wireless линк на 5Ghz - как?
Здравейте,
Бихте ли описали какво е необходимо за изграждането на един wireless линк на 5Mhz с две насочени антени, интересуват ме какви AP е добре да се използват като марка и модели. Мрежата е за градска среда с пряка видимост максимум 10-11км между двете точки.
Интересува ме какво използвате, като мрежата трябва да е стабилна поне от гледна точка на техниката. Можете да предложите и цена за изграждането на такава.
Поздрави
Re:wireless линк на 5Mhz - как?
Сериозна работа си намислил, ако опреш до сериозно изпълнение, мога да те свържа със сертифициран по CCNP Wireless инженер, проектирал и реализирал доста по-мащабни проекти! :)
отиваш на http://www.ubnt.com/ има калкулатор, смяташ, презапасяваш се, намаираш от къде да си купиш антените и радиата и си в играта. всичко е на сайта.
имай впредвид че дори и да е сметнато всичко, може да не работи линка - причини : интерференцията, хардуер, софтуер, лява ръка, съдба, растящи дървета.
може и да си платиш и да дойдат да ти направят линка - даваш паричките и забравяш.
гледам с камерки се занимаваш - вариянт 2 ще ти е по-спокоен душевно и ще можеш да спиш спокоен :)
Цитат:
Първоначално публикувано от cyberson
Здравейте,
Бихте ли описали какво е необходимо за изграждането на един wireless линк на 5Mhz с две насочени антени, интересуват ме какви AP е добре да се използват като марка и модели. Мрежата е за градска среда с пряка видимост максимум 10-11км между двете точки.
Интересува ме какво използвате, като мрежата трябва да е стабилна поне от гледна точка на техниката. Можете да предложите и цена за изграждането на такава.
Поздрави
Сигурен ли си, че става въпрос за 5Mhz?
Не се сещам да има оборудване за тази честота, поне не е масово на пазара.
Виж, за 5GHz - има.
Re:wireless линк на 5Ghz - как?
Здравейте , благодаря ви за отговорите и в моя пост намирам следните грешки:
не е 5 mhz a e 5ghz благодаря на panevdd за поправката.
Та идеята на линка е следната, като има малко промени по изискването и идеята не е да се направи point to point линк на 10-11 км, A point to multipoint и Ubiquiti може би ще свърши работа, погледнах по др форуми има доволни и недоволни според това всеки какво търси, като все пак това е безжична технология :)
Идеята е следната 6 комуникационни устройства в моя случай са камери, разположени на различни точки, всичките намиращи се на разстояние едно от друго на не повече от 1-1,5км с пряка видимост.
NanoStation M5 Locо при всяка камера - това са мултипоинтовете
Bullet M5 с примерно кръгова антена - щаб квартирата :)
Естествено е че не може да каже никой дали ще работи стабилно, но все пак да питам:)
5 от мултипоинтовете ще генерират около 2мбит/с постоянен трафик( за всяко Nano), като реално трафика ще бъде около 1.5мбит/с, 1 от мултипоинтовете ще генерира максимум 12 мбит/с като реално трафика 10-11 ,мбит/с
Въпросите са ми следните:
NanoStation - това са complete устройства ли са? имам в предвид свързваш директно с камерата без допълнителни устройства и запазва ли се условието за дължината на кабела между NanoStation и камерата, както при компютър и суйтч ?
Bullet M5-та какво е нещо като усилвател към антената ли е и трябва ли допълнително устройство след булета?
Как е добре да бъде организирано всичко Nano-тата комуникират с кръговата антена, след това как е по-добре да бъде организирано суйтч или направо в компютър които ще организира управлението на системата за наблюдение.
Поздрави
1. да - лан е връзката
2. за булета трябва да си купиш и антена.
виж airgrid вместо bulit може да ти свърши работа.
а ако изчакаш няколко месеца може и да хванеш aircam решението им за камерки.
имай впредвид че убнт си имат и проблемите - на хартия винаги всичко е песен но на живо не винаги е така.
Не съм работил с продуктите на Ubiquiti и не мога да изкажа компетентно мнение за тях.
Аз виждам схемата така:
1. "Базовата" точка с някакъв routerboard, примерно RB433AH + 2 или 3 броя R52Hn + (съответно) секторни антени с тесен ъгъл - това или това. За предпочитане е да ползваш "силни" антени + "слаби" карти, вместо обратния вариант. Кръгова антена на 10 км. не ми изглежда като нещо, което ще работи стабилно.
2. Клиентски устройства - поразпитай за SXT 5HnD, иначе може да ползваш NanoStation/NanoBridge или каквото си харесаш.
Нарисувай някаква примерна схема с разположението на устройствата, ако искаш - така ще имаме по-ясна представа за ситуацията.
Приготви си хубави pigtail-и, кабели и захранване за routerboard-а.