Повредата в моя "телевизор" ли е?
  С инет съм. Кабелен. След 15.02 стана бавен. По същото време правиха профилактика, но и аз си играх с настройките на сервера. Резултатите са следните. От сервера :

traceroute www.setcom.bg

1  ip216-1.mnet.bg (193.110.216.1)  5.191 ms  6.575 ms  9.78 ms

2  * cache.mnet.bg (193.110.223.1)  1950.18 ms  1193.54 ms

3  ip223-250.mnet.bg (193.110.223.250)  1169.74 ms  943.685 ms  2669.78 ms

4  border-1.varna.ITDNet.net (212.116.130.233)  1429.64 ms  1313.39 ms  1189.71 ms

5  hssi-2-0.varna.ITDNet.net (212.116.130.254)  1269.71 ms  1263.69 ms  1019.74 ms

6  hssi-2-6.sofia.ITDNet.net (212.116.130.250)  1189.71 ms  223.435 ms  1519.82 ms

7  border-2.sofia.ITDNet.net (212.116.130.249)  1809.73 ms  1563.46 ms  1289.78 ms

8  212.116.136.58 (212.116.136.58)  649.606 ms  1097.7 ms  1169.74 ms

9  * www.setcom.bg (195.230.0.24)  4780.42 ms  1967.76 ms

Вижда се че до първия hop връзката е като в лан, а това е отсрещния модем на ISP-то. Въпроса ми е възможно ли е да съм пипнал нещо и да е от това. Това са резултати от сервера Linux Slackware. Случайно се падна че Сетком е близо, до abv и другите сайтове (BG или други) резултатите са още по-плачевни.

Problema ne e v tvoia televizor a v vruzkata na dostavchikati s TTM...

http://www.rootbg.com
  <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>quote:<hr height=1 noshade id=quote>

<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

Edno wreme bqh chel che MTU ima nqkwo znachenie za byrzinata 

wyzmojno li e da e ot MTU shtoto kabelniq modem e zakachen kym mrejowata karta, koqto pishe che MTU-to e 1500, a pomnq che edno wreme uj za po byrza wryzka se slagashe 756 ili neshto podobno

Abe vij sega ako kum dostavchika imash niska latencia nachi sichko si e nared pri tebe ami prosto dostavchika ti e skapan....

Иван е споделил поредната "свежа" мисъл...

Както и да е - май вече на никой не му прави впечатление :).

Проблемът ти е странен, при положение, че 193.110.216.1 е отсрещния модем, по трейса, който си дал излиза, че забавянето е във вътрешната мрежа на доставчика ти - нещо, което не може да е вярно - дай тук резултатите от още един трейс...

Друг вариант - какъв ти е останалия трафик - всеки умен доставчик ще ограничи пинг трафика, сетете се сами защо, но това не се отразява на доставчика.

И трети - естествено, както си на друга мрежа няма проблем ако решат да те ограничат съзнателно...

ПС - Най-накрая днес се вързахме към MAN-a - гледах Властелина онлайн от free.evro.net и изтеглих 3Gb. mp3-ки за един следобед - ама много съм доволен :)))).

Abe ne znam dali sum izkazal sveja misul ama kato gledam na mene kakvo mi dava traca 

1   110 ms    30 ms    30 ms  212.36.17.193

2    60 ms    20 ms    30 ms  ed1-rl.cisbg.com [212.36.7.153]

3    20 ms    60 ms    30 ms  gw-tch.cisbg.com [212.36.7.158]

4    50 ms    60 ms    30 ms  prolink-netissat.six.netissat.net [212.72.192.21

3]

5    20 ms    60 ms    40 ms  pop-tvtw.sofia.netissat.net [212.72.192.225]

6    30 ms    40 ms    30 ms  burgas-rts-enet.country.netissat.net [212.72.200

.43]

7    70 ms    30 ms    50 ms  vn-bg.fr-east.netissat.net [212.72.200.90]

8    40 ms    40 ms    40 ms  2-serial-0-0.varna.netissat.net [212.72.200.14]

9    81 ms    90 ms    60 ms  msat.netissat.net [212.72.200.18]

10    50 ms    80 ms    50 ms  193.110.223.249

11    60 ms    40 ms     *     193.110.223.4

12   121 ms    60 ms    70 ms  193.110.216.1

Se mi se struva che dostavchika mu go e sheipnal losho....

Признаха си. Казаха че съм "лимитиран", което ще рече че съм на неограничен , но негарантиран инет. Или с две думи до 20.02 бях на неограничен инет(20GB), сега съм на негарантиран(2КБ/с max)

А имате ли идеи какво може да се направи или да си купя семки и да чакам 1 март

Имам, :)) смени доставчика или мини на по-висока тарифа...

И Иване, не е необходимо да гледаш какво дава доставчика му - достатъчен ти е неговия трейс... Доколкото чета "свежата" ти мисъл в първия пост проблема е между доставчика и нас според теб, на втория акълът ти е дошъл и си се доближил до целта... :) Само така.

И накрая - ако си с windows по-висока версия от win98 (демек win98SE,ME, 2000 ili XP) не бърникай по maximum transmission unit-а (MTU) и другите специфични настройки на TCP/IP, защото само ще влошиш нещата. Идеята да смениш MTU е да го изравниш с това на доставчика, но различните доставчици имат и различни настройки. Така че, пак се получава фрагментация на пакетите. Новите версии на M$ операционните системи имат (така се твърди) autodetection на тези настройки и се предполага, че е по-добре да не се пипат.

Ако все пак решиш ръчно да смениш MTU най-добре е да го настроиш със стойност равна на тази на твоя ISP, а не каквото ти препоръчват разни програмки, дето "ускоряват твоя интернет с ххх % ". Стойността на твоя ISP можеш да провериш...разбира се с ping ;-))

Просто задаваш flag "do not fragment" и пингваш на ISP с пакет с даден размер, ако орговори - увеличаваш размера на пакета, ако каже, че не може, щото трябва да го фрагментира, а ти си забранил, тогава - намаляваш. Така с няколко итерации ще стигнеш до отговора.

Аиде стига, че цяло "HOW TO" написах като гледам.

Edited by - Ghost на 26/02/2002  01:10:09
  <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>quote:<hr height=1 noshade id=quote>

И накрая - ако си с windows по-висока версия от win98 (демек win98SE,ME, 2000 ili XP) не бърникай по maximum transmission unit-а (MTU) и другите специфични настройки на TCP/IP, защото само ще влошиш нещата. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

Ghost,  a за linux може ли да кажеш нещо?

Kristiane horata sa kazali che na visoko mozuk ne viree ta za tova da ti obiasnia kakvo sum pisal purvia put..

Problema ne e v tvoia televizor a v vruzkata na dostavchikati s TTM... ili po tochno che problema e ot dostavchika mu do TTM...

Vtoro obratnia trace pokaza chak che sa go sheipnali, a ne negovia shtot kato se orientirah po negovia logichno beshe purvia post...

<font color=red>Като начало - внимавай с обидите! Като второ - проблемът е лично твой след като в трейса на hipo виждаш проблем между неговия доставчик и TTM.

И трето - момче, научи се най-накрая вместо да изказваш непрекъснато безумни мнения, да седиш мирен и да четеш. Писна ми да се обаждаш неподготвен след всяко мое изказване. Преди десетина дни ме обвини, че мрежи не мога да правя, сега спориш отново за глупости. По-кротко.

Крис

</font id=red>

http://SetCom.bG
  От linux нищо не разбирам (за съжаление). ;-(

Kris ne e losho ti da se nauchish da chetesh po vnimatelno kato kazvam che problema e mejdu vas i dostavchika mu imam v predvid tochno tova ....

A pod problem razbiram che choveka ima visoka latencia prichinata za tova se razbra sled moia trace koito ti smiatashe za izlishen ..

<font color=red>I dali shte si sedia mirno shte resha az, a kolkoto do obidata mislia che kogato me ironizirash s  "cveja misul" 2 puti po red imam pravo da ti go vurna nezavisimo che si Administrator na foruma...</font id=red>

Kris ne e losho ti da se nauchish da chetesh po vnimatelno kato kazvam che problema e mejdu vas i dostavchika mu imam v predvid tochno tova ....

A pod problem razbiram che choveka ima visoka latencia prichinata za tova se razbra sled moia trace koito ti smiatashe za izlishen ..

<font color=red>I dali shte si sedia mirno shte resha az, a kolkoto do obidata mislia che kogato me ironizirash s  "cveja misul" 2 puti po red imam pravo da ti go vurna nezavisimo che si Administrator na foruma...</font id=red>

<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

Иване, това, че не можеш да разбереш, че проблема е между hipo и доставчика му, а не между доставчика и ТТМ наистина си е твой проблем.

Но виж, това дали ще седиш мирно или не е колкото твой, толкова и мой проблем. Не се заблуждавай, че можеш да прекрачваш граници, наложени от мен безкрайно - аз съм добричък, но всяко търпение свършва по някое време...

Abe admin i ivan na kolko godini ste vie dvamata?

Nesto mi zvu4ite kato malki detsa. Tva tuka nali e forum? Vseki moze da izkaze svoe predpolozenie ili? Sasto taka to moze da e gresno pone spored men se slu4va. A koi e nai blizo do istinata edva li ima gigantsko zna4enie - vaznoto e problema da se opravi ili tuka pak vzema vrah BG individualizma i "Az sam N1 a ti koi si be?"

Mersi

Ddimitrov