Въпросът ми е възможно ли е и ако е възможно, как потребител на win98 да влиза и използва шернати папки oт компютър в локалната мрежа с winXP (SP1)??
Аз мисля че по-принцип е невъзможно, ама баш специалистите по мрежи ще кажат ?!? []
Въпросът ми е възможно ли е и ако е възможно, как потребител на win98 да влиза и използва шернати папки oт компютър в локалната мрежа с winXP (SP1)??
Аз мисля че по-принцип е невъзможно, ама баш специалистите по мрежи ще кажат ?!? []
може и аз нещо да не съм разбрал въпроса ама не виждам какъв е проблема. Щом е шернато може да си влиза без проблем без значение с какъв win е.
Шаринга е направен на комп с winXP, а аз искам да вляза в шернатата папка от машина която е с win98SE. Компютъра с winXP се вижда в мрежата, но катос е цъкне на него дава \\R1205\IPC$ иска парола, а пък шарнатата папка е с пълен достъп и без парола!!!
Та въпроса е как да се ползва този шаринг!!!???
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Въпросът ми е възможно ли е и ако е възможно, как потребител на win98 да влиза и използва шернати папки oт компютър в локалната мрежа с winXP (SP1)??
<div align="right">Originally posted by g_velev - 17/01/2005 : 13:07:26</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">Аз, пък, мисля, че е не само възможно, но и естествено да стане, без да съм баш специалист []
Иначе:
1. виж дали guest акаунта е включен, ако не е го актовирай
2. пробвай да влезеш в уин. 98 със същото име на потребител и парола, каквото е на уин. ХР
ако не стане, ще ти кажа по друг начин, как да го направиш, сега не ми гадае, какво си направил.
Ru-Boy, всичко това съм го пробвал, но пак не става!!
а пробва ли директно
\\R1205\името_на_шера
Ами Dock-и, не става така иска някаква парола, а такава изобщо не е задавана и не мога и немога да вляза!!
Ru-boy, какво да направя с този wizard na XP-to, проблема е при 98-цата, понеже от нея не мога да вляза в шаринга на XP-to. От комп с XP ili 2000 влизам без никакви проблеми в същия шернат ресурс!!.........
Трябва и в 98 да влизаш с "User Name" и парола.[]
Дай Enable на Guest account-a под ХР и се логни като Администратор на 98-цата ..
Здравейте на всички.
горе долу са структурирани по важност като последноите две са стъпки на отчаянието)
Много важно:<span id='hl' style='background-color: yellow'> В настройките и на 98 и на XP/2000/2003 сложи отметка или избери Client for Microsoft Networks </span id='hl'>
Отиваш на Tools - Options - View -Там на XP най отдолу има опция Simple Sharing ако няма отметка там това значи че за всеки потребител се налага да има user name и парола. Ако има отметка не се налага да се въвеждат усери групи и да се сетват пароли чрез lusrmgr.msc тъй като ако не се бъркам се ползва guest accounta. Обаче на една не голяма мрежа от двайсетина машини с участието на win98/me/2000/xp и един бесен редхат с включена самба и единствения проблем беше че само 98 цата не можеше да влезе в XP то на което беше базата данни с инфото......... по точно влизаше когато си искаше... но това беше един единствен случей и след малко чепкане се оправи .. непонятно как
Пробвай с simple sharing, След това махни firewall (е това число и фабричния на XP/2003/) - тези двете в случей, че виждаш компютъра с XP но не можеш да влезеш.
Като се шарват папки на машината с XP не трябва имената да са по дълги от определна дължина 95/98 имаше ограничени ако е прекалено дълго няма да бъдат достъпни че и не се виждат дори, но не мога да се сетя точно каква беше историята...
Прегледай какви и ip адреси са зададени .... Net masks са важни защото практически по тях машината разбира дали това което търсиш е в локалната мрежа или в интернет ....
А още нещо в някой случай когато 95/98 не се разбира с xp включи Net Bios over TCP/IP намира се в аdvanced настройките на мрежовата карта в секцията Internet protocol (TCP/IP) това е включено по подразбиране на 2000 серията, но не на xp/2003 по принцип се използва за maping име към IP при ползване на windowsки name server...
При проблеми в XP от сорта на имам интернет не виждам компютъра в съседната стая се ползва това...
netsh int ip reset resetlog.txt
netsh int ip reset c:\resetlog.txt
и това е към отчаянието) но работи... въпрек иче ако се омажат тлкоз много нещата няма гаранция
това ресетва TCP/IP протокола
Проблема е решен, много бяха полезни съветите на всички и особенно наTYan.
Kak проработи при мен:
1) Активиран Guest account на XP-to
2) Aктивиран SIMPLE FILE SHARING от експлоръра;
3) При влизане от 98-цата, в Start menu, RUN, i se пише \\komp_name\име_на_share,(Thanks DOCKER-a) ENTER []
Aбе доста ши....на картинка, понеже активирания GUEST и SIMPLE SHARING са си язва от странан на сигурността, ама друг начин няма!!
Благодаря отново на всички!!!
Тоя въпрос вече го обсъждахме няколко пъти. Ако не искаш по твоя начин, трябва да дадеш на шернатия ресурс в секюрити да се достъпва от определен юсер задължително с парола на акаунта на компа с ХР. Под Уин98 влизаш със същия юсер и парола като на ХР и си готов. Това работи от 2г. при мен в мрежа от 25 компа - по равно 98 2000 ХР
Абе пич. Дай на вин98 да ти иска име и парола като се пуска. Пиши администратор и парола като на администраторана на винХР-то. Е това е. Аз така съм го нашравил при мене и няма никакви проблеми. Даже и без гост акаунта да се активира става.
Темата май вече е приключена, но и скам да добавя и аз нещо.
Както спомена Tyan имената на шернатите папки не трябва да са по-дълги от 12 символа ( не съм много сигурен, но когато шерваш нещо ХР ти показва съобщение по тоя въпрос и мисля че толкова пишеше ).