Отговор: Лаптопа ми прегрява!
А сменял ли си силиконовата подложка м/у радиатора и процесора? Ако е нужно смени и вентилатора, може да не прави нужните обороти.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Pat
А сменял ли си силиконовата подложка м/у радиатора и процесора? Ако е нужно смени и вентилатора, може да не прави нужните обороти.
Честно казано около процесора нищо не съм разглобявал, дори не съм срещал въпросната силиконова подложка, има ли нещо общо с така наречената термо паста? Относно вентилатора си мисля, че си духа достатъчно добре, но ми прави впечатление, че въздуха, който изкарва е по-студен от преди. В смисъл спомням си, че когато съм го натоварвал, като съм си слагал ръката на изходящия въздух е било супер горещ въздух. Сега духа със същата сила, но въздуха не е така горещ. :confused:
студен въздух ще значи, че топлината не изтича ефективно от чипа в радиатора, поне за лаик като мен. проблемът може да е именно в термопастата или каквото там полагат при лаптопите... ама ако не ти е ясно кое как се демонтира виж там някой спец да ти я смени, че може да не е голяма философи,я ама аз като напъна бокса върху кристала и се изнервям примерно...
Започни с смяна на термо паста и силиконовите подложки. Ако няма ефект, може да се мине и на смяна на вентилатора. 5-години не са никак малко за 1 вентилатор...
1. Щом добре върти и все пак прегрява, значи пастата се е втърдила. Нещо повече, получили са се въздушни "фуги" между процесора и радиатора - често се случва при лаптопи с втърдена паста, все пак са мобилни и има повече сътресения.
3. Стандартната "тапа" от боклук (косми, прах) между вентилатора и радиатора изчистена ли е ?
2. При някои модели на Тошиба има допълнителен въздушен филтър на засмуквания от вентилатора въздух. Може да се е запушил.
ПП. А силиконовите подложки ако не са разкъсани, по-добре да не се пипат и сменят. Въобще и не знам откъде могат да се намерят такива, освен от друго повредено устройство.
Пустите му тошиби си греят,особено ако са с AMD.И аз се каня да направя малко профилактика на HPто с проц AMD,че работи на 70-90 градуса;мисля,че с почистване и смяна на пастата трябва да се започне.Също така не е лошо да му дигнеш и рама,особено ако е с вградено видео.
Току що го събрах,.... греда същата работа. Въпросната термо паста не се беше втвърдила, но може да се каже, че почти липсваше, почистих и нанесох новата, точно така както бях гледал в ютуб. Но е ето го резултата, пак грее а от решетката излиза студен въздъх,.... вече съм безсилен, отива при "чичо доктор" ,....! Ама то и това е голям проблем, дали ще попадне на подходящ!
Благодаря за съветите колеги. :(
При Тошибите на 2-5 години, почти при всичките има една настройка в BIOS, за автоматично динамично повишаване/намаляване честотата на процесора. Изключи я (disable) и виж дали пак прегрява.
Цитат:
Първоначално публикувано от
valentyno
Току що го събрах,.... греда същата работа. Въпросната термо паста не се беше втвърдила, но може да се каже, че почти липсваше, почистих и нанесох новата, точно така както бях гледал в ютуб. Но е ето го резултата, пак грее а от решетката излиза студен въздъх,.... вече съм безсилен, отива при "чичо доктор" ,....! Ама то и това е голям проблем, дали ще попадне на подходящ!
Благодаря за съветите колеги. :(
А как разбра че грее, ако от решетката излиза студен въздух? Провери ли наистина колко е температурата върху самия радиатор чрез измерване с термосонда (може и с пипане с ръка). Да нямаш проблем с отчитането на температурата?
4 Прикачен файл(ове)
Да не отварям нова тема,ще споделя кво стана с моята печка-HP 6715s.
От доста време му се каня да го почистя,даже за пастичка се точех,защото работеше на 70-100 гр. проца (по данни на AIDA 64).Отвих болтчетата на клавиатурата,отключих 4те й закопчалки и я махнах.Сравнително чист-смет за не повече от кофа сливи.Духнах по вентилатора,после в радиаторчето/охладител;преместих един тампон(буферче на клавиатурата),който не ми се видя на мястото си,защото застъпваше охладителя и малко от дупката на вентилатора.Сглобих,влючих и voila (да чукна на дърво,за да не чуе Дявола).
:)Нещо се свиха тия снимки като пенсионерска кесия. 3та снимка-при сваляне на филм-96 гр.;4та-без натоварване-67-70 гр.;1ва-след продухването без натоварване-42-48 гр.;2ра-при сваляне на филм след продухването-58-62 гр.
Оказа се охладителя или по точно медната тръбичка, която свързва процесорса с радиаторчето. Пича, който го прави ми каза, че в самата тръбичка има някакъв хладилен агент или нещо такова и просто се нагрявала от страната на процесора и не предавала топлината към останалата част и по точно към радиаторчето, за да може да я охлади. За това и като казвах, че духа студено съм бил прав. Сега всичко е ОК.