Резултати от 1 до 2 от общо 2

Овлажнители за въздух FAQ/ мнения, обсъждане

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #1

    Овлажнители за въздух FAQ/ мнения, обсъждане

    Овлажнители за въздух

    През студените месеци отопляваме дома по различен начин, но независимо какъв е той, въздухът бързо се изсушава. Един от добрите методи за повишаване на влажността в стаята е честото проветряване. За новородени, по-големи бебета и малки деца, това не е за предпочитане, тъй като организмът им е по-уязвим на настинки. Ако детето ви е малко, проветрявайте предимно преди то да легне да спи и след това.

    Защо влажността е толкова важна?
    Не е нужно в детската стая да става влажно като в сауна, но е добре да има източник на влага – мокри хавлиени кърпи или метална паничка вода върху радиатора не помагат особено. Ако няма какво да овлажнява въздуха, но има какво да го изсушава (печка, духалка и т. н.) ще се стигне до изсушаване на лигавицата на детето, зачервено гърло, запушен нос и сополи, които се стичат по гърлото, задавят детето, то кашля и спи неспокойно. Да, сухият въздух в детската стая може би не е болка за умиране, но коя майка или татко няма да се притеснят, виждайки неспокойния сън и раздразнението на детето си.

    Как работи овлажнителят?
    Овлажнителят се пълни с преварена вода, която после се разпръсква на струя от малки хладни капчици вода. Капчиците са толкова фини, колкото парата, която излиза, когато варим вода, разликата е, че парата на овлажнителя не пари, т. е. дори детето да се доближи до нея няма да се опари. Гъстотата на струята може да се регулира.

    Каква е цената му?
    Качествените овлажнители не са евтини – цената им е около 250 лв., някои се продават в комплект с термометър и хигрометър (измерва процента влажност на въздуха), други не, но пък е добре да следите температурата и влажността с такива прибори.
    Овлажнителят е една от малкото смислени инвестиции за здравето и за интериора на детската стая, която може да се направи още преди детето да се е родило. Дори количката няма да използвате толкова години, колкото овлажнителя. Той е особено полезен и в случаите, когато детето е болно и дихателните пътища са раздразнени. Тогава сухият въздух става още по-болезнен.

    Къде се използват овлажнителите - малко статистика.
    - 35 % в детските стаи
    - 25 % в спалнята
    - 20 % в хола
    - 5 % в кухнята
    - 15 % други

    Допълнителни приложения:
    - Музеи, библиотеки
    - Офиси (особено в модерните стъклени сгради, където прозорците не се отварят...)
    - Ботанически градини
    - Производство на инструменти
    - Болници
    - Зоопаркове, терариуми
    - Магазини и складове за мебели и паркет
    - Компютърни зали, телефонни и копирни центрове

    _________________________________________________

    1.Нужен ли ни е овлажнител?
    Ниската влажност води до напукване на устните,сухота и сърбеж по кожата, изсъхване на носната лигавица и др. Здравословният и овлажнен въздух намалява вероятността от алергии, настинки и помага на вашето бебче да диша и спи по добре. Намалява умората, главоболието и дискомфорта, подобрява концентрацията и предпазва очите от изсушаване. Сухият въздух увеличава броя на частиците, които се движат около нас в дома ни, а овлажненият въздух предотвратява движението им. Вдишването на сух въздух прави усвояването на кислорода и пренасянето му в организма ни, по-трудно. Сухият въздух причинява дискомфорт не само на нас, но и на нашите бебчета. Подходящото овлажняване намалява количеството на прах във въздуха и изсъхването на дихателните пътища, което влияе върху дишането и съня на малкото човече, доволното бебе спи по-добре, осигурявайки спокойни нощи на всички у дома. Всички сме страдали от дразнещ сърбеж, зачервена, суха и лющеща се кожа и най- често хвърляме вината върху марка душ-гел, който използваме или върху цялата козметика, но истината е, че сухата кожа –най-често е причинена от липса на достатъчно влага.


    2.Каква е оптималната влажност, която трябва да поддържаме?
    Обикновено, идеалната влажност за нашият дом, е някъде между 40 и 60%, всички други над и под тези стойности могат да доведат до развъждане на бактерии и алергени. Високото съдържание на влага във въздуха води до появата на мухъл и плесен , но ниската влажност е не по малко зло, тя води до сухота на кожата, дразнене в гърлото и алергии.


    3.Трябва ли да имаме хигрометър?
    Хигрометърът е уред, с който се измерва относителната влажност на въздуха. Той позволява измерване на влажността в помещенията, без това да е свързано с по-значителна инвестиция. Много голяма част от съвременните овлажнители са снабдени с такъв измервателен уред, но ако имате съмнение че домът, Ви не се нуждае от овлажнител можете да закупите само хигрометър, който е на значително по-ниска цена за да измерите с точност влажността на въздуха във вашият дом и ако е необходимо тогава да преминете към покупката на овлажнител.


    4. Можем ли да овлажним въздуха у дома по друг начин?
    Растенията емитират влага чрез листата си, но тя на практика е твърде малка. Отваряне на вратата на банята, след къпане – увеличава влажността само в непосредствена близост и то за кратко, но има и отрицателен ефект, конденза върху прозорците и стените в последствие и евентуалното развъждане на плесен и мухъл. Друг начин е простора с прането, който има кратък и не особено приятен ефект. При отваряне на прозореца през зимата повишаваме само нивото на кислорода, но не и на влажността. Най-лесният начин за достигане на идеалната влажност без ние да сме постоянно заети с това да следим хигрометъра, е уред, който да се грижи да подържа ниво на влажност на въздуха, което ние сме му задали.


    5. Какъв овлажнител да изберем?
    За да направите правилния избор, преценете, колко голямо е помещението, където ще поставите овлажнителя, вземете предвид нивото на шум, поддръжката във вид на консуматив - ако има такъв и не на последно място, с какъв бюджет разполагате за покупката на този ел. уред.

    Можем да разделим овлажнителите на две основни групи: ултразвуков и парен.


    5.1. Парни овлажнители
    Принципът на работа на тези овлажнители, е нагряване на водата до степен на кипене. Излизащата във вид на пара вода овлажнява въздуха в помещението.
    Нагревателя има дълъг живот и не се нуждае от честа подмяна.
    Работата на този вид уреди не зависи от това колко твърда е водата, която използваме, опростен и евтин за поддръжка
    По- ниска цена


    5.2. Ултразвукови овлажнители
    Ултразвукови вибрации в резултат, на които водата се изпарява под формата на фина мъгла
    Вентилатор работещ много тихо разпрашава тази фина мъгла в помещението и важността се увеличава бързо.
    Ултразвуковия овлажнител е много тих, има висока овлажнителна способност.
    Студеният метод на действие предотвратява риска от изгаряния
    При новите модели има вграден хигрометър,
    Електронен дисплей, който дава възможност да зададете влажност, която уредът да подържа сам без да е необходима вашата намеса.
    Ултразвука е недоловим за човешкото ухо, което прави този тип овлажнители подходящи за спални помещения.
    Йонизатор, който намалява полените и бактерии във въздуха, допълнителни приставки за ароматни масла, или мека светлинка.


    6. Йонизатор по-добра грижа?
    Общоприето от специалистите е, че нормалното съотношение на отрицателните и положителните йони е 2:1, т.е. ако в едно жилищно помещение броят на положителните йони е около 500 в куб. см., то количеството на отрицателните йони трябва да бъде около 1000 в куб. см. Места, които ние намираме за ободряващи, като например планините, в близост до водопади, реки, провинцията, по крайбрежието и т.н., са с висока концентрация на отрицателни йони. За разлика от тях, местата с висока концентрация на положителни йони създават чувство за дискомфорт и раздразнение. В допълнение можем да кажем, че флуоресцентното осветление, електрическите и електронните уреди, телевизионните екрани и монитори,компютрите, синтетичните влакна в килимите, дрехите и тапицериите, всички водят до намаляване на нивото на отрицателните йони и съответно до увеличаване на нивото на положителните йони. Йонизаторите на въздуха са една добра възможност за възстановяване на нарушения електрически баланс и за "съживяване на въздуха", който дишаме. Те са източник на постоянен поток отрицателни йони в околното пространство Йонизаторът на въздуха помага за ефективна профилактика и лечение на бронхити, бронхиална астма и други заболявания на дихателната система, остри респираторни заболявания, възпалителни процеси и др. Благодарение на йонизатора се премахва запрашеността и токсичността на въздуха. Основното здравословно действие на йонизатора на въздух се допълва от унищожаване на намиращите се в помещенията микроби, алергени, прах, цигарен дим. Предпазва от вредното въздействие на телевизори и компютри.

    Почиствайте редовно уредите за да избегнете развитието на микро-организми.
    Ако използвате „топъл” овлажнител трябва да бъде поставен на място недостъпно за малкото човече.
    Посъветвайте се с вашият педиатър за подходящата влажност за вашето бебе.
    Ако овлажнителят Ви не е снабден със система за сигнализация или изключване на уреда при намаляване нивото на водата в резервоара трябва Вие да следите за това.
    Задължително следвайте инструкциите за употреба на производителя.

    Различните овлажнители имат своите положителни и отрицателни качества. Парните са с по-ниска цена. Ултразвуковите са от ново поколение работят напълно безшумно, лесно се регулира влажността, по голямата част от тях са снабдени и с йонизатори и вградени хигрометри. Независимо от вида тези уреди намаляват статичното електричество във дома Ви. В допълнение, овлажнителя на въздуха има положителен ефект в борбата с многобройните видове инфекции. Премислете добре, кое е най-добро за Вас и Вашето бебче преди да предприемете покупка на този ел.уред, чиято основна цел е да подобри качеството на въздуха, който дишат децата ни.



    _________________________________________________
    Топъл или студен парен овлажнител подходящ за бебешка стая? Имате ли препоръки за видове или марки?

    Вашето бебе няма нужда от никакви пари. Подобни приспособления може и да поддържат предната част на носа и устата влажни, но парата не преминава по-нагоре по въздушния път. Ако бебето ви има много сухи секрети, които му пречат да яде или да спи, тогава парен овлажнител може и да помогне, но няма да излекува кашлица или да пресуши настинка по-бързо. Общо взето, увеличаването на влажността през зимата или в топли, сухи климати (чрез централен овлажнител) е полезно за всеки в домакинството, включително и за вашето бебе. Когато избирате между топла или студена пара и студена мъгла, по-добре е да изберете второто. Парните овлажнители могат дори да бъдат опасни, тъй като могат да се запалят. Помнете, че водата трябва да се сменя ежедневно и машината трябва да се поддържа много чиста за да се предотврати бактериален растеж. Също така, уверете се, че детето е облечено добре. Също както с другите уреди, дръжте го на разстояние, особено от умни бебета, които обичат да пипат, обръщат или хвърлят предмети от леглото си и от по-големи деца, които могат да стават от леглото си. На пръв поглед, тези уреди са привлекателни и ни карат да си мислим, че се справяме с настинките на децата си. Но всъщност те имат повече недостатъци, отколкото плюсове. В интерес на истината, тези малки вирусни инфекции са неизменна част от живота, който голямата част от децата преживяват безпроблемно и придобивайки имунитет.


    Производители
    http://www.gorenje.bg/small-househol...air-humidifier

  2.  
     
  3. BDK
    BDK е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Sep 2013
    Живее в
    София, Бояна
    Мнения
    136
    #2

    Отговор: Овлажнители за въздух FAQ/ мнения, обсъждане

    Привет,

    Каква марка овлажнител (може и втора радост) бихте ми препоръчали за хол 20м2 (52м3)? Бюджет до 70-80 лв
    Благодаря

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Йонизатори и пречистватели на въздух / FAQ - мнения, обсъждане
    От hristoslav2 във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 56
    Последно: 25-05-23, 08:54
  2. Слушалки FAQ / мнения, обсъждане
    От hristoslav2 във форум Mp3 плеъри, слушалки
    Отговори: 14
    Последно: 24-01-22, 22:45
  3. Sony - LCD / Faq, обсъждане, мнения
    От BURAN във форум Sony телевизори
    Отговори: 7
    Последно: 27-12-18, 15:07
  4. LCD матрици /FAQ - мнения , обсъждане
    От hristoslav2 във форум Ремонт, сервиз и калибрация на телевизори
    Отговори: 23
    Последно: 06-04-18, 19:32
  5. Samsung LCD-PDP / Faq , обсъждане , мнения
    От Ivan444o във форум Samsung телевизори
    Отговори: 0
    Последно: 17-04-09, 20:33

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе