Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 16

Задача 287 (въжета с бонус)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 287 (въжета с бонус)

В спортна зала, от тавана висят две въжета с дължина 15 метра всяко. Таванът е с височина 12 метра, а въжетата са закачени на разстояние едно от друго 6 метра. Имате нож и това е единственото, което можете да използвате, за да откраднете колкото е възможно повече въже. Предполага се, че сте отлични катерачи по въже.
    Който открадне повече - пИчели!

Бонус задачка (извинение за закъснението, а и ми харесва :
    Сър Джон казал на двамата си сина, че ще завещае родовото имение на този от тях, който спечели конно надбягване до съседния град. А печели този, чийто кон е по-бавен! Двамата братя дълго мислили и накрая решили да попитат местния Мъдрец (на тяхното наречие е Wise* ). Като изслушали съвета му, те веднага се метнали на конете и препуснали колкото могат по-бързо.
    Какво ги е посъветвал Мъдрецът?

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Re: Задача 287 (въжета с бонус)

Цитат Първоначално публикувано от pimpirlit

Сър Джон казал на двамата си сина, че ще завещае родовото имение на този от тях, който спечели конно надбягване до съседния град. А печели този, чийто кон е по-бавен! Двамата братя дълго мислили и накрая решили да попитат местния Мъдрец (на тяхното наречие е Wise ). Като изслушали съвета му, те веднага се метнали на конете и препуснали колкото могат по-бързо.
    Посъветвал ги е да си разменят конете - нали идеята била, че печели оня, чийто кон е по-бавен... Следователно, сменят си конете и ръгат с шпорите в ребрата!!!

В спортна зала, от тавана висят две въжета с дължина 15 метра всяко. Таванът е с височина 12 метра, а въжетата са закачени на разстояние едно от друго 6 метра. Имате нож и това е единственото, което можете да използвате, за да откраднете колкото е възможно повече въже. Предполага се, че сте отлични катерачи по въже.
    Който открадне повече - пИчели!
    На какво са закачени въжетата горе? Халки няк'ви ли, к'во ли...?
    Защото ако са халки, работата много се улеснява - мога да открадна най-малкото едно цяло въже, демек 15 метра. :coolsmiley:

4. prt
    prt е офлайн
    Member Аватара на prt
    Тук е от
    Feb 2004

А трябва ли да останат живи след като са го откраднали (откачили/срязали)? ;-)

5. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от BerkStock
    Посъветвал ги е да си разменят конете - нали идеята била, че печели оня, чийто кон е по-бавен... Следователно, сменят си конете и ръгат с шпорите в ребрата!!!
    :Super:
    На какво са закачени въжетата горе? Халки няк'ви ли, к'во ли...?
    Защото ако са халки, работата много се улеснява - мога да открадна най-малкото едно цяло въже, демек 15 метра. :coolsmiley:
    Има варианти. С халки наистина е по-лесно, но и повече (много повече от 15 м.* ) въже може да се крадне. Нека приемем, че са закачени по някакъв друг начин направо за тавана (не знам какъв, а и не е много смислено, но за целите на задачката става* :coolsmiley

@prt, идеята е ти собственоръчно да го откраднеш, така че както си решиш...*

6. prt
    prt е офлайн
    Member Аватара на prt
    Тук е от
    Feb 2004

Приемам, че съм много здрав и много малък, т.е. ръцете са ми от по няколко милиметра и не мога да скачам от високо изобщо. Но пък приемам и че от въжетата мога да правя супер възли, които не хабят матрЯл.

Та хващам въжето А за долния му край и се качвам по въжето Б до върха му. Там опъвам въжето А и връзвам двете въжета едно за друго на възел. По този начин получавам своебразна примка от 6 метра от въжето А. Режа 9-те висящи метра от А, но си ги държа при мен. Хващам се за примката и режа до корен въжето Б. От отрязаното Б (15м) и отрязаните 9м от А правя въже (24 метра), които премятам през примката и слизам като с асансьор по тях 12-те метра (2*12=24)

Открадвам си 24 метра значи.

7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от prt
    ...
    Открадвам си 24 метра значи.
    Мдаааа... По-добър вариант май няма...

8.  

9. Тук е от
    Aug 2005

Бонус задачка (извинение за закъснението, а и ми харесва :
    Сър Джон казал на двамата си сина, че ще завещае родовото имение на този от тях, който спечели конно надбягване до съседния град. А печели този, чийто кон е по-бавен! Двамата братя дълго мислили и накрая решили да попитат местния Мъдрец (на тяхното наречие е Wise* ). Като изслушали съвета му, те веднага се метнали на конете и препуснали колкото могат по-бързо.
    "То моята става 281 4/3, ама щом настоявате...
    Имало едно време едно царство. Един ден в това царство се провело надбягване с коне. Правилата на състезанието обаче били много странни- победител бил този, чийто кон стигне последен до целта (всъщност чийто кон стигне втори, защото се състезавали само двама юнаци). Заради този странен регламент, двамата момци останали по местата си, когато дали старт на надбягването. Хората вече започнали да се разотиват, когато мъдрецът на царството ги спрял и им казал, че състезание ще има. Върнали се хората- имали му доверие. Той се приближил до двамата юнаци и им прошепнал нещо. Те моментално скочили на конете и препуснали в галоп. Какво им казал мъдрецът?"
    Дам... И на мен ми хареса. Затова и я пуснах преди 6 задачи .
    А за тази с въжетата- повече от 24м не виждам как могат да се отрежат. Поне при зададените параметри.

10. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от Anubis Black
    Дам... И на мен ми хареса. Затова и я пуснах преди 6 задачи .
    Пропуснал съм я. Съжалявам! :brickwall:

А за тази с въжетата- повече от 24м не виждам как могат да се отрежат. Поне при зададените параметри.
    Може и повече от 24 метра...

11. Тук е от
    Aug 2005

Идеята ми е много странна, но както казват по филмите: "It's just crazy enough to work!" . Хващаме въже А за края му и се изкачваме по Б. Стигаме до тавана и там завързваме края на А, който държим, малко под мястото, откъдето виси въже Б. Например 1м под корена му. После издърпваме малко въже от А, за да не се размажем (все пак цялото въже е 15м, а ние се намираме на 12м)- например 4м (както вече обясних трябва да са повече от 3м, а колко точно- няма значение). След това режем Б от корена му и се увисваме на А. Така имаме въже от 29м (14м от Б и цялото А), а може и повече. Много странно го обясних. Така че дори и себе си едвам убедих. Но интересното е, че успях .

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Идеята ми е много странна, но както казват по филмите: "It's just crazy enough to work!" . Хващаме въже А за края му и се изкачваме по Б. Стигаме до тавана и там завързваме края на А, който държим, малко под мястото, откъдето виси въже Б. Например 1м под корена му. После издърпваме малко въже от А, за да не се размажем (все пак цялото въже е 15м, а ние се намираме на 12м)- например 4м (както вече обясних трябва да са повече от 3м, а колко точно- няма значение). След това режем Б от корена му и се увисваме на А. Така имаме въже от 29м (14м от Б и цялото А), а може и повече. Много странно го обясних. Така че дори и себе си едвам убедих. Но интересното е, че успях .
    Хем най-накрая се увисваш на А, хем го имаш това А цялото?! Кога и къде го отряза? Аз нещо не разбрах...

13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Предполагам, че Anubis Black обяснява следния подход:
    1. Хващаме долните крайща на А и Б и се изкатерваме по Б
    2. Връзваме един за дург двата края на въжетата и получаваме едно въже А+Б = 30 м
    3. Издърпваме А дотолкова, че като увиснем на него да не се претрепем и режем Б в горния му край
    4. Покатерваме се по А до тавана, режем А на разстояние Х такова, че Х да е достатъчно да се направи примка, през която да мине остатъка от А+Б. Anubis Black е приел, че Х = 1 м. (тук разбира се не забравяме да се държим с едната ръка за остатъка Х, докато с другата правим примката, а въжето (А+Б-Х) държим със зъби
    5. Прекарваме (А+Б-Х) през примката и по "принципа на хаспела" слизаме благополучно на земята.

Присвоили сме 30 - Х метра като се стараем Х -> 0. Да кажем, че 29,80 м е приемлива дължина за експерт-катерач (според условието)

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от Edin_Lud
    Предполагам, че Anubis Black обяснява следния подход:
    1. Хващаме долните крайща на А и Б и се изкатерваме по Б
    2. Връзваме един за дург двата края на въжетата и получаваме едно въже А+Б = 30 м
    3. Издърпваме А дотолкова, че като увиснем на него да не се претрепем и режем Б в горния му край
    4. Покатерваме се по А до тавана, режем А на разстояние Х такова, че Х да е достатъчно да се направи примка, през която да мине остатъка от А+Б. Anubis Black е приел, че Х = 1 м. (тук разбира се не забравяме да се държим с едната ръка за остатъка Х, докато с другата правим примката, а въжето (А+Б-Х) държим със зъби
    5. Прекарваме (А+Б-Х) през примката и по "принципа на хаспела" слизаме благополучно на земята.

Присвоили сме 30 - Х метра като се стараем Х -> 0. Да кажем, че 29,80 м е приемлива дължина за експерт-катерач (според условието)
    Да, това е отговорът.* Има и леки вариации, но това е принципът.
    На Anubis Black малко не му достигна, така че, @Edin_Lud, ти си на ход.

16. Тук е от
    Aug 2005

Цитат Първоначално публикувано от BerkStock
    Хем най-накрая се увисваш на А, хем го имаш това А цялото?! Кога и къде го отряза? Аз нещо не разбрах...
    Накрая го режем, правим примка, както @prt измисли, и след това се спускаме като с асансьор. Мислех, че ще ме разберете. Както и да е.*
    @Edin_Lud, предположението ти е вярно (абсолютно същия подход обяснявам, но явно не достатъчно умело).

17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

@Anubis Black, тъй като приех ролята на прост преводач, а бях обявен за победител, смятам, че е най-справедливо щафетата да поемеш ти. Чакаме #288 :coolsmiley:

18. Тук е от
    Aug 2005

Цитат Първоначално публикувано от Edin_Lud
    @Anubis Black, тъй като приех ролята на прост преводач, а бях обявен за победител, смятам, че е най-справедливо щафетата да поемеш ти. Чакаме #288* :coolsmiley:
    Хехе! Ако не се бях оплел, нямаше да има нужда от превод и щяха да ме обявят за победител, но след като честта се падна на теб, е логично да зададеш следващата задача. А и аз не знам дали ще имам възможност преди уикенда да измисля такава, а дори и да го направя, ще ви забавя най- вероятно с отговорите на предположенията ви.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 8
    Последно: 19-05-12, 19:40
  2. Продавам GSM HP iPAQ 614c + бонус
    От зенит-е във форум Приключили продажби
    Отговори: 1
    Последно: 17-05-12, 21:40
  3. Отговори: 1
    Последно: 09-04-12, 13:49
  4. Продавам усилвател и дек Techniks+колони Infinity+бонус
    От sokola във форум Приключили продажби
    Отговори: 5
    Последно: 14-11-11, 12:29
  5. Отговори: 0
    Последно: 26-04-11, 21:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе