Резултати от 1 до 6 от общо 6

Задача 122 (смъртна присъда)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Един султан много мразел един от придворните си и искал да го убие. Той обаче решил, че не трябва да нарежда да го екзекутират директно, за да не развали репутацията си на справедлив владетел.

Затова султана събрал целия двор и пред всички заявил, че дава шанс на своя придворен да живее, ако има късмет. После взел една урна и пуснал в нея две лисчета - на едното трябвало да пише "Ще живее", а на другото - "Ще умре".

Султанът наредил на шута да изтегли едното от тях и в зависимост от това кое е уцелил, придворният щял да се раздели с главата си или да живее. Шутът бил приятел на придворния, а и освен това познавал добре султана и знаел, че и на двете листчета пише "Ще умре".

Как той е спасил своя приятел?

2.  

3. Тук е от
    Nov 2004

Предложил нещо от рода на: "Ще изтегля едното и няма да го показвам. После ще видим кое е останало в урната" Значи правим каквото е обратното на това в урната. Предполагам, че шута има повече дар слово от мен...

4. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Е, как така няма да го покаже? Защо ще го тегли тогава?

5. Тук е от
    Nov 2004

... Ще го тегли, за да остане другото в кутията. Казал ли е царят, че шутът трябва да си покаже листчето?

Добре - по друг начин тогава. Шутът нали е шут взема листче и веднага го лапва и глътва примерно. Царят се ядосва, но шутът казва "Споко сега. Дай да видим какво е останало в кутията... Яаа "Ще умре". Значи аз съм изтеглил и изял "Ще живее"...

6. SAGE
    Guest

Може да "прочете" листчето и след това да го изяде.[:D]

Тъй като на другото листче пише "ще умре", то значи шута не е излъгал като е казал, че "ще живее".[8D]

7. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Werty, сега вече съм съгласен. Понеже шутът бил сигурен, че и на двете листчета пише "Ще умре", той ще глътне листчето от съображение никой да не види какво пише на него. Sage, може да го глътне и без да го чете дори и после да каже: "Достатъчно е да видим какво пише на другото листче - ако на него пише "Ще живее", значи аз съм глътнал това, на което пише "Ще умре" и ще го убиете, но ако на него пише "Ще умре", значи аз съм глътнал това, на което пише "Ще живее" и ще го освободите."

Werty, очакваме от теб следващата задачка... []

<font color="red">Весела Коледа!</font id="red"> []

8.  

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Медиците в Либия - доживотна присъда!
    От roumen68 във форум Коментирай новина
    Отговори: 36
    Последно: 24-07-07, 08:26
  2. Условна присъда за американец, блудствал с деца от Враца
    От Black Adder във форум Коментирай новина
    Отговори: 6
    Последно: 14-03-07, 10:30
  3. Задача 120 (смъртна присъда)
    От Bibi във форум Логически задачи
    Отговори: 7
    Последно: 18-12-04, 15:32
  4. Пиеш, караш, убиваш 2 - условна присъда
    От Zviara във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 19
    Последно: 21-05-04, 19:40

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе