С 10 здрави кибритени клечки да се направят 2 правилни петоъгълника и 5 еднакви равнобедрени триъгълника.
С 10 здрави кибритени клечки да се направят 2 правилни петоъгълника и 5 еднакви равнобедрени триъгълника.
С 5-те клечки правим "петолъчка" [пет еднакви равнобедрени триъгълника и 1 малък правилен петоъгълник в средата], а с останалите 5 клечки правим отделен голям правилен петоъгълник... []
IvO_tm, а картинка може ли. Иначе схванах идеята
(Надявам се решението на задачата да дойде днес, защото утре няма да имам време да надничам тук...)
Правим правилен петоъгълник. От всеки ъгъл навътре поставяме по една клечка, така че се получава картинка приличаща на бленда на фотоапарат.
Едит// Вторият петоъгълник е малък - зеницата на блендата. Триъгълниците са остроъгълни. И няма нищо "излишно".
Едит// какъв формат чертеж може да се инсъртва?
IvO_tm това не решение защото диагоналите на която и да е равнина фигура са по големи от страните и.
dedis също не я е решил. Единствения многоъгелник при който това което иска той се получава е 6-ъгълника
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">dedis също не я е решил. Единствения многоъгелник при който това което иска той се получава е 6-ъгълника
<div align="right">Originally posted by Yasen6275*-*22/12/2004*:* 22:46:48</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Не си прав, решил съм я.
Едит// Вътрешните клечки ги слагаш циклично под ъгъл 36градуса спрямо страните/ако бързата ми сметка е вярна/
Прав си. Извинявай. Като каза бленда и аз си помислих за затворена т.е с клечките събрани в точка. Явно вече ми се спи.
И двамата, както ми описахте решението, сте я решили. Хубаво ще е, ако сложите и картинка, ако другите не са убедени - да се убедят.
Нека dedis да зададе задача. []
Yasen6275, не визирах една фигура, а две - които не са свързани помежду си - петолъчка и петоъгълник - затова не виждам смисъл да ги чертая - достатъчно добре може да се представят на ум. []
Аз се съмнявам в моето решение да е вярно, но в условието на задачата нямаше "клечките да са свързани в една обща фигура", затова предположих така.
Както и да е - чакаме dedis... []