1 Прикачен файл(ове)
Въпрос за WIRELESS USB адаптор с външна антенка
Из магазините се продават подобни джаджи като в прикачената снимка и обещават 5-7 дБ усилване на сигнала. Понеже аз ползвам нета на хазаите си и рутера им е далеч от лаптопа ми,та въпроса е - някой ползва ли такова на лаптопа си и дали има разлика наистина спрямо вградената WLAN връзка на лаптопа ?
Re:Въпрос за WIRELESS USB адаптор с външна антенка
Има разлика определено. Аз ползвам TP-Link TL-WN722N и D-Link DWA-123 от вградената в лаптопа разликата е голяма като обхват.
Гледам тези дето си показал са особенни, дали говорим за USB LAN или за други у-ва?
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...RXlKwf8DEbYHfn [img][/img]
Купих си TP-LINK-а и определено съм много доволен от разликата.Сега идва следващия въпрос - ако изнеса стикчето до прозореца,където му е мястото,ще има ли влияние върху сигнала дългия 3 или 4 м USB кабел между стика и компа ?
Ще има, особенно ако кабела е с оплетка... Става нещо като антена :)
Кабела с оплетка (Ширмовка) не е антена, точно обратнтното е предназначението и. Има ограничение за дължина на USB кабел, сега не ми се навлиза в подробности, че ще почнете да разбирате повече от мен, а аз съм чел доста уж.
Ако преместиш TP-Link-а до прозореце ще лови още по-добре, то и сега е х5 ( 5 пъти по-голям обхват) спрямо стандартния wireless на лаптопа. USB кабела трябва да е качествен и не повече от 2 метра. Качествен значи с добра ширмовка и по дебел (дебелината предполага качество, но не е задължително).
Цитат:
Първоначално публикувано от stelaartoa
Купих си TP-LINK-а и определено съм много доволен от разликата.Сега идва следващия въпрос - ако изнеса стикчето до прозореца,където му е мястото,ще има ли влияние върху сигнала дългия 3 или 4 м USB кабел между стика и компа ?
Ако не си от клуба "ръцете ми пречат" - с едно такова http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3772332 вместо оригиналната "пишка" ще ти се отвори нета многократно. Разбира се като вземеш в предвид, че тази антена е насочена.
Цитат:
Първоначално публикувано от glowndark
Ще има, особенно ако кабела е с оплетка... Става нещо като антена :)
Това е гениално.
Лично не съм тествал устройството, нито съм го вързвал с удължителни кабели, но ПРОДАВАМ МОДЕЛА (както и много други), и според клиентите при свързване на устройството със кабел с оплетка, сигнала се увеличава, при свързване с обикновен кабел (качествен дебел) сигнала пада. Това е тествано от един и същи човек с 2-та вида кабели и според него има разлика. Мезду другото голяма част от хората си вадят устройствата направо навън.
Цитат:
Първоначално публикувано от Tommorow
@Tommorow имаш ли идея колко dB е усилването на тази антена?!
хм!
Нормално тази оплетка е направена, точно за да намалява паразитите, които биха пречили на сигнала - минаващ, през самия кабел.
Тя самата няма нищо общо с data + и data -.
После, самият кабел не е тук, за да играе роля, за антена, а за да предава сигналът, преработен от стика, към пс-то и обратното.
Ако има някакво фрапиращо подобрение, то е, предполагам единствено в този сигнал и няма нищо общо с антена, нито антената на стика.
P.S.
Не се заяждам, просто ми е чудно.
Цитат:
Първоначално публикувано от glowndark
@Tommorow имаш ли идея колко dB е усилването на тази антена?!
Ориентировъчно около 10-12db. 16-17 се рапортува за това решение
http://www.qsl.net/yu1aw/ANT_VHF/quados.pdf
в този сайт например има добри лесно изпълними решения с публикувани резултати от измервания.
http://www.qsl.net/yu1aw/ANT_VHF/quados_antennas.htm
Ако и AP / WIFI рутера се оборудва с такава, може да се постигнат добри резултати на 3-5км и повече в зависимост от условията. 10-те км за решението от предния ми пост ми се струват доста измислени, освен в т.н. "идеални условия"
Един приятел си взе това http://www.donsoft-bg.com/product.php?id_product=1332 и е много доволен. Аз му помогнах с инсталацията на драйверите и не повярвах колко мрежи хвана!!! Просто споделям мнение :bravo и с него не ангажирам никой!!! Успех на всички!!!
Това колко е бил дълъг кабела на УСБ-то и колко е "накъдрен" играело роля на по добра антена,мале мале...Все едно да си мислите 4е като пуснете ГСМ-ите си да се зареждат и с кабела от зарядното обвхвата да се подобри,тожа е горе долу същото.Кабела за УСБ-то осъществява връзката само между антената и ПС/лаптопа - подава му захранване и приема сигнала от антената.
А тези хора които казват 4е имало разлика от кабела са сигурно от тези дето като ги питаш колко им е РАМ-а на компа щи кажат 3 гигахерца
А от антените които са на пазара / с УСБ за лаптоп/ кои са по читави и мощни . До сега съм ползвал на една варненска фирма и съм доволен, но все пак е на 3-4годинки и търся нещо по-ново. Ако може да ми предложите нещо до 100-150лв. и 5м кабел /за тераса е/
Благодаря