Нали това ми беше първата задачка и си я припомням понякога[]
"Доста мислих вчера за майстора ювелир - сигурно укрива някоя перличка."
Май едната думичка нещо не пасва в горното изречение!? Зачеркнете я!
Нали това ми беше първата задачка и си я припомням понякога[]
"Доста мислих вчера за майстора ювелир - сигурно укрива някоя перличка."
Май едната думичка нещо не пасва в горното изречение!? Зачеркнете я!
Трябва да зачеркнем думичката "майстора", защото думата "ювелир" е чуждица и съдържа "майстор" в обяснението си. []
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Трябва да зачеркнем думичката "майстора", защото думата "ювелир" е чуждица и съдържа "майстор" в обяснението си. []
<div align="right">Originally posted by IvO_tm*-*11/12/2004*:* 15:39:03</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
@IvO_tm
Благодаря ти за комплимента, но аз съм прост инженер[V] - откъде да знам тия работи. За мен и при ювелирите има майстори и калфи.[]
"някоя" е според мен излишната , защото перличка е някак самоопределяща се :-) . И двете са ед.ч. ж.р. , и без "някоя" пак се разбира за какво иде реч .
Ето ви и жокерче. Дано ви помогне[:D]
"До Първата световна война тази задачка не би била коректна, а дори по време на Втората световна война би била коректна."
Много ви помогнах, нали[]
Тогава ще отпадне "ювелир"... може би "майстора-златар" се подразбира, тъй като става въпрос за някаква бижутерска липса [май]... [] ...освен ако не е "Сливенска перличка". [:P]
Wise, ся пак кажи, че си прост инжинер! []
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Тогава ще отпадне "ювелир"... може би "майстора-златар" се подразбира, тъй като става въпрос за някаква бижутерска липса [май]... [] ...освен ако не е "Сливенска перличка". [:P]
Wise, ся пак кажи, че си прост инжинер! []
<div align="right">Originally posted by IvO_tm*-*11/12/2004*:* 17:59:02</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
@IvO_tm
Сливенска перличка отдавна няма (или се среща мноооого рядко...)
Просто затриха гроздето "перла" да им е...............[!]
И съм си прост инженер[V]
утре ще стане ясно има ли идеи - очкаквах да стане по-бързо, но не би - грешал съм[V]
Може би 'укрива' трябва да се зачеркне, защото допреди Втората световна война не е имало фалшиви перли (?).
Този път ми е съвсем празна главата, затова ще дам само част от личните си асоциации, може на някого да помогнат:
Бижутер - често е евреин.
Войната - пак евреи.
Евреите не могат да произнясят някои букви, по това са ги разпознавали.
Може би търсим дума, която фонетично не пасва на другите...
1.Някой да е чел "Краят на вечността"?
Обичам да чета Азимов[]
2.Войните не са важни - можеше да бъде "до 192х и след 193х"
3.Всеки камък си тежи на мястото
Ами ако сменим "перличка" с бисер?
"От началото на ХХ век започва и непрекъснато се разширява производството на изкуствено получавани морски бисери.
Днес 90% от съвременната търговия се осъществява за сметка на този тип перли, получени във фермите за култивиране на бисери преди всичко в Япония"
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ами ако сменим "перличка" с бисер?
"От началото на ХХ век започва и непрекъснато се разширява производството на изкуствено получавани морски бисери.
Днес 90% от съвременната търговия се осъществява за сметка на този тип перли, получени във фермите за култивиране на бисери преди всичко в Япония"
<div align="right">Originally posted by moskwich*-*12/12/2004*:* 10:29:13</div id="right">
Не може с бисер, виж с перлова става[8D]
И да си призная не съм мислил за нищо, просто си четях Азимов. Идеята си е негова, а аз я поукрасих малко[8)]
Хмм, това ме замисля "Краят на вечността" съм го чел поне 3 пъти, както и повечето от творбите на Азимов, ама нещо не мога да захапя
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Хмм, това ме замисля "Краят на вечността" съм го чел поне 3 пъти, както и повечето от творбите на Азимов, ама нещо не мога да захапя
<div align="right">Originally posted by moskwich*-*12/12/2004*:* 11:06:45</div id="right">
Там имаше реклама от миналото, с първите букви на която се образуваше АТОМ. И ако провериш, че преди 18.02=9 изречението трябваше да е по-кратко, готов си да зададеш следващата задача[]
edit//
това бе пояснение към всички
който свърже нещата - нищо персонално
За да е по-ясно:
Никой не е решил задачата досега.
Задачата си е коректна /според мен/
Имате равен старт, независимо дали четете фантастика!
Нямам нищо общо с бижутери, нито с евреи нито с фантасти!
Числата и годините ще ви послужат след като решите задачата - за проверка. /не е оправдание лошата връзка/
Наистина в сливенски регион няма перла. Това, което пиете не знам как го правят! По-добре пийте "сливенска гроздова" -правят я от грозде![]
След кафето вземате първата буква от всяка дума.
След като махнете едната останалите свързвате с думи които имат общо нещо. Другото ще си дойде на мястото и всичко ще се изясни[:D]
И не ги размествайте, че ще стане лошо[xx(]