Резултати от 1 до 12 от общо 12

Задача 181 (Полет)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 181 (Полет)

Когато бях пилот , имах странен полет. Съгласно указанията на клиента, след излитането трябваше да прелетя 2700 мили на юг, след което да обърна на изток. В тази посока трябваше да измина 1350 мили, да се освободя от товара и да продължа още 1350 мили в същата посока. "Оттам", каза ми клиентът, "2700 мили право на север и си у дома". Направо се опулих! Как е възможно? Но парите бяха добри и се навих, пък каквото сабя покаже.

Повярвайте ми, след това не съжалявах - прибрах се точно там, откъдето бях тръгнал и се чувствах значително по-богат.

На кой континент се намира "у дома"?

2.  

3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Задача 181 (Полет)

Върнал си се на северния полюс.

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 181 (Полет)

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Върнал си се на северния полюс.

<div align="right">Originally posted by Lupus - 21/02/2005 : 22:42:55</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Северният полюс не е на континент.

Все пак не очаквате да ви обидя с гатанка, нали?[:D]

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Задача 181 (Полет)

Може и да греша, ама ми е трудно да си представя друга такава точка на земното кълбо, от която да летя Х километра на юг, Х на изток и още Х север и да попадна пак на нея.

6. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 181 (Полет)

Има такава точка, даже безбройно много точки, но са близо до Южния полюс.

Летиш колкото трябва на юг и се оказваш върху паралел с дължина 2700 мили.

(или половината, третината... от 2700 мили, ама не виждам той защо ще те кара да се въртиш като на лунапарк)

7. Тук е от
    Nov 2004

Задача 181 (Полет)

Edin Lud, въртенето на Земята влиза ли в сметките? В смисъл, курсът ти по земната повърхност ли е ориентиран или по неподвижна точка в пространството?

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Задача 181 (Полет)

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Има такава точка, даже безбройно много точки, но са близо до Южния полюс.

Летиш колкото трябва на юг и се оказваш върху паралел с дължина 2700 мили.

(или половината, третината... от 2700 мили, ама не виждам той защо ще те кара да се въртиш като на лунапарк)

<div align="right">Originally posted by Bibi*-*21/02/2005*:* 23:32:36</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Да, това е възможното решение - излиташ от Антарктида, летиш към полюса, правиш едно кръгче за овации около него, после свиваш на север и се връщаш в изходната точка. Добре го е написал човека в условието, че полета е странен.[:D]

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 181 (Полет)

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Edin Lud, въртенето на Земята влиза ли в сметките? В смисъл, курсът ти по земната повърхност ли е ориентиран или по неподвижна точка в пространството?

<div align="right">Originally posted by BlindVictim - 22/02/2005 : 02:43:51</div id="right">

Да приемем, че скоростта на въртене на Земята може да се пренебрегне.

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Да, това е възможното решение - излиташ от Антарктида, летиш към полюса, правиш едно кръгче за овации около него, после свиваш на север и се връщаш в изходната точка.

<div align="right">Originally posted by Lupus - 22/02/2005 : 08:02:36</div id="right"></td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Идеята е добра. Проблемът е, че на Антарктида няма точка, отдалечена на 2700 мили от полюса => не бих могъл да прелетя такава дистанция в посока юг. В даден момент бих прелетял над полюса и после вече летя на север, а на връщане би ми се наложило да полетя отново първо на юг....

11. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Задача 181 (Полет)

Важен е подхода ама не ми се занимава:

1. Дължината на полета в източна посока е дължината на мисления паралел. От тук изчисляваме радиуса R и от точката на южния полюс на един глобус очертаваме паралела.

2. Правим нов кръг с радиус R+2700 mil и гледаме кои континенти пресича този паралел.

Като гледам глобуса това ще да е някъде в Южна Америка.

12. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Задача 181 (Полет)

Най вероятно Огнена земя

13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 181 (Полет)

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Важен е подхода ама не ми се занимава:

1. Дължината на полета в източна посока е дължината на мисления паралел. От тук изчисляваме радиуса R и от точката на южния полюс на един глобус очертаваме паралела.

2. Правим нов кръг с радиус R+2700 mil и гледаме кои континенти пресича този паралел.

Като гледам глобуса това ще да е някъде в Южна Америка.

<div align="right">Originally posted by Lupus - 22/02/2005 : 09:10:08</div id="right">

1. да, 2. не знам какъв е радиуса на новия кръг...просто е на 2700 мили на север от вече очертания паралел, т.е. в Южна Америка (по-точно южните части на Чили или Аржентина)

Мисля, че Lupus е на ход

14.  

15. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Задача 181 (Полет)

Мисля, че няма да имам време днес за сериозна задача, а и основната подсказка даде Биби. Дано тя да няма нещо против да пусне новата задачка.[8D]

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Междупланетен полет
    От MitkoS във форум Логически задачи
    Отговори: 13
    Последно: 01-12-12, 16:28
  2. Запитване за "режим полет"(airplane mode) за Samsung GT-S5660
    От dodolan във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 2
    Последно: 11-02-12, 13:42
  3. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  4. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  5. Задача № 64
    От IvO™ във форум Логически задачи
    Отговори: 5
    Последно: 01-11-04, 15:37

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе