Здравейте приятели,
Днес цял ден чета форумите и търся инфо, но не открих такова, което да ми помогне, за това се обърщам тук за помощ.
От вчера съм собственик на Линксис рутерче (WRT54GL, фирмуер 4.30.07).
Поиграх си да го конфигурирам, но някъде удрям на камък, защото нет не стига до РС то.
Имам домашен РС и служебен лаптоп, идеята е да мога да си пусна РС пермаментно на нета и в редки случай, когато лаптопа е у нас да си браузвам безжично.
Ето какво съм направил и ако се сетите къде бъркам ми кажете.
Получавам нет от моя доставчик по РРРоЕ протокол - настроил съм юзер нейм, също и парола, настроил съм и сървиз нейм, настроил съм да свързва по заявка.
Настроил съм DHCP то - в резултат на което получавам автоматичен адрес и на лан картата на РС то ми и на Уарлес картата ми на лаптопа.
Настроил съм уарлес мрежата, сложил съм и WEP сигурност - в резултат на което спокойно намирам с лаптопа ми безжичната мрежа и се връзвам за нея, дава ми 100 процента силен и отличен сигнал.
В самия рутер има секция за тест на връзката - в нея мога да видя, че рутера е закачен за доставчика ми, защото виждам реални IP та, също така мога да пингвам външни адреси, като DIR.BG, както мога и да изпълнявам команда TRACER - също виждам резултат, как се трасира навън.
Това което обаче не виждам е, че няма интернет на машината ми :-(
Фаерлола съм го загасил, така че няма как да ми е блокиран достъпа от рутера.
Или има нещо общо с ТТL -а ? (доставчика го е направил на 1 ца), а незнам този моя рутер дали може да увеличава живота на пакета?
Или трябва да се НАТ -не, но мисля, че може и без това, по дефоулт да тръгне нета?
Или (понеже клонирах адреса на лан картата от РС то ми на Рутера и сега и рутера и лан картата са с еднакви МАК адреси) се бъркат МАК адресите, но пък пробвах да сложа друг адрес - пак не става , не тръгва нета?
Или имам проблем с DNS -a, защото май не може да ресолвне пакета
Или последно има една секция на рутера ми дето се указва дали рутера е рутер или гейтуей - според описанието на устройството, трябва да се сетне на гейтуей, така съм и направил, сменях и на рутер, но файда няма ...
Моля, дайте ми акъл.
Митко