Два мрежови интерфйсса на една лан карта
Не съм сигурен дали тази тема е точно за тук, но все пак ще питам.
Възможно ли е с една LAN карта да се поддържат два мрежови интерфейса - единия към интернет, другия към вътрешна мрежа? Доколкото знам се използват само 4 жици от наличните 8. Могат ли да се използват другите 4 за втора връзка? Ако някой го е правил, моля да сподели мнение.
Re: Два мрежови интерфйсса на една лан карта
Цитат:
Първоначално публикувано от grgeorgiev
Не съм сигурен дали тази тема е точно за тук, но все пак ще питам.
Възможно ли е с една LAN карта да се поддържат два мрежови интерфейса - единия към интернет, другия към вътрешна мрежа? Доколкото знам се използват само 4 жици от наличните 8. Могат ли да се използват другите 4 за втора връзка? Ако някой го е правил, моля да сподели мнение.
Не
Стига де - две в 1 -Абсурд !
7 лв е една ланка новичка
що ти трябва да се занимаваш с глупости ?
По миналата седмица колегата напазарува една ланка която поддържа 4 интерфейса. За около 700 кинта :grin: :grin:
А иначе е на практика невъзможно това което се опитваш да направиш. Принципно можеш да вдигнеш 2 адреса на картата, но за 2 интерфейса няма шанс. Това е все едно на старите карти да се опиташ да подкараш RJ45, BNC и AUI като 3 интерфейса.
Цитат:
Доколкото знам се използват само 4 жици от наличните 8
Да, това е така, но се отнася за кабела, не за картата. Т.е. с един кабел, в който има 8 жици, можеш да ползваш първите 4 за една връзка и другите 4 за втора, независима връзка, която обаче трябва да отива във втора, независима мрежова карта. Тя може да е разположена на същия компютър, може и да не е.
И едно уточнение - това всичкото важи само за 10/100 мбпс мрежи, до колкото знам, гигабитовия стандарт използва всичките налични 8 жици в кабела.
Сещам се само за тази D-link, която обаче е 4ри портова.
Я кажи защо ти трябва точно такава карта? Аз преди се бях изсилил да си слагам на домашния рутер (старо рс) такава и така да избегна суича (да не говорим и за другите ползи при настройката на линукса), но цената на горната карта направо обезмисли замисъла. Потърси по фирмите продаващи втора употреба освен.
МММ да , предполагах, че е така....
Принципно смятам да спестя кабел, ама реших да питам дали и ланка няма да спестя /тику виж съм забогатял/ :)
Цитат:
Първоначално публикувано от fori
Принципно можеш да вдигнеш 2 адреса на картата, но за 2 интерфейса няма шанс.
fori Какъв е този вариант за два адреса?
Я по-добре опиши по-подробно ситуацията за да ти кажем по-точно какво да направиш. :)
Значи ситуацията е следната :
Интернета идва по кабел и влиза в суич. От суича има кабел до компютъра. Ако искам да използвам този компютър за рутер към вътрешната мрежа би трябвало да сложа втора лан карта и да използвам 4-те свободни жици от същия кабел, за да прекарам вътрешната мрежа през същия суич. Явно без втора лан карта няма да мина , освен ако може една лан карта да работи и към вътрешната мрежа и към интернет. Машината за рутер е с Дебиан, ако това има значение.
не ти пречи да вдигнеш две ип-та на един интерфейс, всичко ще си върви, само с евентуалното шейпване ще е по-сложно.
само не разбирам защо интернета не ти влиза в рутера директно ами минава през суича.
Цитат:
Първоначално публикувано от bucho
само не разбирам защо интернета не ти влиза в рутера директно ами минава през суича.
щото няма 15 кинта да си купи втора карта :Р
Интрнета минава през суича, защото преместих рутера от предишното му местоположение и се оказа, че ако удължа кабела се губи сигнала. С други думи суича играе ролята на усилвател на сигнала. Ако въпроса е защо суич, а не друго устройство, ами... това имам в наличност.
Благодаря на всички, проблема е разрешен с помощта на :Google:
Цитат:
МММ да , предполагах, че е така....
Принципно смятам да спестя кабел, ама реших да питам дали и ланка няма да спестя /тику виж съм забогатял/ :)fori Какъв е този вариант за два адреса?
До колкото разбирам става дума за линукс - там е лесно.
ip a add dev eth0 10.1.5.12/24
description:
eth0 - на коя лан карта, в случая е само една => е eth0
10.1.5.12 - IP address-а който си решил да боднеш
/24 - netmask (стандартната известна още като 255.255.255.0)
iptables -t nat -A POSTROUTING -d 10.1.5.18 -j SNAT --to-source 192.168.0.10
description:
10.1.5.18 - IP-то на машинката на която пускаш нет (може да се опише и мрежа, но тъй като това е външен интерфейс и идеята не е добра)
192.168.0.10 - IP на външния интерфейс.
П.С.
Пиша ова само защото си суша косата и няма какво друго да правя. По мое лично мнение да се направи такова упражнение е глупаво. Още повече че за да се пусне 2-ри компютър в домашни условия така и така ще трябва суич, който си струва колкото 3 лан карти.