Re: Задача 309 (зъбни колелца)
Я! Тука станало "Дъра-бъра" :grin:
Чакай и аз малко да поспамя:
Цитат:
Първоначално публикувано от Wise
И не мога да си обясня защо търсите в гугъла, след като не сте готови за намирането.
Разбирам - да имаш интересна задача и да чакаш с нетърпение първия си успех...
А то - даже не може добре да го асимилираш, а бързаш да публикуваш нещо изровено в нета.
Понякога това е добра практика, няма спор, но понякога не е !
Та от вас зависи как ще продължи да се развива разделът.
Та аз мисля, че тая задача без Гугъл е нерешима.
Което не я прави по-малко хубава. Нито може да намали заслугата на diaflin6 за решаването.
@diaflin6,
Добре дошъл при нас! :)
-----
Да обясня защо "нерешима": както казаха почитателите на степените на двойката, 127 е подвеждащо.
Въпреки това опитах да го разлагам на множители, също и да го умножавам по 2, по 3 и да гледам какво става. Ако ставаше 2.54, може би щеше да ми докара мисли за инчове, ама 254 ми е мноооого далечна асоциация.
Не си права - щеше да се реши без гугъл.
Дал съм в условието 50, 100, 150 , 128
Все някой щеше да раздели 127 на 50. А и @pimpirlit беше доста близичко и то само
с логика.
Цитат:
Първоначално публикувано от Wise
Не си права - щеше да се реши без гугъл.
Дал съм в условието 50, 100, 150 , 128
Все някой щеше да раздели 127 на 50. А и @pimpirlit беше доста близичко и то само
с логика.
Е,аз успях да разделя само на 5 :),но ползвах резултатите от :Google: на @diaflin6 и на @ bestman:
Цитат:
Първоначално публикувано от Lazar
... Иначе 127: 5=25.4.но продължавам да мисля за по-точна връзка :undecided:
Иначе @diaflin6 и @pimpirlit изчерпаха отговора на задачката! :Super:
Докато чакаме някой да измисли нещо като задача, мога ли да ви попитам по тази: разбрахме защо са правили тези зъбчатки. А аз се чудя как са ги правили, все пак?
Как се разделя окръжност на 127 равни части с линийка и пергел :undecided:
Това става чрез делителния механизъм на фрезата,няма как да стане с линийка и пергел :).Пак чрез подбор на подходящи предавки . Това е устройство,което завърта заготовката на определен ъгъл,едновремено с въртенето на инструмента(фрезера).
Да... не всеки правилен многоъгълник може да се направи с линийка и пергел.
Обаче някои могат. Например петоъгълник. Кой ще каже как? :grin:
Цитат:
Първоначално публикувано от Bibi
Да... не всеки правилен многоъгълник може да се направи с линийка и пергел.
Обаче някои могат. Например петоъгълник. Кой ще каже как? :grin:
По зададена страна или вписан в окръжност? ;)
Вписан.
Т.е. да се раздели окръжността на 5.
Реших и аз да се включа за сефте :grin: Ето решението:
Делим радиуса на описаната за петоъгълника окръжност в "златно сечение":
Ако ОА е радиус на окръжността, построяваме АВ = 1/2 от ОА и перпендикулярно на ОА.
После с център т.В описваме дъга с радиус ВА. Нека тя пресича ОВ в т. Е.
Сега описваме дъга с център О и радиус ОЕ до пресичането й с ОА в т.С.
т.С дели ОА в т.нар. "златно сечение": ОА/ОС = ОС/(ОА-ОС).
А пък ОС е дължината на страната на вписан в окръжността с радиус ОА правилен десетоъгълник.
Е, като съединим върховете му през един - поучаваме искания правилен петоъгълник.
Така и окръжността е разделена на 5 равни дъги.
Дано звучи разбираемо. :yahoo:
Това май са ни учили в училище...Рисуваш с пергел окръжност. Избираш си една точка от нея и я използваш за център на друга (само частта дето се вписва в първата) окръжност. Повтаря се това действие с центрове пресечните точки и имате още 2 нови дъги....като завъртите до края се получават 5 точки на първата....
Тук няма пергел да го пробвам ...ама май така беше :rockon:
@Smurfa,запомнил си, но така се дели окръжност на шест равни части, а задачката е за 5 части ;)
Цитат:
Първоначално публикувано от stekyman
...
т.С дели ОА в т.нар. "златно сечение": ОА/ОС = ОС/(ОА-ОС).
А пък ОС е дължината на страната на вписан в окръжността с радиус ОА правилен десетоъгълник
...
stekyman
Това ОА/ОС = ОС/(ОА-ОС) как го правиш ? Кажи няколко думи, че не мога да го видя. Ако са някакви подобни триъгълници, то кои са те точно ?
А и това за страната на десетоъгълника, някакъв общоизвестен факт ли е ?
Това го има описано къде ли не. Ама я се опитайте да го направите без пергел. ;)
ОА/ОС = ОС/(ОА-ОС)
Това следва не от подобни триъгълници, а от едно свойство, което гласи, че ако имаме окръжност (в случая тази, с център B) и точка, вън от нея (т. O), то за всяка права през O, пресичаща окръжността, произведението от двете отсечки е константа. Т.е.
OE.OE1 = OA2 (тази е допирателна)
За чертаенето без пергел още мисля...
Мисля че без пергел трябва да се има предвид че 72* делено на 8 е 9 което е 1/10 от правия ъгъл.... :rockon:Тия работи ме занимаваха в 4ти клас не е честно не помним.... :stupid: