Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 16

Задача 243 (Тра-ля)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Задача 243 (Тра-ля)

В кой ден, с безкрайна радост, всеки би се сетил за следното?

Х, 1, -1, 1, 1, 0, -2, 1, -1, 1, 1, 0, 1, -1, 1, -1, -1, 0, 0, 1, -1, 1, -2, 0

Всеки ден, биха казали някои. И биха били прави.

Но нека уточня за тези, за които очевидното е все още забулено в мъгла и мержелее нейде там, отвъд.

Започнете дълбането, нормирайте, отнесете от номера на събитие, започнало бляскавото си съществуване на 31 Януари и докоснало се до Там на 5 февруари, същата година. Това би помогнало.

О, да, годината. Годината е някъде измежду годините, но вие ще се справите. Сигурен съм, защото тази е същата, в която един мил, мой, леко позабравен, другар (който би имал щастието, ако беше жив, сега да е чукнал, с лекота и потна трескавост, деветдесетака, ала починал година преди да жулне шестдесет) получава Нобелова награда. Да? Нали?

След това бих ви предложил да опитате третата бройна система с база просто число, в която има букви. А това? Да?

А после? Лесно, опитайте да отместите получената декодирана 'дума' в ляво с 2. И тогава? Без много нерви назовете заглавието. А след това и отговора.

[offtopic]

Часът е два и малко, алкохолът бе кило и много, момичето бе с дълга, черна коса, изпиващ поглед и крака, от които болят сливици. А сега и ми се хоризонтира. И не само на мен.

Задачата е интересна, според сегашната ми преценка и искрено се надявам да не ви откаже дългото задание. Би могла да бъде решена без подсказките дори. Дори. Предлагам ви да синхронизирате помежду си и тъй като не мога да се гмурна до такава дълбочина и да преценя, ще ви дам три въпроса, на които аз отговарям или с Да или с Не, с които отговори ще изгладя евентуалните ви тръгвания в грешна посока. Изберете си Питач и нека той пита винаги, когато имате нужда, за да избегнем лишните колизии.

Совите не са това, което са. Помнете това. Примете го дори като подсказка.

[offtopic]

2.  

3. Member Аватара на kamenf
    Тук е от
    Feb 2005

Задача 243 (Тра-ля)

На 5.02.1971 е имало кацане на Луната. След малко ще видя дали са излетели на 31.01.1971

-----

Да, става дума за Аполо 14 - излетял на 31.01.1971 - кацнал на Луната на 05.02.1971

4. Member Аватара на Krusteva
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 243 (Тра-ля)

Събитието е полета на совалката Аполо 14, трето поред ходене до Луната, годината е 1971, Ърл Съдърланд е носителят на Нобеловата награда. Бройната система ако не съм сбъркала е 17-ична.

5. Member Аватара на kamenf
    Тук е от
    Feb 2005

Задача 243 (Тра-ля)

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Събитието е полета на совалката Аполо 14, трето поред ходене до Луната, годината е 1971, Ърл Съдърланд е носителят на Нобеловата награда. Бройната система ако не съм сбъркала е 17-ична.

<div align="right">Originally posted by Krusteva*-*30/04/2005*:* 02:52:59</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Може да става дума и за 13-тична - тя пък е 3-тата в която има букви []

------

Тцъ... бих пробвал с 17-тична - 14(10) = Е(17) = 11(13)...

6. Member Аватара на Krusteva
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 243 (Тра-ля)

Е да, но не е много ясно от условието дали третата подред с букви, или третата подред с основа просто число и с букви...и аз се чудих [V].

7. Member Аватара на kamenf
    Тук е от
    Feb 2005

Задача 243 (Тра-ля)

Ако започна от 14 и всяко следващо получавам от предишното с прибавяне/вадене на числата от дадената редичка се получава следното (при 17-тична бройна):

E,F,E,F,G,G,E,F,E,F,G,G,10,G,10,G,F,F,F,G,F,G,E,E

А ако прибавям/вадя само от 14 (първото) се получава:

E,F,D,F,F,E,C,F,C,F,F,E,F,D,F,D,D,E,E,F,D,F,C,E

---------

На същия принцип ако започнем от 3 (това е третото стъпване на луната на човек) на същия принцип имаме:

343455343455656544454533 (в първия слуяай) и превърнато в 17-тично:

17731AAA3A7AAFAEFF7G<sub>(17)</sub>

и в 13-тична:

150C1BAC50227210A268B9<sub>(13)</sub>

342443142443424223342413 (втория вариант) = 175G5025AGFB30EB5663<sub>(17)</sub> =

15031B8C51170265A3B49C<sub>(13)</sub>

Нищо смислено не виждам. [V]

8.  

9. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 243 (Тра-ля)

Същите две 24-цифрени чисълца ги разбих на групи по две, по три или по четири. И в 17-тична с-ма пак не стигнах до велика радостна мисъл.

/EDIT

Както и в 13-тична.

Излизам с предложение Питащият (кой ли е той?) да въпросне автора за жокер.

10. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Задача 243 (Тра-ля)

Нека се намеся и без да бъда питан.

Виждам чудесни неща. Наистина чудесни, правилни на 99%, което ме радва... обаче миг след това се отнасяте.

Прочетете ми отново заданието. Слагал съм тук-таме, сякаш хаотично, но само на пръв поглед, разни стилове на шрифта. Обърнете им внимание. Близо сте. Няма да пояснявам точно с кое, защото ще е хамалогия после.

Хо.Хо.Хо, както казваме ний в операта. Написано, от някой от вас, но е останало невидяно.

По-лесно е от колкото смятате, трансформациите бяха до тук, бяха направени правилно, само една малка корекция трябва в правилната дума.

[off]

@Bibi, въпросите ти провокират, изтръгват, изтискват, олющват, изнизват отговори, които после биват сдъвкани, накълцани, смазани, тормозени, нахапани и тълкувани. Бъди ти Питач. []

Evergrey, A touch of blessing.

[on]

Отговорът е пред вас, не е там, отвъд.

11. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 243 (Тра-ля)

Малеййййй, хвана ме оная болест, от която виждам "Bibi" из стринговете [:I]

Опасно е да продължавам! Влезте ми в положението...

//EDIT

"Мила моя мамо" е заглавието.

А цветята и овациите да се препращат към Edin_Lud []

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 243 (Тра-ля)

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">заглавието</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

На някоя песен...и Денят [?]

13. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 243 (Тра-ля)

Значи да поясня.

ми фа ми фа сооол соол

ми фа ми фа сооол соол

ла сол ла сол фаааа фаааа

сол фа сол фа миии ми

Това са нотите на тази песен.

Натракайте ги на GSM-четата, ако не вярвате.

Ама някой е объркал към края.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Задача 243 (Тра-ля)

Да. Да. Да.

Ъмм, объркано към края?

Но това ми се струва без значение, сега когато имаме заглавие имаме и отговор, нали?

Биби, мисля стреляш ти.

16. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 243 (Тра-ля)

Стрелям, даже съм тренирала спортна стрелба.

Ама този път ще се изхлузя като мокра връв.

Обявявам ги дъждовни днес и утре и мнооого моля някой да ме отмени.

Ако трябва аз да избирам - Камен, Кръстева и Лудото я решиха тази задачка...

17. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Задача 243 (Тра-ля)

Смятам, всички се досетиха, оптимално простичката мелодия на Мила, моя мамо, в една гама. Денят е 8ми март.

Биби и Лудия разгадаха това първи, Камен разби ужасният шифър [] (Биби ме нотифицира за леката грешчица (Беше Едноръкият! Едноръкият! И ждролите и жмундзелите му помагаха, милиони бяха! Казвам ви! Не бях Аз!)), Кръстева разгада базата.

Биби и Лудият са ангажирани, ред на Камен е тогава. Ако и той възроптае - Кръстева.

Финито.

18. Member Аватара на kamenf
    Тук е от
    Feb 2005

Задача 243 (Тра-ля)

Кръстева - аз и без товая гледах и гледам глупаво...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  2. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  3. Задача №62
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 3
    Последно: 29-10-04, 13:23
  4. Задача №61
    От Raid във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 28-10-04, 15:57
  5. Задача № 46
    От bestman във форум Логически задачи
    Отговори: 16
    Последно: 10-10-04, 10:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе