По(с)редна задачица (от многото напоследък)
  Това е от една стара и мисля известна задачка, но май не е намирано решение (или поне аз не знам) за този вариант. Та... 

[size=16px]Направете от вълк - куче.[/size]

Правилата: може да се заменя точно по една буква на всеки ход и новополучената дума трябва да е съществително от българския език. Търсят се възможно най-малко стъпки.

Оригиналната задачка е да се направи от мухата - слон (е, който иска може да си поиграе и с това)... А защо не да измислим и други подобни главоблъсканици... ;)

----
Ето още няколко занимавки:

КРЪВ - ВОДА
ВЕЧЕР - УТРИН
ИЗТОК - ЗАПАД
ЗИМА - ЛЯТО
     Re: По(с)редна задачица (от многото напоследък)
  Тцъ... без разместване. Само заменяне. Инак става много просто, а някак си не ми се ще... ;)
  В такъв случай не виждам дори една дума, с която да може да се продължи.
  Е, мисля казах, че няма да е просто... ;)
  И аз не мога да открия продължение. Освен ако към азбуката не добавим празна буква, която да означим например с "?" и да я слагаме и махаме когато намерим за добре.

Тогава би могло да се продължи например така:
вълк -> вълк? -> вълка (членуван вълк) -> вълна, въшка -> и т.н.
  Единственото продължение, за което се сещам, е "ВАЛК". Сега ще обясня какво означава това, без да претендирам, че думата е книжовна и би могла да е стъпка по смисъла на условието.

"Преравяйки" азбуката си спомних, че моята баба, лека й пръст, обясняваще, че когато се прави фрикасе, брашното трябва да се добавя по малко и при постоянно разбъркване, за да не става на ВАЛКове. Това е от мен, не се смейте - просто нищо друго не ми идва на ума!
  има доста съкращения от българския език, който могат да бъдат получени като например:

тълк. от тълковен или пък вълн. от вълнен , но това май съвсем не помага.

А иначе единствената дума , която ми хрумна засега се използва в информатиката , но съвсем не знам дали е към българския език като техническа например. Става дъма за бълк (bulk), но пък и това не ме води по-нататък. Ако може някой да поведе с първата дума ще е от голяма помощ :tongue:
  Аз дума ВАЛКА знам (със същото значение)... Това трябва да й е мъжкото, а? ;) :) Обаче е стъпка в правилна посока...

ПП:
Айде да не намесваме техническият жаргон, че тогава става страшно... Но Вазов или подобни нему вършат работа...
  набързо

вълк валк вале кале каче куче
  Айдееееее... аз докато попитам дали валк се приема и да продължа нататък, скритата лимонка взе, че реши задачата :yahoo:
  хихи ами аз ти казах , че ще е от голяма помощ :)
  Малко се двуумя... за ВАЛК де. Със сигурност обаче има по-безспорна дума... поне я има тук-там писмено. ;)

ПП:
Ще сложа горе още няколко занимавки...
  Ами за по-интересно дай да продължим без ВАЛК (това не омаловажава светкавичната реакция на лимонката)