! Данчо Лечков доволно смърка енфието си - наближава Денят! Решено било трибуните да се изградят върху тръбни конструкции с форма на куб, като на всеки вертикален квадрат /без пода и тавана/ е прекаран и по един диагонал за устойчивост. Диагоналите нямат обща точка т.е. са наклонени по еднакъв начин - само наляво или само надясно. Нещо като строително скеле.
За откриването била изградена първата конструкция. Задухал Сливенският вятър и по летящите гаражи се разбрало, че трябва допълнително укрепване! Конструкторите изчислили, че трябва още с по една тръба да се свържат помежду си всеки два съседни диагонала. /не ставало да се свържат в обща точка като Х/ Инвеститорът изпъшкал - и с минимални разходи!!! Бригадирът допълнил - моите хора правят идеални заварки, но мерят с канапчето.......
Лечков възложил на общинарите да се справят с проблема - с изборите се справихме, че с една тръбичка и някакво си кубче....... На сутринта изхвърлил спринцовките, бутилките и фасовете от дискотеката и право в Общината. А там - всеки седнал с кървясали очи зад PC-то и натиска F5... Почесал се Данчо по мястото, което го наболява от световното '94 и поискал обяснение. Пешо "Умното" от неговата изборна листа отговорил - Как да решим къде да ги свържем, за да е най-късо? Три топа канап изхабихме, разчекнахме се от катерене! Добре, че вече си имаме компютри и интернет - намерихме чудесен форум, където е поставена тази задача. Чакаме отговора! /Човекът бил интелигентен - имал започнато гимназиално образование!/ - И обещайте биричка и кебапче на този, който пресметне колко тръба отива за една свръзка, ако се знае страната на куба, че ония от Европата на канапче не вярват! - допълнил Данчо.
Отговорете обосновано на въпроса:
Как заварчиците да бележат точно къде да правят връзките, като разполагат само с канапче? / имат си стълбичка, тебеширче.../
И не забравяйте, че пистата е голяма - много кубчета ще има. Минимални разходи!
За математиците - действайте докато кебапчето е топличко!
-
Задача 77
Най-лесно и с най-малко материал ще стане ако се свържат вътрешно средите на диагоналите. Тогава вътрешната фигура е отново квадрат със страна C=a/2*(2)^1/2.
С канапа и тебешира няма проблем да се оразмери конструкцията.
1. Измерва се с канапа един диагонал и канапа се прегъва на две.
Бележи се с тебешира средата на диагоналите.
2. Измерва се разстоянието вътрешно между средата на два диагонала и се режат 4 парчета тръба.
3. Идват заварчиците.
-
Задача 77
със същия успех може да се построи по половин диагонал във всяка от страните и ще се получи същата тръбичка.Ама трябва да се докаже защо е най-късо това разстояние.
-
Задача 77
Изчислих и този вариант. Разхода на материал е същия, но конструкцията е по-нестабилна.
-
Задача 77
Ама защо при такова построение материала е най-малко. Изглежда очевидно, но дали е така. А за стабилността може да съди човек със съответното образование и едва ли е важно в случая.
-
Задача 77
Разстояние между две кръстосани прави в пространството се нарича разстоянието между най-близките им точки. Отсечката, която свърза тези точки, се нарича ос-отсечка. Тя винаги е перпендикулярна и на двете прави. (може да се види във всеки учебник по математика)
Затова това е най-късата тръба.
Няма две решения! Единствено е.
EDIT
Дължината на най-късата тръба е a/#3 (корен от 3), а вашите са по-дълги (а/#2)...
Точките на заварките делят диагоналните пръти на отсечки с дължини 1:2, считано от общия вертикален ръб (т.е. са на разстояние по 1/3 диагонал от върха).
-
Задача 77
Абсолютно вярно, драга Биби.
Но не знам как да разделя отсечка на три части с канап /математически коректно/[8)]
-
Задача 77
Канапчето:
Мерим вертикалния общ ръб с канапчето. Сгъваме го (канапчето) на две и бележим средата на ръба.
Свързваме с канапчето тази точка (средата) с върха.
Там, където канапът пресече диагоналния прът, там ще е заварката (правило на медианите).
/EDIT
Ако Wise или друг искат да видят доказателство на фактите, че:
1. Най-късото разстояние между две кръстосани прави е отсечка, перпендикулярна и на двете.
2. Съществува единствена такава отсечка.
3. Построението, което съм дала е именно такова,
ще го докажа. Но ми се струва досадно и ще трябват чертежи...
При това 1. и 2. ги има по ученбиците.
-
Задача 77
Елементарно... след като ти го кажат [:)]
-
Задача 77
Сега се връщам от общината:
Не знаят на кой да вярват -на Lupus, Cvetanov или Bibi!
Пешо -"Умното" пита - това, че 3>2 и аз го знам и к'во от туй, то и 4>3.........
И стига с тия сметки - логиката ни дайте - то всеки твърдеше, че неговото е най -късо!
-
Задача 77
Не виждам повече коментари. Приемам, че всички са разбрали защо точно а/#3 -не може да е случайност. Постарах се да направя задачата по-малко математическа. Ето логиката ми:
Стоя в центъра на стаята и си представям центъра на куб. Гледам към ъгъла и си начертавам мислено двата диагонала. Търсим права, перпендикулярна и на двата /особено след поста на Биби/. Има ли в куба такава? Да, има -телестният диагонал! Нашата отсечка ТРЯБВА да е успоредна на него, значи са в една равнина! Прекарваме мислено равнина през него и някаква точка на отвесния ръб срещу нас! Поглеждаме наляво и надясно - пълна симетрия! Значи точката е в средата!
Дотук задачата логически е решена -канпчето е ясно.
За кебапчето - Равнината пресича куба и образува триъгълник. Следват медианите, подобни триъгълници /математическото доказателство/, 1/3 от телесния диагонал.... другото Bibi обясни добре.
Bibi, чакаме мъдреците на площада! Че как я карат без жени [xx(]
-
Задача 77
http://ivanpetrov.com/bibi/problem77.jpg
По 1. защо най-късата отсечка е перпендикулярна и на двете?
Наистина мисля, че можете да го откриете в интернет или учебник.
Аз твърдя, че, ако свържете други две точки от правите с отсечка (зелената), вашата ще е хипотенуза в правоъгълен триъгълник (жълтия), на които "моята" (червената) е катет.
По 3. защо тази отсечка е перпендикулярна на двете диагонални тръби?
Може да се провери с Питагоровата теорема от триъгълника BNM (синия), на когото знаем страните.
BM е 1/3 от диагонала = a#2/3
MN е a/#3 (1/3 от AC1)
BN е 2/3 от една медиана = a#5/3
BM^2 + MN^2 = BN^2
значи ъгълът е прав
Аналогично се вижда и за другия ъгъл, защото нещата са симертични.
-
Задача 77
Е вече си имаме чертеж и формули - рай за математиците!
Заслужи си кебапчето, но мисля, че и моето обяснение беше достатъчно!
//едит:
а как намери MN?
-
Задача 77
@Wise
Достатъчно ясно е твоето, за всички, които вярват, че телесният диагонал е перпендикулярен на диагоналните тръби. Ако Пешо Умното се съмнява в това, нека види за Питагор, стига да не го мързи.
Лично аз предпочитам твоето.
С новата задача ще бъдем в агитката на Левски.
В знак на протест срещу премахването на Правилата, ще я задам утре сутрин между 9 и 10 часа.
/EDIT
Намерих го с подобни триъгълници
ASC1 и MSN
<font face="Times New Roman">Искам да се извиня, че не успях да дам задача днес. Ще имам проблеми с интернета няколко дни и няма да мога да се появявам.
Бих предложила Нина да зададе следващата задача, защото също беше решила тази, но с малко закъснение. Все пак вие се разберете кой. Успех на всички!</font id="Times New Roman">
-
Задача 77
Нека "лудите" се налудуват докато "умните" се наумуват!
Утре , между 9 и 10 ще се опитам да пусна "занимателна" задачка.
Тъй, като правила няма - аз налагам правилата за тази задачка!
Ще ги кажа преди задачката. Нямат нищо общо с досегашните!
Ако не ви харесват - изчакайте следващите!
"Кому-как, а мне -хорошо"