Кофти проблем с ThinkPad a21m
Здравейте
Имам страшно кофти проблем с IBM ThinkPad a21m. Както работи просто изключва(гасне). Включен е в захранването, не е на батерия, за да кажа че проблема е в нея. Наистина подари процесора PIII на 700MHz вдига доста градуси температура, и си мисля, че може и това да е проблема. Дори го отворих и му сложих силоконова паста отново, проблема си остава...
Някои може ли да помогне?!
Re: Кофти проблем с ThinkPad a21m
ако е от 2-3 дни проблема - нормално(в предвид на температурите).
ако е от преди това(другояче казано перманентен) - нямам идея ...(може някакви кондензатори, етс..).
добавено
коя ОС ?
98/Ме имаха дупка в сигурността ... (някое местно хакерче да се бъзика с теб и да ти го гаси "remote".. :)) )
ако е така - има лек - windows update :)
:jamaika
ОС е Windows XP. Проблема е по скоро от преди, но напоследък просто не се работи... Заредиш уиндовс отвориш 2-3 документа и компютъра гасне... Със сигурност не е от хакерче...
Цитат:
Първоначално публикувано от ManiMani
ОС е Windows XP. Проблема е по скоро от преди, но напоследък просто не се работи... Заредиш уиндовс отвориш 2-3 документа и компютъра гасне... Със сигурност не е от хакерче...
ами,
разглобяване му е майката ..
:jamaika
Възможно:
1. Наличие на покривка на масата която пречи на вентилатора му да дърпа въздух отдолу
2. Освен термопаста, трябва да издухаш добре алуминиевия радиатор ( по специално ребрата му ) много добре ако може на компресор и да се убедиш че вентилатора върти, като го пуснеш с повдигната клавиатура. По ребрата се наслоява много прах и това не позволява на въздуха да охлажда алуминиевия радиатор. Обикновенно охлаждането на повечето лаптопи е сметнато на границата и най малката промяна в режима на охлаждане води до прегряване. Изчакай да изключи пак, и ако радиатора му е студен или леко топъл, търси проблема другаде.
Ами разглобих го, но не виждам нещо конкретно на което може да се дължи проблема...
На масата няма покривка... На земята съм го слагал и пак се получава същия ефект-дефект...
Целия лаптоп е идеално почистен от към прах. Вентилаторчето върти, макар че се включва когато температурата стигне 65-70C
(явно с цел ЕnergySave на батерията)...
Цитат:
Първоначално публикувано от ManiMani
Включен е в захранването, не е на батерия, за да кажа че проблема е в нея.
въпреки това, проблема може да е в батерията :)
ма, както казва Зейфод - разглобяване, сваляне на паметта и почистване на контактите с гумичка за моливи, сваляне и почистване контактите на други модули, ако може
после сглобяване
п.с. промяна на ЕnergySave режима от BIOS, или Win
Опитай тогава да бутнеш от BOOT CD или ДОС...каквото и да е....и да постои така....дали пак ще изгасне ако не си заредил инсталирания в него Уин?
Пробвах преди време с Knoppix пак беше изгаснал... Иначе съм го разглобил и съм почистил контактите на всички модули, ram, модеми...
EnargySave в момента ми е на default
Max Performance за AC
Max batery save за работа на батерия
Опитай с друго лаптопско захранване за него.Възможно е стабиизатора в него да издиша, протекли кондензатори или някаква нестабилност..от приятел или фирма. Или пък на батерии...
hm на батерия мисля че не ми е правил този номер, но в момента в които ми се изключи батерията би трабвало да има достатъчно заряд за да работи поне 10 мин. В смисъл ако сега издърпам захранвашия кабел съм сигурен че работи поне 10 мин на батерия без проблем... А когато е на захранване тои просто се изключва...
я замери колко волта дава токоизправителя при товар
Ако процесора не е запоен, извади го и го сложи пак. Може да си треснал някъде лаптопа и някой крак на процесора да не дава добър контакт. И изпръскай цокъла с контакт-спрей (хубаво да изсъхне от спрея преди да слагаш обратно процера, че иначе ... лошо)
Залагам на проблем с дънната платка !