Задача 145 (търговци на камили)
**** Едно време Мустафа и Али били търговци на камили и решили да продадат стоката си и да станат търговци на овце. Завели те камилите си на пазара и получили за всяка камила толкова динара, колкото бил броят на камилите общо. С тези пари те купили овце, които стрували по 10 динара всяка, а с останалите пари купили една коза.
****По пътя към къщи те се скарали и решили да си разделят овцете. Открили, обаче, че една остава. Али взел тази овца, а на Мустафа дал козата.
**-Но сега аз имам по-малко от теб, - казал Мустафа, - защото козата струва по-малко от една овца.
**-Е добре, - съгласил се Али, - ще тидам една от жените си, за да изравним разликата.
*****Колко е струвала жената на Али?
Козата струва 6 динара, значи жената струва само 2 [V]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Козата струва 6 динара, значи жената струва само 2 [V]
<div align="right">Originally posted by Bibi*-*19/01/2005*:* 00:28:38</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
@Bibi, надявах се, че спиш в момента, но съм сгрешил.[8D]
Тва е отговора на задачата, а ако някой се интересува как се решава, може да му обясниш. Явно няма как да ви затрудня със задачите, които задавам и сигурно вече ще си преотстъпвам правото на Wise[:D](ако успея да реша някоя задача).[:)]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Козата струва 6 динара, значи жената струва само 2 [V]
<div align="right">Originally posted by Bibi*-*19/01/2005*:* 00:28:38</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
"Надай се" да е 2...
4 динара струва, пък и повече няма да дам! [:)][:P]
P.S.
Аа, разбудихте ли се?
Да ви подготвя ли една "тройка"? [:)]
P.S.2.
Е, Bibi, как се изравнява разликата, като една овца е 10 лири-стерлинги, една коза е 6, а жената е 2??? 6+2 не е ли 8? [:P]
А аз си мислех, че жената струва 4 динара
Някой ще задава ли друга задачка, че тъкмо се зарибих
@SAGE,
"Врагът никога не спи!" [^]
A Wise ще има да го чакаш поне до събота...
С намирането на задачи и на мен ми беше трудно, ако държа да не са лесни.
Но напоследък взехме да подхождаме творчески и сами да измисляме и се оказа
по-забавно и за двете страни. И тъкмо така игнорираме и търсачките на готови отговори. Пробвай някой път.
А за тази задача:
Каквото и число да вдигнете на квадрат, цифрата на десетиците му е четна. Освен, ако не е завършвало на 4 или 6.
Защото, ако числото е завършвало на b, можем да го запишем като
10a+b, където b е 0,1,...9
и като го вдигнем на квадрат се получава
100a<sup>2</sup>+20ab+b<sup>2</sup>
Първото събираемо не се отразява на цифрата на десетиците, второто е четно, значи нейната четност зависи само от b<sup>2</sup>.
А от числата от 0 до 9, за всички освен 4 и 6 квадратите имат четно число десетици.
Щом не са могли да разделят овцете по равно, значи точно нечетните ни интересуват. А както за 4, така и 6, квадратите им завършват на 6 - цената на козичката.
//EDIT
А по въпроса за цената на жената, ами 2 динара е:
единия има коза+жена = 6+2 = 8 динара
другия има овца-жена = 10-2 = 8 динара
Иначе не става!
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Някой ще задава ли друга задачка, че тъкмо се зарибих
<div align="right">Originally posted by Evy*-*19/01/2005*:* 00:58:57</div id="right">
Ами ако Иво ни спретне обещаната тройка...където три, там и четири (циганката в родилното така ми рече, мъдра жена!)
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ами ако Иво ни спретне обещаната тройка...където три, там и четири (циганката в родилното така ми рече, мъдра жена!)
<div align="right">Originally posted by Krusteva*-*19/01/2005*:* 01:02:58</div id="right"></td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Ок, дайте ми 10-15 минути, и такава тройка ще ви прасна, че не само ще усъмнете, ами и мигрена ще ви полази, хихи... [подло] [:)]
Това е.
Лесните задачи свършиха! [:)]
Иво май се отказа да дава задачка!
Уплаши се и избяга :)
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Иво май се отказа да дава задачка!
Уплаши се и избяга :)
<div align="right">Originally posted by Evy*-*19/01/2005*:* 01:31:34</div id="right">
<font color="red">Добре дошла във форума, Evy!</font id="red">
Не съм се уплашил никак - излез от тази тема, влез в основния раздел и започвай да напъваш гънки... [:)]