Конят ми не бе още изморен от пътуването и когато стигнахме до плочките с тайнствените надписи реших преди да влезем да обиколим бавно квадратната площадка. Мозайката, обаче беше стара и се къртеше под копитата на животното. То стъпваше само по плочките - изглежда се плашеше от набоялата трева и всякакви влечуги в нея.
Когато стигнахме отново близо до вратата животното се подплаши от нещо, скочи вътре и лудо заподскача по плочките като бесен кон на шахматна дъска. През цялото време се стремеше да достигне оградата, но никога не стъпваше на премината плочка. Въпреки, че бе противник на часовниците стриктно спазваше първоначалната посока на движение. Не миряса докато не обходи всичките плочки и спря по средата. Всички бели и черни камъчета бяха изкъртени, но аз имах снимка, правена от хеликоптер. Успях да подредя камъчетата както си бяха и с малко художествено въобръжение и обич към решаването на сложни задачи в един форум мисията ми приключи успешно. Много ме улесниха ключовите думи, които очаквах да открия в надписа. След като локализирах мястото им пъзелът започна да се изяснява. Без животинския усет на кончето обаче, не бих се справил.
Какво прочетох?