Междинна задачка (Тъпа междинка)
Първо, държа да подчертая, че тази задача е авторска, т.е. моя. :grin:
Хрумна ми днес, докато работих с една счетоводна програма. Незнам дали я има задавана някъде преди, дали я има нейде из Нета - просто ми се заформи изведнъж, за секунди, и поради тази причина ще я определя като "тъпичка". Както и да е, стига толкова излияния, че на долния етаж 3 подгряти мацки чакат, а съм ги оставил сами в компанията на брат ми... ;)
И така, представете си СУМА ПАРИ в числовата им равностойност - от 1 до 999 999 999.99, т.е. "цифром". Същите, обаче "словом", ще изглеждат например така: "един лев", "два лева", "три лева"... "петстотин тридесет и две хиляди четиристотин и осемдесет и осем лева и седемдесет и шест стотинки" (без препинателни знаци)... и т.н. Сега, ако съберем броя на буквите (без интервалите между думите), и вземайки горният пример, ще получим следното: "7" букви, "7" букви, "7" букви... "82" букви... и т.н.
Въпросът е, коя левова равностойност ще даде най-голям сбор при събиране на буквите й (без интервалите)? Или т.е. колко е възможно най-големият брой букви, с които се изписва "словом"-стойността на дадена сума в интервала от 1 до 999 999 999.99?
:grin: :punk:
Добавено:
Весели празници и по-леко с амбалажа... :grin: :Drinks:
Re: Междинна задачка (Тъпа междинка)
Цитат:
Първоначално публикувано от Wise
444 444 444,44
134 букви
Мдаа, при положение, че буквите в думата четири и производните й са най-много в редицата от 1 до 9... :)
Еех, тоя Wise бре! ;)
Цитат:
Първоначално публикувано от BerkStock
Мдаа, при положение, че буквите в думата четири и производните й са най-много в редицата от 1 до 9... :)
Еех, тоя Wise бре! ;)
Да, така е.
Браво, Wise!
Аз като ви казвах, че е "тъпичка"... :)
Цитат:
Първоначално публикувано от IvO™
Да, така е.
Браво, Wise!
Аз като ви казвах, че е "тъпичка"... :)
Да де, като за мене , ама не се ли пишеше "четЕри" :undecided:
И ако някой разбира какво се търси или пита в задача 307 да казва, че английският
не е роден език за някои и е късно да стане такъв. За математиката - да не говорим.. :huh:
Цитат:
Първоначално публикувано от Wise
... И ако някой разбира какво се търси или пита в задача 307 да казва, че английският
не е роден език за някои и е късно да стане такъв. За математиката - да не говорим.. :huh:
След като вече уточнихме, че в тая задача допускаме "тъпички" неща, да взема да напиша нещо тук по оная задача - задача 307. Доста време я разглеждах, пък и Биби се запиля нанякъде по някакви чужди сайтове и не ще да направи обичайния прецизен първоначален "разбор", така че с лека ръка ще понапиша туй-унуй.
Не разбирам достатъчно английски, за да мога точно да кажа "е те това се търси". Самия текст май е на някакъв староанглийски и Google нищо не казва по въпроса - опитвах с доста комбинации от думи. А също и доста се порових тук в някакъв компютърен речник.
Първо за самото заглавие:
OBLIVION
[ə'bliviən]
1. забрава, забвение
to fall/sink into OBLIVION потъвам в/бйвам предаден на забвение, бивам забравен
2. забравяне, пренебрегване, незачитане
3. помилване, амнистия (и Act of О.)
Вътре в самия текст има поне четири въпроса, които биха могли да са тези които ни трябват:
What was the Glade? - "Какво беше горската поляна"
And who was She? - "И коя беше тя" - преди това става въпрос за нейните хубави заоблени форми (curve-крива, завой)
What was your name? - "Кое беше твоито име"
What was the Tree? - "Кое беше дървото" - преди това се казва, че дървото скривало нещо
Мойто лично мнение е, че става въпрос за някакъв интересен математически факт който може би е позабравен. Всичките тия неща се срещат често в математиката:
Glade - равнина (доколкото разбирам)
tree - дърво
curve - крива
Може би квадратите трябва да ни доподскажат нещо, но на мен лично ми приличат единствено на някакви екзотични плочки за баня
Сега за самите колонки с цифрите и "другите" неща
Редовете са 17 на брой
При "другите" неща ми прави впечатление следното:
- срещат се #0, #1, #2, #3
- общия брой на отварящите скоби не е равен на броя на затварящите
- знака "=" се среща два пъти (само)
При цифрите:
- всичките са написани до втория десетичен знак, но това може да не значи нищо, просто на автора му е било удобно така
- още при първия поглед на първите три-четири реда, започна да ме мъчи някакво усещане за закономерност особено при съпоставянето им с другата колона. За съжаление, тая закомерност все още е неуловима за мен.
Например:
21, 21 = 3 x 7,7 = 3 x 7 x 1,1
-1,21 = -(1,1 x 1,1) или -(1,1 ^ 2)
-0,77 - също е някакво такова "хубаво" -0,77 = - (7 x 1,1 / 10)
11,00 = 1,1 * 10
Определено тия седмици ме дразнят. Също така ако вземем лицето на малкия квадрат за 1, то лицето на големия осмоъгълник е 7.
@MitkoS що не вземеш да copy/paste дето му е мястото? ;)
За да не се разсърди Bibi
Цитат:
Първоначално публикувано от MitkoS
За да не се разсърди Bibi
Няма бе!
Само ми беше криво, че нямахме нищо, с което да я атакуваме тази задача. На хубава ми мяза...
Така че давайте да се стегнем и да действаме заедно?
Айде! Аз съм за... и вдигам всички крайници които мога за което... ;)