Задача 122 (смъртна присъда)
Един султан много мразел един от придворните си и искал да го убие. Той обаче решил, че не трябва да нарежда да го екзекутират директно, за да не развали репутацията си на справедлив владетел.
Затова султана събрал целия двор и пред всички заявил, че дава шанс на своя придворен да живее, ако има късмет. После взел една урна и пуснал в нея две лисчета - на едното трябвало да пише "Ще живее", а на другото - "Ще умре".
Султанът наредил на шута да изтегли едното от тях и в зависимост от това кое е уцелил, придворният щял да се раздели с главата си или да живее. Шутът бил приятел на придворния, а и освен това познавал добре султана и знаел, че и на двете листчета пише "Ще умре".
Как той е спасил своя приятел?
Предложил нещо от рода на: "Ще изтегля едното и няма да го показвам. После ще видим кое е останало в урната" Значи правим каквото е обратното на това в урната. Предполагам, че шута има повече дар слово от мен...
Е, как така няма да го покаже? Защо ще го тегли тогава?
... Ще го тегли, за да остане другото в кутията. Казал ли е царят, че шутът трябва да си покаже листчето?
Добре - по друг начин тогава. Шутът нали е шут взема листче и веднага го лапва и глътва примерно. Царят се ядосва, но шутът казва "Споко сега. Дай да видим какво е останало в кутията... Яаа "Ще умре". Значи аз съм изтеглил и изял "Ще живее"...
Може да "прочете" листчето и след това да го изяде.[:D]
Тъй като на другото листче пише "ще умре", то значи шута не е излъгал като е казал, че "ще живее".[8D]
Werty, сега вече съм съгласен. Понеже шутът бил сигурен, че и на двете листчета пише "Ще умре", той ще глътне листчето от съображение никой да не види какво пише на него. Sage, може да го глътне и без да го чете дори и после да каже: "Достатъчно е да видим какво пише на другото листче - ако на него пише "Ще живее", значи аз съм глътнал това, на което пише "Ще умре" и ще го убиете, но ако на него пише "Ще умре", значи аз съм глътнал това, на което пише "Ще живее" и ще го освободите."
Werty, очакваме от теб следващата задачка... [:)]
<font color="red">Весела Коледа!</font id="red"> [:)]