1. 4 (има 4 лъжици, 4 чинии, списък с 4 дежурни)
2. пристигнали са преди няколко дена (тревата е утъпкана, има паяжина на палатката)
3. не са дошли пеша (носят си диня). Най-вероятно са дошли с лодка (виждам весла)
4. наблизо има село (едва ли те са донесли кокошката - жива)
5. тук се затруднявам, но по знамената виждам, че вятърът духа надясно, а коя географска посоке е може да се измисли по дължината и посоката на сянката
6. ами точно това се чудя в точка 5. Но определено е време за ядене. Сигурно за обяд (светло е).
7. на пост или дежурство
8. Вася
9. 10 (още мисля за месеца - с дълги ръкави са, Вася даже е с шапка, има много цветя, пеперуди, но и голяма узряла диня... нещо предесенно за сега. Август.)
// корекция по 5 и 6
Понеже сянката е дълга, мисля, че си варят вода за закуската. Т.е. сутрин и вятър от юг. Също така клоните на дървото са по-буйни от тази страна.
Май повече не виждам за сега. Някой друг да продължи.
ОК, още малко ще се напъна.
Дежурен може би значи кой трябва да готви.
В момента готви Петя. (Човекът, който си бърка в раницата е Коля - по инициала на раницата. Другата раница има "В" - тя е на Вася, в нея има статив за фотоапарат, значи Вася е човекът с шапката и фотото. Шура липсва, значи готвещият се казва Петя).
Тогава излиза, че днес е 8-ми и вчера е дежурил Коля. Не са сервирали храна - може би Шура е отскочил до близкото село.
Много е интересна тая задача.
Месецът ни е проблема, почти съм сигурна.
У нас само през август хем има дини, хем сутрин не е жега. Но в Русия?
И то в коя част - доста е обширна. Нещо по цветята да познаем?
@etg,
после нали ще разкажеш всички неща, които сме пропуснали да отчетем?
А задачката я нямам с отговорите, видях я като задачка във fishki.net, сметнах, че съм си отговорил на въпросите, и я написах тук. Моите доводи са същите. Ако има нещо друго, което сте пропуснали - и аз не го знам
За 5 и 6. Не е обяд, защото сянката му е дълга, значи е сутрин или следобед/привечер. При наличието на кокошки, които си лягат рано заради кокошата слепота, трябва да е сутрин, което значи, че вятърът духа от юг.