Наскоро във Варна, на 94 години, се спомина дядо ми Юрдан, светли му небеса! За моя голяма изненада, той завеща точно на мен единствения си недвижим имот – разкошен апартамент в центъра на морската ни столица! Много обичам птичи погледи към оживена варненска улица, наситена с късополи дами. Затова веднага смених местожителството си и снощи, докато разглеждах и подреждах стари семейни снимки и документи в хола на апартамента, попаднах на следната поизбеляла, нотариално заверена разписка:
Следваше завъртян подпис, в който се различаваха буквите „К” и „Щ”, а на гърба разписката бе надлежно заверена с нотариален печат и подпис на същата дата и със същото мастило.Разписка за покупко-продажба
Долуподписаният Константин Георгиев Щъркелов - художник, удостоверявам с подписа си, че срещу сумата от 50 000 (петдесет хиляди) лева продадох на Юрдан Христов Юрданов моята картина „Зимен морски пейзаж”, която той може да ползва както му е угодно.
13 март, 1952 г.
гр. Варна
Бързо станах от масата, защото знаех, че зад гърба ми, върху стената, виси блестящ морски акварел! Дали картината наистина е рисувана от известния художник и каква ли е днешната и цена? Сърцето ми биеше като тепавица.. Внимателно свалих картината и веднага видях надписа в ъгъла „КЩ 1951”. Но тъкмо да извикам от радост, когато нещо ми хрумна.
Какво ли?