Задача №"междинна" (квадратчета)
Един квадратен двор е разделен на 36 еднакви квадратчета.
Двете крайни квадратчета по единия диагонал са заети с цветя /Биби и Кръстева/.
Намирате се на едно от останалите 34 квадратчета /по избор/. Можете ли да ги обходите всичките 34, без да стъпвате на някое два пъти, при следните условия:
1. От вашето квадратче може да стъпите само на съседно, което има обща страна с вашето. И т.н.
2. На квадратчетата с цветята не можете да отивате.
Интуиция? Разсъждения? Доказателства? Повечко алкохолец в кръвта?
На каво се базира твърдението?
Интуиция.
Вервай ми. [:)]
Винаги ще остава по едно самотно квадратче.
Нека, викаш, другите да доказват. Аз си го знам.
Ами за доказателството ще чакаме - я кака, я вуйчо.
Не е възможно поради съображения за четност:
Ако боядисаме квадратчетата шахматно с бяло и черно (или червено и жълто, златно и сребърно... [:P]), цветята (тук се покланяме) се намират върху квадратчета с еднакъв цвят. На всяка своя стъпка обхождащият има право да се премести единствено върху квадратчета, които са с различен цвят от сегашното му. Значи каквито и 34 хода да измисли, той ще е покорил 17 бели и 17 черни.
А целта му е едните да бъдат с две повече от другите. Не става!
Браво, цветенце,
С много малка добавка. Ако разликата бели/черни беше единица, можеше и да стане. Почваш и свършваш върху поле с един и същ цвят.
Но при разлика 2, както е в случая - тц...
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Но при разлика 2, както е в случая - тц...
<div align="right">Originally posted by dedis*-*29/01/2005*:* 12:51:23</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Ами аз като казвах... [:)]
Не написах отговора от съображения, а задачата я знам под друго условие - под с 64 плочки във формата на квадрат [8х8 плочки], разположени шахматно, в двата срещуположки края - статуи на римски богини, а условието - понеже плочките трябвало да се подменят [без статуите], но в магазина имало само 2-ни плочки [бяло + черно квадратче], можем ли да направим ремонта с двойни плочки, без да чупим нито една от тях... [:)]
Bibi, твой ред е да зададеш следващата "междинна задача"! [:P][:)]
@IvO_tm (с разрешението на Bibi)
Две старинни книги се допълват. Едната дава теоритичните насоки за отношенията между хората, а втората е практическо ръководство.
Кои са те?
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">@IvO_tm (с разрешението на Bibi)
Две старинни книги се допълват. Едната дава теоритичните насоки за отношенията между хората, а втората е практическо ръководство.
Кои са те?
<div align="right">Originally posted by Wise*-*29/01/2005*:* 13:52:23</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Библията ни учи да обичаме хората, а Кама Сутра - как да ги обичаме.
Да -това реших да споделя с вас[:D]
Едната ни казва да обичаме ближния, а другата - как да го правим[^]
Хехе, Edin_Lud е скорострелен просто... май "семейната драма" му се е отразила добре... [:)][:P]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"><blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Но при разлика 2, както е в случая - тц...
<div align="right">Originally posted by dedis*-*29/01/2005*:* 12:51:23</div id="right">
Ами аз като казвах... [:)]
Не написах отговора от съображения, а задачата я знам под друго условие - под с 64 плочки във формата на квадрат [8х8 плочки], разположени шахматно, в двата срещуположки края - статуи на римски богини, а условието - понеже плочките трябвало да се подменят [без статуите], но в магазина имало само 2-ни плочки [бяло + черно квадратче], можем ли да направим ремонта с двойни плочки, без да чупим нито една от тях... [:)]
Bibi, твой ред е да зададеш следващата "междинна задача"! [:P][:)]
<div align="right">Originally posted by IvO_tm*-*29/01/2005*:* 13:09:03</div id="right">
То и аз я знам за шахматна дъска: Ще можеш ли с коня да обходиш дъската при същите условия. Но я поизмених за по-лесно.