Връзка кабелен модем - рутер ?
Имам интернет през кабелен модем от Евроком. Интересуваме дали е възможно и ако да как да свържа модема към рутер http://www.itservice-bg.net/document...outers/di-524/ за да мога да си шерна нета без да е необходимо да има постоянно включен компютър примерно.
Благодаря на отзовалите се !
Re:Връзка кабелен модем - рутер ?
Няма да има никакъв проблем да го вържеш. Дори и Евроком да имат ограничение по TTL , рутера има опция да не намалява стойноста и.
Цитат:
Първоначално публикувано от stenly
Няма да има никакъв проблем да го вържеш. Дори и Евроком да имат ограничение по TTL , рутера има опция да не намалява стойноста и.
По-скоро може да има и контрол на MAC адреса.
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
По-скоро може да има и контрол на MAC адреса.
контрол на MAC адреса, на рутера, може и да има, но не и на това, което е закачено след него
Цитат:
Първоначално публикувано от milenk
Имам интернет през кабелен модем от Евроком. Интересуваме дали е възможно и ако да как да свържа модема към рутер
http://www.itservice-bg.net/document...outers/di-524/ за да мога да си шерна нета без да е необходимо да има постоянно включен компютър примерно.
Благодаря на отзовалите се !
Елементарно е. Точно Евроком няма настройки и всичко е автоматично. Влизаш във менюто на инсталационния диск и задаваш 3-4 настройки, които са елементарни дори за неспециалист. Ако нещо не ти е ясно го напиши 1:1 тук и ще ти се помогне.
Цитат:
Първоначално публикувано от fXOrange
контрол на MAC адреса, на рутера, може и да има, но не и на това, което е закачено след него
А кой твърди обратното?
Рутера се закачва след модема. Какъв МАС какви 5 лева?
Цитат:
Първоначално публикувано от ru-boy
Рутера се закачва след модема. Какъв МАС какви 5 лева?
Рутера нямаше ли МАС адрес???
Изглежда нещо съм се объркал....
Цитат:
Първоначално публикувано от fXOrange
не си объркал, има
Абе знае ли човек.... Преди 7-8 години, когато бях на кабелния модем, системните администратори бяха въвели ограничение по МАС адреса на мрежовата карта. Колкото пъти ми се е налагало да я сменям, след това трябваше да се обаждам за да им дам новия, или поне да им кажа че съм я сменил, за да ми тръгне нета.
Въпрос на фърмуеър.
Техния е бил с възможност за обслужване на заявките само на определен МАС адрес.
А по-вероятно е да е бил в bridge режим - познава се по публичния адрес, получаван на интерфейса на РС-то. Тогава рутера си действа просто като прозрачен модем и твоя МАС си отива директно в LAN интерфейса на рутера на доставчика.
Използвам случая да припомня, че МАС адресите се знаят само в локалната мрежа.
Цитат:
Първоначално публикувано от emos
Въпрос на фърмуеър.
Техния е бил с възможност за обслужване на заявките само на определен МАС адрес.
А по-вероятно е да е бил в bridge режим - познава се по публичния адрес, получаван на интерфейса на РС-то. Тогава рутера си действа просто като прозрачен модем и твоя МАС си отива директно в LAN интерфейса на рутера на доставчика.
Използвам случая да припомня, че МАС адресите се знаят само в локалната мрежа.
Не знам, не съм специалист в компютърните мрежи. Когато започнахме да свързваме абонати на Интернет към кабелната ми мрежа имахме един тестов модем и акаунт със свалено това ограничение. Трасето се тестваше с него и компа на клиента. После казвахме на админите МАС адреса на клиентската мрежова карта, свързвахме неговия модем и работата заспиваше. Мереха се нивата на прав и обратен канал, шума, пинга и всичко това се записваше в протокол, единият екземпляр от който оставаше при клиента и един за нас. Така, при скапване на трасето лесно се разбираше къде е проблема - в кабелната мнежа или в това, че клиента си е объркал настройките. Това ни е спасявало от много мрънкане на недоволни клиенти.
Рутера има, има и модема, ама той МАС-а след модема не играе, аз това имах предвид. То е ясно.
Всмисъл такъв, че след модема може да си правиш каквото искаш.
Цитат:
Първоначално публикувано от ru-boy
Рутера има, има и модема, ама той МАС-а след модема не играе, аз това имах предвид. То е ясно.
Всмисъл такъв, че след модема може да си правиш каквото искаш.
Абе май ти нещо бъркаш Румене....
Аутентификацията при нас беше по два MACа - на модема и това след него.
Да, възможно е, но човека пита за ЕВРОКОМ-Плевен, а не по принцип.
След модема си закачваш каквото поискаш, рутер, примерно и не се контролира и съвсем разумно, колкото повече свобода, толкова повече клиенти.