Здравейте, моля за съвет. Налага се да се свържат две LAN мрежи на 500м разстояние на 100 mb и има изградена канална мрежа м/у тях. Тъй като бюджета е ограничен сме решили да използваме switch-ве с възможно най малко на брой портове и ше служат повече като усилватели на сигнала по трасето.Те ще бъдат затворени в херметични кутии и монтирани на стената в каналната мрежа (която не е на БТК) и до тях ше има достъп в случай на повреда. Типа на кабела ще бъде FTP. Имам два проблема:
1. Какви евтини, но достатъчно надеждни switch-ве да избера?
2. Как да реша проблема със захранването? Мисля да използвам едно захранване от PC и да пусна 5v или 12v (зависи от захранването на у-та) по 4,5 или 7,8 проводник на FTP-то от единия край и да го подам към захранването на у-та. Но не съм сигурен за резултата - дали ще стигне мощността да захрани и 4 те switch-a и дали няма да пречи на останалите 1,2 и 3,6 и да има грешки при преноса м/у двата LAN-а?
Ако някой има опит с подобна постановка моля да ме посъветва дали това ще работи - още не съм се набутал с устройства и не мога да го пробвам.
Ако някой има по добро решение (оптиката ми излиза много скъпо) също може да сподели.
Благодаря предварително на всички които дадат някакво мнение.