Wise,
не е това решението, защото има много необследвани дървени конфигурации, но има светлина в тунела - тоя диагонал най-сетне да го забележите [Sigh...]
И тоя Дирихле - не съм го писала за украса!
Преглед за печат
Wise,
не е това решението, защото има много необследвани дървени конфигурации, но има светлина в тунела - тоя диагонал най-сетне да го забележите [Sigh...]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Wise,
<div align="right">Originally posted by Krusteva - 22/01/2005 : 13:51:37</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
От коя част на България е отсякъно дървото за куфража на 3тия етаж пт НДК?
Дирхле, та Дирхле...аз си държа на линейното програмиране, дето не искате да го приложите. [xx(]
Но щом ще е Дирхле, нека изопача така заданието:
Шест дървета. Нека ако има 2 от тях на по-малко от #5 да ги броим 'свързани'. Всяко дърво в такъв случай е 'свързано' с нула или повече други. Нека първото отстои на прилично разстояние от другите 5 и не е 'свързано'. Така нито едно не може да е 'свързано' с другите 5.
Шест дървета, пет възможности. Дирхле казва, че поне две трябва да имат еднакъв брой 'свързвания', т.е. съшествуват поне две които са на разстояние по-малко от #5.
//edit:
Да се чете ДирИхле [8)]. говоря бързо и не ми се разбира [:D]
А с Монте Карло симулация да се пробвам ли?
След жокера за Дирихле вчера мислех, че до час два ще има верен отговор, но не съм била права.
Сега ще дам нов и мисля, че ще е последен.
Имате 6 дървета и някаква градинка, където те се намират. Щом искаме да разсъждаваме за някои две дървета - ами дайте да си съберем някъде. Как - ами като разделите градинката на ...5!!! части, разбира се, все в някоя, произволна от 5те ще има повече от едно дръвче...
<font color="navy">Wise</font id="navy"> спомена, че #5 е всъщност диагонала на правоъгълниче с размери 2 х 1.
Това е от мен, за вас остана само да разделите подходящо градинката...
Ако не беше това 'смущаващо' число #5, задачата щеше да е съвсем подходяща за деца в предучилищна възраст - само съобразяване има в нея, никакво линейно програмиране, никаква аналитична геометрия, никакви подобни неща.
mitkko,
пише се ДирИхле [:)]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
//edit:
Да се чете ДирИхле [8)]. говоря бързо и не ми се разбира [:D]
А с Монте Карло симулация да се пробвам ли?
<div align="right">Originally posted by mitkko - 22/01/2005 : 18:14:28</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Не, никакви алгоритми!
Бива някой да седне под ябълката, ама вие пък всички там се скупчихте [;)]
Цяла нощ засаждах дръвчета и мазоли имам вече[8)]
Ако ползваме чертежа на mitkko и разделим на 5 части така:
16,11,2,3,8
8,3,14,15,20
1,11,2,17
17,2,3,14,9
9,14,15,5
във всяка част няма по-дълго разстояние от #5
или - там, където са две дръвчета ще са по-близо
Мъдро, Wise.
Смили се над хората да не скролват нагоре и надолу за чертеж, та:
http://mitkko.hit.bg/img/dvor3.png
това е идеята, нали?
Благодаря ти сърдечно @mitkko!
Точно това разделение ми хрумна, само се чудя какъв е тоя Дирихле и какво прави в нашата градинка[:)]
Ами Дирихле искал да сложи m къщички за птици в градинката, където има m+1 гълъба. Та и ние така, садим 6 дървета на 5 места.
До тук е доказано, че има поне две дръвчета, които са на разстояние по-малко или равно от #5.
Докато не се отхвърли и варианта за точно #5, не вярвам Кръстева да ви го признае за решение...
Да, Bibi, забелязах - остава да се провери какво става ако има дръвче на някой от върховете, тогава и другите трябва да са точно на ъгълче - вижда се, че не може.
Имам мазоли и съм до тука[:D]
няма да изброяваме всички възможни 210 конфигурации за засаждане.
Всичките разстояния, които са #5:
http://mitkko.hit.bg/img/dvor4.png
Има 10 позиции, на които да садим. Ако две са заети, така че линк с дължина #5 да е използван, автоматично се изключват другите позиции, с които някое от двете засадени дървета е свързано директно.
Е пък тогава слагаме максимално 5 дървета, остоящи на #5, а шестото е по-близо.
Wise си реши задачата почтено. Уморен е просто и има мазоли[:D]
Wise е ясен - уморен, с мазоли, направо за нищо не става вече [:P]
Виждам, че няма как да се разположат 6, но понеже си умирам да се зяждам ще кажа, че позициите 16 и 3 примерно също са на добро разстояние, така че има още възможности.
Аз пък понеже си умирам да адвокатствам на решението му мисля, че дори и тези позиции, които са пропуснати не променият нищо. Ако някоя от тях е заета и има друго дърво на #5, другата се изключва от сметките. Ако и двете са заети, т.е. използва се непоказана конфигурация, то другите директно свързани позиции са неизползваеми.
Чак сега можах да видя какво става тук и съм толкова приятно изненадана [:D] !
Решението на <font color="navy">Wise</font id="navy"> е напълно вярно, конфигурациите за дърветата в отделните крайни точки от контурите не са чак 210, но няма да ви мъча повече - сетили сте се как да стане, даже сте помислили и за уловката 'със сигурност на по-малко от #5'.
Wise,
горда съм, че ти предавам щафетата [:)]
mitkko,
помощта ти за решението е явна, давай смело по-нататък [:D]
@Krusteva
Благодаря ти, че не ме мъчи повече - нямаше да мога да поема щафетата след толкова копан на стари години[V]
До час ще измисля нещичко за отпускане. Макар и за нищо да не ставам вече ще събера малко силици.[:)]