Борба със спама във форум!
Здравейте,
видял съм се в чудо с руски спамери във наш форум.Влизат през проксита с различни имена, банваме ги и няма оправия.Споделетя професионален опит, дошло ми е до гуша.Трябва един човек , който само да трие.Всяко мнение, особенно на администратори ще е от полза!
Благодаря.
Re: Борба със спама във форум!
phpBB ли е форума?
Ако да - сложи си по-нова версия, в нея вече има captcha - онези буквички и цифрички, които трябва да въведеш, когато се регистрираш. Това спира огромна част от скриптовете, които автоматично постват спам.
Има и по-дървени варианти, като например на попромениш малко самата форма за регистрация - сменяш името на някое от input полетата, или пък си добавяш едно ново с някакъв елементарен въпрос - коя дата е днес, но това означава че трябва малко да пипнеш и PHP скрипта.
Мисля че във support форумите на phpBB има доста изписано по въпроса, прочети и там какви варианти имаш.
Цитат:
Първоначално публикувано от fiorino
Здравейте,
видял съм се в чудо с руски спамери във наш форум.Влизат през проксита с различни имена, банваме ги и няма оправия.Споделетя професионален опит, дошло ми е до гуша.Трябва един човек , който само да трие.Всяко мнение, особенно на администратори ще е от полза!
Благодаря.
Прокситата не са безкрайна величина, те са ограничени на брой. Като се банне даден набор от ИП адреси, до появата на нови е нужно време, би трябвало бързо да се попълни базата с баннати ИП адреси и новите ще са далеч по-малко.
Благодаря за мненията, трудна работа но желание не липсва!