Колко оборота ще направи зъбно колело с радиус 1 метър, ако се "завърти" един път около неподвижно зъбно колело с радиус 3 метра, докато застане в изходното си положение?
Колко оборота ще направи зъбно колело с радиус 1 метър, ако се "завърти" един път около неподвижно зъбно колело с радиус 3 метра, докато застане в изходното си положение?
Периметъра на малкото е 3 пъти по-малък от този на голямото. Ако разпънем голямата окръжност в права линия, малкото колело ще направи 3 оборота докато се търкаля от единия край на правата до другия. Щом обикаля по окръжност обаче ще направи още един оборот в повече. Май не го обясних по най-ясния начин
Лазар е прав, но обяснението се дава от следната картинка:
От всяко завъртане на малкото колело по голямото се "печелят" още 120 градуса. Всъщност, ако на малкото колело има ос, върху която се навива въже, след като колелото се върне в изходно положение, на оста ще има 4 навивки от въжето.
Не, че моето обяснение беше ясно, но пък нищо не разбрах за тези 120 градуса. Ако разгледаме малкото колело заварено за оста, така че да се получи махало и това махало го завъртим около другия край на оста, то върха на махалото ще се завърти спрямо центъра му на 1 оборот при цял оборот на махалото. Къде са тези 120 градуса?
Надявам се, че виждаш картинката. 120 градуса е ъгълът между старото и новото положение на един радиус на малкото колело. След второто завъртане стават 240 градуса, а след третото - 360, т.е. "печели" се още един оборот...Първоначално публикувано от Lazar
И аз си видях грешката и се извинявам. Наистина са 4.
Но начинът, по който го обяснявате, изобщо не ми помогна...
Съжалявам, Биби.А толкова се старах, докато нарисувам картинката...
За извинение - една малка задачка:
Дядо ми е роден на 01.01.1900 г. в София. По време на Втората световна война той се запознава с един полски войник, роден във Варшава пак на 01.01.1900 г. Двамата подържаха приятелски връзки почти до края на живота си, когато починаха едновременно - на 01.01.2000 г. По колко дни са живели дядо ми и неговият приятел?
120* идват от съотношението 3:1 в обиколката м/у голямото и малкото зъбни колела-360*:3=120*
Няма защо да ми се извиняваш - проблемът може да е в мен.
А дядовците - мисля, че единият е живял 13 дена повече. Но не ми се смята цялото.
Не, не са 13 дни. Поради главната отлика на Григорианския календар от Юлианския.Първоначално публикувано от Bibi
Добре, прав си.
1900 е била високосна само за българския дядо.
С което вече ми излизат 14 дена, освен ако пак не съм се оплела![]()