Тема за спам (философска)
Понеже в предишната тема достигнахме до философския въпрос за смисъла
на решаването на логически задачи и главоблъсканици, тая е посвещавам
на безмислените въпроси.
Предварително обявявам, че верен отговор на тези въпроси няма, така че,
всеки може да отстоява позицията си докрай.
1. Стоманена тръба с вътрешен диаметър 5 см и дължина 2 м стърчи
вертикално от масивен бетонов фундамент. На дъното и е пуснато
оловно топче с диаметър 3 см. Предложете поне 5 начина за изваждането
на топчето (печели най-оригиналното предложение)
2. Имаме дървен молив с графитна сърцевина, обикновен, с шестостенно тяло,
подострен, без гумичка. Намерете поне 10 принципно различни приложения.
(Печели най-големия брой!)
3. На хора, обичащи хазарта е предложена следната игра:
Двама от тях независимо написват произволно цяло число на бележка.
Ако числата съвпадат - печелят 1000 долара, ако са различни - губят залога.
Кое е най-често срещаното число?
(Предлагам всеки желаещ да изпрати на Bibi своето предположение на лично
съобщение, а след седмица, на 25 август тя да обяви резултата. По този начин
изваждам Bibi от играта и не може да ми разбие задачата! :) )
Re:Тема за спам (философска)
Цитат:
Първоначално публикувано от ql^2/8
Понеже в предишната тема достигнахме до философския въпрос за смисъла
на решаването на логически задачи и главоблъсканици, тая е посвещавам
на безмислените въпроси.
Хайде да не четем отговорите на другите като дявола евангилието. Да не говорим, че задачата за която говориш за мен е некоректна. Още не съм се сетил каква е точната обосновка. Но когато се сетя ще те информирам.
По първата:
Казано е, че тръбата стърчи, но не е казано, че е "вътре" в бетона. Така че, повдигаме леко тръбата и взимаме топчето.
Ясене, не се нерви бре, задачата е коректна, а обяснението на рението е под въпрос (за топчетат говорим, нали ?!). И виж там, клавиатурата ти пак е започнала леко да се посчупва.
ПП.
Опаа. И моята :)
ПП2.
Ако все пак тръбата е бетонирана, то можем да сипем малко барут в нея. Понеже е малко и е насипен ще се разположи в кухините ПОД топчето. После нагряваме леко тръбата в най-долния възможен участък, барута с е възпламенява, бум. И топчето е извадено. В условието е казано "топчето да се извади".
А ако все пак искаме да не го губим при изваждането, то върху тръбата слагаме нещо меко, например минерална вата - слагаме достатъчно много вата, цяла ролка, за да задържи топчето без да се пробие. Може и достатъчно много дъски, ама по-трудно ще го извадим от тях след това (в случай, че трябва да го вадим)
ПП3.
Взимаме друга тръба, с вътрешен диаметър 3 см и външен по-малко от 5 см с дължина поне 2 м.
Взимаме чука и съвсем, ама съвсем леко почти символично я сплескваме от единия край. После я вкарваме в голямата тръба със сплеснатия край напред. Нахлузваме я със сила върху топчето. И я изваждаме заедно с топчето. Топчето не изпада по време на изваждането заради сплескването.
ПП4.
Тая втората тръба, вместо да я сплескваме, можем да я нагорещим в тоя край и тя временно ще се разшири там - временно, докато изстине. И преди да е изстинала я нахлузваме вурху топчето.
Даа, дотук приемам два варианта.
1. метална тръба с оловно топче = оръдие (само добавяме барут) - браво!
2. опитваме се с друга тръба да "приклещим" топчето
За начало е добре! Задачата иска поне 5 различни начина.
Наливаме една кофа живак в тръбата и топчето изплува.
След което предаваме Богу дух... angel
Цитат:
Първоначално публикувано от Wise
Наливаме една кофа живак в тръбата и топчето изплува.
След което предаваме Богу дух... angel
Приема се. Въпреки че живакът ще изяде част от оловото (амалгама май се казваше).
Все пак по-добре живак, отколкото разтопено злато, щото оловото може да се изпари...
Иначе отговорът звучи философски - с намесата на Бог и Дух.
:wink:
Цитат:
Първоначално публикувано от ql^2/8
Иначе отговорът звучи философски - с намесата на Бог и Дух.
Философски звучи, но и някак неправилно... :)
А може да стане и с гумичката от четката за зъби. Една пръчка 2+метра, надяваме гумичката и като с вендуза (вакуумче) залепяме топчето.
А какво пречи с "капчица" лепилце на върха на пръчката - бодем и вадим... :)
1.1. Да резнем тръбата на 3см височина с флекс, ножовка, за теглича може да я вържем.
1.2. ПВЦ тръба с магнит отдолу (1-2см по-навътре в тръбата). Ако силата на магнита е недостатъчна, може да напълним с вода стоманената тръба при което оловното топче ще стане по-леко.
1.3. Вакуумпомпа с маркуч с вътр. диаметър малко под 3см., засмуква топчето и го вадим.
1.4. Тръба тънкостенна 2,1м със две (три) перца по 2см в долния край закривени леко към центъра на тръбата така че да има 3 см. между тях. Пускаме я в другата, перцата минават покрай топчето, удряме с чук и перцата се смачкват към центъра, тъй като предварително сме ги закривили в тази посока.
1.5. Със вакуумчета за сапунерките не знам дали ще стане, при пълна с вода тръба.
Цитат:
Първоначално публикувано от Wise
А може да стане и с гумичката от четката за зъби. Една пръчка 2+метра, надяваме гумичката и като с вендуза (вакуумче) залепяме топчето.
А какво пречи с "капчица" лепилце на върха на пръчката - бодем и вадим... :)
Това го приемам за един вариант - най-добре е на вакуумчето малко лепилце да не стават грешки!
Цитат:
Първоначално публикувано от zxc0
1.1. Да резнем тръбата на 3см височина с флекс, ножовка, за теглича може да я вържем.
1.2. ПВЦ тръба с магнит отдолу (1-2см по-навътре в тръбата). Ако силата на магнита е недостатъчна, може да напълним с вода стоманената тръба при което оловното топче ще стане по-леко.
1.3. Вакуумпомпа с маркуч с вътр. диаметър малко под 3см., засмуква топчето и го вадим.
1.4. Тръба тънкостенна 2,1м със две (три) перца по 2см в долния край закривени леко към центъра на тръбата така че да има 3 см. между тях. Пускаме я в другата, перцата минават покрай топчето, удряме с чук и перцата се смачкват към центъра, тъй като предварително сме ги закривили в тази посока.
1.5. Със вакуумчета за сапунерките не знам дали ще стане, при пълна с вода тръба.
1.1 Предполага се тръбата да остане цяла, както и топчето - не се приема!
1.2 Не ми е известен магнит за олово - вярно ли има такъв?
1.3. Вакуума вече го спретнахме, но хайде - вариант е.
1.4 Пак разновидност на захапване на топчето - тоя път на принципа на телбода?
1.5. Вакуумчетата вече станаха доста...
Хубаво е да има принципно нови идеи! На мен най-ми допада оръдието засега. Което няма никакво значение.
:)
За да извадя топчето аз бих ползвал услугите да добре обучена катерица и по -точно такава от рода Eutamias Sibiricus Lineatus. Дължината и е около 15 сантиметра като 2/3 са опашка. Ако не можем да отидем до Сибир за да си я хванем сами, то тогава я купуваме от някой добър зоомагазин. Купуваме и и хубав дом, даваме и име и започваме да я обгрижваме с любов и внимание, като с игри и закачки я научаваме да хваща здраво 3 см. оловни топчета. Тъй като катерицата няма да може да излезе сама от тръбата и ушиваме специален колан с презрамки закачаме я с едно въженце и я пускаме в тръбата, на дъното тя стиска здраво топчето както сме я научили и после бавно я изтегляме. Обмислях и вариант със смок, но ми се струва, че няма да мога да го убедя да захапе оловно топче.
Цитат:
Първоначално публикувано от BLUE1
За да извадя топчето аз бих ползвал услугите да добре обучена катерица и по -точно такава от рода Eutamias Sibiricus Lineatus. Дължината и е около 15 сантиметра като 2/3 са опашка. Ако не можем да отидем до Сибир за да си я хванем сами, то тогава я купуваме от някой добър зоомагазин. Купуваме и и хубав дом, даваме и име и започваме да я обгрижваме с любов и внимание, като с игри и закачки я научаваме да хваща здраво 3 см. оловни топчета. Тъй като катерицата няма да може да излезе сама от тръбата и ушиваме специален колан с презрамки закачаме я с едно въженце и я пускаме в тръбата, на дъното тя стиска здраво топчето както сме я научили и после бавно я изтегляме. Обмислях и вариант със смок, но ми се струва, че няма да мога да го убедя да захапе оловно топче.
Добре е да се разгледа популацията от бръмбари - обичат да търкалят топчета... или паяци?
За топчето:
- дълга и тънка пръчка с дъвка накрая, за да го залепи
- дълга и тънка пръчка с пружинираща пластинка, огъната като скоба (или даже щипка за пране), за да защипе топчето при натиск
За молива:
- с молива може и да се пише, чертае и рисува
- рисуваме от 1 до 6 точки на всяка страна и го използваме като зарче (това не съм го измислил аз)
- с подострения графит ми се е случвало да си отпушвам дупки на печатни платки при разпояване на елементи (удобно е, защото графитът е термоустойчив и не се калайдисва)
- може да си подпра с него вратата, за да не се затваря
- шнола (или там както се казва) за коса
- забоден в саксия става пръчка за опора на цвете
- графитния прах от молива е чудесна смазка за брави и някои други механизми
За топчето- днес, като запоявах кабели, ми хрумна : Пускаме медна жица до дъното и отгоре с поялника разтопяваме тинол.
Топчето ще остане обхванато от тинола и запоено за медната жица. Като издърпаме горе - загряваме с духалката до 300 градуса и сме готови. :smiley:
С моливчето може и да се почешеш зад ухото... :wink:
-Чрез химична реакция, получаваме водоразтворима оловна сол /примерно - оловен ацетат/. И изпомпваме разтвореното топче.:)
-С достатъчно корава подемна техника катурваме бетонния фундамент настрани.
-С малко С4... хм, премахваме фундамента.
-Фиксираме топчето в известно количество монтажна пяна /въпрос на въображение е методиката/ и пълним тръбата с вода.
-Пълним тръбата с напалм, докато топчето се изпари.