Между два LAN-а на 500м.разстояние....
Здравейте, моля за съвет. Налага се да се свържат две LAN мрежи на 500м разстояние на 100 mb и има изградена канална мрежа м/у тях. Тъй като бюджета е ограничен сме решили да използваме switch-ве с възможно най малко на брой портове и ше служат повече като усилватели на сигнала по трасето.Те ще бъдат затворени в херметични кутии и монтирани на стената в каналната мрежа (която не е на БТК) и до тях ше има достъп в случай на повреда. Типа на кабела ще бъде FTP. Имам два проблема:
1. Какви евтини, но достатъчно надеждни switch-ве да избера?
2. Как да реша проблема със захранването? Мисля да използвам едно захранване от PC и да пусна 5v или 12v (зависи от захранването на у-та) по 4,5 или 7,8 проводник на FTP-то от единия край и да го подам към захранването на у-та. Но не съм сигурен за резултата - дали ще стигне мощността да захрани и 4 те switch-a и дали няма да пречи на останалите 1,2 и 3,6 и да има грешки при преноса м/у двата LAN-а?
Ако някой има опит с подобна постановка моля да ме посъветва дали това ще работи - още не съм се набутал с устройства и не мога да го пробвам.
Ако някой има по добро решение (оптиката ми излиза много скъпо) също може да сподели.
Благодаря предварително на всички които дадат някакво мнение.
някак си идеята ти с евтини устройства не ми се струва, че ще ти излезе евтина виж скоро имаше тема за оптика беше около 0.70лв на метър, а кабел FTP както мислш и той е горе долу там, устройствата със сигурност ще са по скъпи, но и 4-5 switch-а няма да ти излязат евтни и като се има в предвид че са между две мрежо то означава голямо натоварване и ще сдават често багажа.
нека и някой който се е занимавал с това да ти каже по подробно.
1. Особено голяма разлика в евтините switch-ове, които са в момнета на пазара, няма.
Ако им осигуриш стабилно захранване няма да имаш проблеми, така че основното е т.2. Няколко QUBS-а примерно си вземи - www.tornado.bg
2. Компютърно захранване няма да ти свърши никаква работа. Мощността не е проблем, но ще имаш пад на напрежението по линията, поради което още 2-рия switch няма да може да работи (или ще бъде на границата). Читаво захранване мога да ти кажа от къде да си осигуриш, ще ти излезе около 130лв (централно + 4 при switch-овете) - един приятел ги прави, но не помня името на фирмата[:)]. Може да смъкнеш малко цената ако ти е скъпо, но е повече занимавка и за едно трасе според мен не си заслужава - поръчваш си DC-DC (AC-DC) захранвания от НЕОМОНТАНА (http://neomontana.dir.bg/smps.htm), и си поръчваш да ти навият трансформатор някъде, след което евентуално някой да ти направи допълнения към него (изправяне, защита и т.н.)
P.S. Захранването няма да пречи на работата на switch-овете, така че за това не се притеснявай.
P.P.S. Сега видях и отговора на glarus, така че искам да направя едно уточнение, за да няма изненадани - не се подвеждайте от ниската цена на оптичния кабел. За трасета от този порядък цената на кабела е доста по-ниска от цената на другите неща - конвертори + сплайсване + пач кабели + тръби евентуално + други такива, така че като цена това трасе ако е оптика ще е поне 3 пъти по-скъпо.
Нямаш проблеми с тези 500м. Че нали кабелния интернет е точно така прекаран че и със хвърчащи кабели при тово не винаги са FTP, а най обикновенно UTP. Така че дествай, само си оправи въпроса със захранването. Примерно пускаш към 20 волата, а може и повече и със стабилизатор 7812 си шравиш 12 волта напрежение.
А бре хора вие как правите сметките ?
500 м FTP кабел = 2 кашона по 305 м, да кажем = 100 лв х2 = 200 лв
5 суича по ~20 лв = 100 лв
5 Пластмасови кутии по ~15 лв = 75 лв
Качествено захранване = ~100 лв
-----------
200+100+75+100 = 475 лв
========================================
Fiber Optic кабел 4 Fibres Int/Ext. Single Mode, 9/125 0.59$/метър х 500= 354 лв
LD-3414-S20 Преобразувател 10/100BaseTX -100BaseFX SM 20km 119.00$ х 2 = 436 лв
-----------
790 лв
Та значи ще си играете като откачени със някви калпави суичове, захранвания, снадки, кутии и тн, вместо да сложите още 300 лв и да го направите професионално и сигурно!?
Почти съм сигурен че вложените пари ще ви се върнат от спокойствието и бязпроблемната работа на техниката.
Само се замислете ако два суича избухат някъде по трасето...нерви, пари, време (пари) !
Вече ако нямате парична възможност е друг въпрос.
Още един глас за оптиката - 2 пъти по-скъпо, ама 100 пъти по-надеждно.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">... Тъй като бюджета е ограничен сме решили да използваме switch-ве с възможно най малко на брой портове ...
<div align="right">Originally posted by mmony - 19/02/2005 : 17:18:33</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
При положение, че човека се чуди как да спести дори от switch-овете, не виждам за какви оптики говорим[:)]
Имаше една реплика - твърде сме бедни за да купуваме ефтино. Суичовете се случва да забиват особено при екстремни условия - студовете дето бяха преди няколко седмици или при летните жеги, имат навика да гърмят и...