Re:Съвет за избор на лаптоп
Ей никой не се страхува от картите на NVIDIA, направо не знам какво да кажа вече. Всички реват от тях, имам приятели които работят в сервизи, просто се спукват да лепят карти и рано или късно компа пак се носи за същото. Просто няма оправия това нещо.
Цитат:
Първоначално публикувано от FearMe
имам само един коментар - ама НАИСТИНА ли смяташ, че си струва двойната цена за машина, чиято актуалност ще е 3-4 години, вместо 2-3 (класът около 1500лв)?
Ами наистина не мисля, че си струва, но... поне веднъж да си угодя на каприз или мерак :) Нали хората са казали - мерак се с пари избива. А и точно защото не са ми излишни предпочитам да се посъветвам с тези които имат повече опит. Много точно си написал, че ще е актуален 3-4 години, а до тогава не мисля да взимам друг.
Цитат:
Първоначално публикувано от explod
Ей никой не се страхува от картите на NVIDIA, направо не знам какво да кажа вече. Всички реват от тях, имам приятели които работят в сервизи, просто се спукват да лепят карти и рано или късно компа пак се носи за същото. Просто няма оправия това нещо.
Моя като е с ати да не би да е без грижи? Изгоря си и сега съм с ново дъно и пак ми прави проблеми очаквам пак да гори а няма 2 години лаптопа... Колкото по геймърки е лаптопа (разбирай високопроизводително видео, памет и процесор) толкова по-рисковано от прегаряне... Та който му трябва за игри по добре десктоп машина и един студен "слабак" лаптоп за офис употреба най-добре!
Прав си, никой не е застрахован от повреди, това е техника все пак, но твоя случай е наистина много рядко срещан докато проблема на NVIDIA е масов за съжаление.
Цитат:
Първоначално публикувано от Anjelo
Ами наистина не мисля, че си струва, но... поне веднъж да си угодя на каприз или мерак :) Нали хората са казали - мерак се с пари избива. А и точно защото не са ми излишни предпочитам да се посъветвам с тези които имат повече опит. Много точно си написал, че ще е актуален 3-4 години, а до тогава не мисля да взимам друг.
и след 2-3, и след 4-5, и след 6-7 години, лаптопът, купен сега, ще е прекалено бърз за ежедневна офис работа, и прекалено бавен за каквато и да било дейност от висок клас
въпросната разлика от 1 година, която съм изтъкнал, е само защото въпросните дейности от висок клас от невъзможни за лаптопа за 1300-1500 лева, ще бъдат маржинално възможни за двойно по-скъпия. с други думи, допълнителната 1 година, която печелиш, ще бъде въпреки всичко изпълнена с глождещо дразнене относно забавената производителност. да, ще вършиш, там каквото вършиш, вместо да не можеш, но ще си казваш "мамка му, за това ли се изръсих хилядарка отгоре?!"
в същото това време, ако допуснем, че въпросната екстра хилядарка не я дадеш, а я запазиш, и след въпросните 2-3 години вземеш тогава лаптоп от средния клас около 1300-1500, то отново ще си в пълно състояние да вършиш по-тежките задачи към бъдещия момент, при това само на цената от допълнението от 300-500 лева
финансово измерено ще имаш на два пъти напълно актуална машина със сумарен срок на актуална функционалност 2 пъти по 2-3 години (=4-6) за 1500+1500, а в другия ще имаш само един път актуална машина за период от 2-3 години, + 1 година гранична функционалност (=3-4) на цената от 2500 лева
за първия сценарий можем напълно резонно да допуснем, че след 2-3 години за първата машина ще можеш да вземеш поне едни 300-400 лева, което ще сведе цената на общата инвестиция почти до цената на втория сценарий, само дето ще имаш и допълнителните облаги от постоянната актуалност, плюс поне 1-2 години сумарен по-дълъг период на употреба
за втория сценарий пък можем да твърдим, че след неговите 3-4 години, цената му пак ще е 300-400 лева, като цената на замяната му с нов, дори и от по-ниския клас от 1500, вдига общата сума на инвестицията на над 3500, докато при сценарий 1 е дори под 2500
P.S. забравих за гаранцията! 2 пъти по 2 години гаранция ти гарантира далеч по-голямо спокойствие от 2 години гаранция в 4-годишен период, нали?
FearMe има много логика в думите ти и по-обосновано трудно би могло да се каже. Склонен съм да се вслушам в съвета ти. И в този тон предложи би ли предложил и конкретен модел?
някоя модификация на Dell N5110 -> 1400-1500 лева
хем е по-хубав от VAIO-то, хем е по-евтин (и заради липсата на windows, и заради факта, че не плащаш откачена надценка за тъпия надпис VAIO :)) )
Цитат:
Първоначално публикувано от explod
не е лошо, но за сметка на малко по-хубавото видео и по-високата резолюция на дисплея имаме 3 минуса: i5 вместо i7, 500 хард вместо 640 или 750, по-висока цена при всяко положение
извод: асусът е по-геймърски ориентиран
Цитат:
Първоначално публикувано от FearMe
не е лошо, но за сметка на малко по-хубавото видео и по-високата резолюция на дисплея имаме 3 минуса: i5 вместо i7, 500 хард вместо 640 или 750, по-висока цена при всяко положение
извод: асусът е по-геймърски ориентиран
Не мисля, че по-ниската резолюция за този модел е минус.
Само който не е ползвал 1920x1080 при 15.6 ще се впечатли от цифрите.
За мен е много натоварваща резолюция при този размер и ще трябва да си задели някой лев за очила.
По-скоро дразнещ е бавният диск на DELL-a, който при тези параметри се явява спирачка.
...и много се дразня, като почнат да слагат едни "парчета" от рам 2GB+4GB; 1GB+2GB "???????"
но определено и за мен този модел на Dell е фаворит
А тези модели дали могат да се намерят с видео карта на ATI
С каква цел?
Само като уточнение-ползам последните години само карти на ATI и от към поддръжка на драйвери/съпорт ги няма никакви.
..да не говорим, че с NVIDIA ще можеш с лекота да се упражниш и с други ОС-и.
Ами не знам. Напоследък съм много резервиран към NVIDIA с тези дефекти които дават. Почти нямам познат който си е взел лаптоп последните година две и да няма проблеми
Нямам поглед в тази посока.
Какво го мислиш толкова-имаш 24 мес. гар. а мисля dell продаваха и разширена за символична стойност по спомен.
Плюс това проблемите обикновенно си ходят с конкретен модел и в повечето случаи са причинени от лошо охлаждане.
Ако конкретният модел е ок...
В същност DELL имат и с 48 месеца (пример http://laptop.bg/laptops-dell-Inspir...5110_DELL00992), ама то да не ти се налага да го мъкнеш по сервизи, че като ги знам повечето. Както и да е сега прочетох, че май са оправили проблема и всичко е било заради някакъв драйвер.