Първо, държа да подчертая, че тази задача е авторска, т.е. моя.
Хрумна ми днес, докато работих с една счетоводна програма. Незнам дали я има задавана някъде преди, дали я има нейде из Нета - просто ми се заформи изведнъж, за секунди, и поради тази причина ще я определя като "тъпичка". Както и да е, стига толкова излияния, че на долния етаж 3 подгряти мацки чакат, а съм ги оставил сами в компанията на брат ми...
И така, представете си СУМА ПАРИ в числовата им равностойност - от 1 до 999 999 999.99, т.е. "цифром". Същите, обаче "словом", ще изглеждат например така: "един лев", "два лева", "три лева"... "петстотин тридесет и две хиляди четиристотин и осемдесет и осем лева и седемдесет и шест стотинки" (без препинателни знаци)... и т.н. Сега, ако съберем броя на буквите (без интервалите между думите), и вземайки горният пример, ще получим следното: "7" букви, "7" букви, "7" букви... "82" букви... и т.н.
Въпросът е, коя левова равностойност ще даде най-голям сбор при събиране на буквите й (без интервалите)? Или т.е. колко е възможно най-големият брой букви, с които се изписва "словом"-стойността на дадена сума в интервала от 1 до 999 999 999.99?
![]()
Добавено:
Весели празници и по-леко с амбалажа...![]()
![]()