-
Задача 250 (шифър)
Преди време питах един познат за някое интересно място в интернет и той ми прати на ICQ името:
ЪБЛ
ПЮЬ
ЙЙЯ
Помислих, че има някакъв проблем с енкодинга и го помолих да ми прати пак името. А пича разправя "Добре си е енкодинга. Някои имена не се четат. Трябва да ги чуеш и усетиш..."
<s>Кое е името</s> [?]
//ЕДИТ: Не е като да не сте разгледали задачата, а идеи липсват... Да видим нещо като жокер:
два ключа - единият се чува, другият се усеща.
и да сменим въпроса малко:
Как е шифровано Името [?]
//Поправка: Много ме е яд, че ще трябва да си оправя една дребна, но досадна грешка - следствие от измислянето на задачи късно вечер и проверяването им с полузатворени очи.
-
Задача 250 (шифър)
Време е някой да вземе да напише нещо тук...
Защо са подредени по тройки?
Това малко напомня клавиатурата на телефон.
Или компютърната - на нея буквите са разположени в 3 реда.
Нещата, които се чуват са повече (тонално набиране, ноти...)
А за усещанията? (да изключим усещането "дразня се, че не виждам каква е работата") Лично аз нищичко не усещам [V]
Пробвах подредбата по БДС, също така ASCII и морза (който се чува).
Хайде заедно да я мислим, а [?]
-
Задача 250 (шифър)
И аз си мисля за усещането. Сетивата ни са: образ, звук, вкус, мирис, допир. Звука май го изключваме, щото е казан изрично. Само да не е имал предвид някое шесто чувство... [;)]
----
И още идейка на тема чуване и усещане: някой от тези букви се чуват (гласни, звучни съгласни) а други не (беззвучни съгласни), а пък трети - изобщо не се чуват (може пък и да се усещат - знам ли) - ако това е така, имаме нещо кодирано с три състояния.
-
Задача 250 (шифър)
Да. Остава да е искал да му помиришем отговора [8D][:P][:o)]
Да не е пак някоя азбука на слепите, където буквите се усещат с допир?
-
Задача 250 (шифър)
За да напише "Името" много ми мирише пак на SETCOM
тук са възможни варианти с www или без и т.н.
Как е кодирано Името - значи знаете го, но намерете кодировката
За усещането и аз си мисля, че е свързано с четенето на слепите.
Някой пробва ли тези букви с азбуката на слепите как изглеждат?
-
Задача 250 (шифър)
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
За усещането и аз си мисля, че е свързано с четенето на слепите.
Някой пробва ли тези букви с азбуката на слепите как изглеждат?
<div align="right">Originally posted by Wise*-*09/05/2005*:* 18:20:00</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Абе буквите им са точки разположени в матрица 2х3 - не знам как можем да ги отнесем към горните букви - особено "Й"... Но дори и да успеем, остава въпроса с "чуването".
-
Задача 250 (шифър)
http://ivanpetrov.com/bibi/problem_250.gif
А то има и азбуки на глухонемите, които "чуват" с пръсти (които са и органите за допир).........
-
Задача 250 (шифър)
Това ми изглежда добре
Ами тези нули и единички как да ги свържем с музиката? - гами, тоналности, ноти, акорди...........мале мила....[:(!]
-
Задача 250 (шифър)
Гледам малко сте се пообъркали. Да ви поведа леко за ръчичка
първо се опитайте да чуете буквите, едва след това, като изчезне негативното, можете да ги почувствате...
А иначе идеи вече не липсват [:P]
-
Задача 250 (шифър)
Последната ми идея, защото по-горните и аз си ги мислех, но нищо не открих, пък и Живко от ноти не разбира [;)], та някак да се стига до латински букви (предполагам латински защото става дума за място в интернет) и те изречени транскриптивно могат да звучат като значеща дума.
-
Задача 250 (шифър)
//offtopic
Сещам се за една-две думи, дето като има махна негативното и мога да се почувствам... например обиден. [:P]
-
Задача 250 (шифър)
Тези букви звучат (или поне са звучали) така:
Ъ ер-голям
Б буки
Л люди
П покои
Ю юс
Ь ер-малък
Й иже
Й иже
Я ят
Ама не знам кое му е негативното, та да го махна и да взема да усетя нещо най-накрая. [:P]
-
Задача 250 (шифър)
Много са начините, по които можем да получим латиница от даденото.
Най-простият е:
Y B L
P | X
J J Q
Ако не се лъжа, едва ли целта е да ги наредим на един ред.
Символът в средата може да сочи посока?
Или да е "\", ако се абстрахираме от главните букви.
Насилвам се да почувствам нещо (освен студа наколо)...
//ДОБАВЕНО
Ако целта е да получим СЕТКОМ (Името), трябва ни метод, с който 2 букви от оригинала да се кодират с 3 букви от шифъра. Идеи?
-
Задача 250 (шифър)
Наполовина ми звучи като:
ПЛЕЙ - това може да се чуе
БОЙ - това да се усети
[:)][:)][:)][:P]
-
Задача 250 (шифър)
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Наполовина ми звучи като:
ПЛЕЙ - това може да се чуе
БОЙ - това да се усети
[:)][:)][:)][:P]
<div align="right">Originally posted by t_yana - 09/05/2005 : 22:53:31</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Ако БОЙ е на същия език, на който чуваш ПЛЕЙ, не всеки би желал да го усети. Съмнявам се, че биха ми го препоръчали. На теб - може би [:P] //no offence, just kidding//
Името е setcom...дерзайте