Резултати от 1 до 10 от общо 10

Помощ за малка мрежа

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. CP
    CP е офлайн

Тук е от
    Oct 2005

Помощ за малка мрежа

Здравейте.

Ползвам от години рутер Linksys WRT-54GC. Днес смених интернет доставчика и вече получавам 100 мбит интернет. Обаче скоростта през рутера към pc-то пада наполовина, при все че връзката е по кабел. Като вържа интернета директно към компютъра - скоростта е нормална. Поразрових се и разбрах, че това е нормално за възможностите на рутера.

Въпросът ми е - дайте идея как без много разходи да реша проблема - или нов рутер, който да поддържа 100 мбита WAN към LAN или може би някакъв суич?

2.  

3. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000

Re:Помощ за малка мрежа

Нов рутер. Този който имаш, ако не се лъжа поддържа само 1/2 от скоростта на сегашния ти нет. (54 Mbit/s -->100 Mbit/s)
    Това при условие, че го ползваш безжично. Жично пак ще намалява скоростта и няма да е като да е с директна връзка.

Linksys WRT54GC Wi-Fi скорост: 54 Mbit/s

4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от ru-boy
    Нов рутер.
    ..........
    Linksys WRT54GC Wi-Fi скорост: 54 Mbit/s
    Има ли практически смисъл от такава смяна, ако рутера работи стабилно и зад него стоят 3-4 компа, ползвани предимно за браузване?

5. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Необходимо е да се уточни, че след криптиране скоростта НЕ е 54Mbs - типично е 10-11-12Mbs при WPA2. Това с комбинацията 3-4 РС-та, използващи и YouTube (пак е браузване), гледане на снимки във facebook (пак браузване) и т.н. ....

6. CP
    CP е офлайн

Тук е от
    Oct 2005

Благодаря за мненията. Мисля, че по отношение на нов рутер, намерих по какъв критерий да търся: http://www.smallnetbuilder.com/lanwa...er-charts/view. Моят поддържа 47 Mbit/s WAN към LAN (както писах - връзката към компютъра e по кабел). Има вързан по жица VOIP адаптор + лаптоп по wireless, но той се ползва само от време на време.

Не разбирам нищо от суичове - по принцип възможно ли е да се разклони интернета с такъв, да кажем преди рутера и да подава отделно към pc-то? Но не съм сигурен дали идеята е добра, защото пък тогава компютъра ще изпадне от вътрешната мрежа, а това от време на време е необходимо.

Явно ще се сменя рутера

7. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от emos
    Необходимо е да се уточни, че след криптиране скоростта НЕ е 54Mbs - типично е 10-11-12Mbs при WPA2. Това с комбинацията 3-4 РС-та, използващи и YouTube (пак е браузване), гледане на снимки във facebook (пак браузване) и т.н. ....
    Което какво ще рече? Достатъчни ли са тези 12Mbs или не?

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Може и да не стигат, варианти всякакви: автоматични обновления на антивирусни, на ОС и софтуер (Chrome и Firexox за примера) едновременно и съвпадение с посочените конкретни браузвания не е невъзможен сценарий.
    Използването на безплатния NetLimiter Monitor дава представа какво се случва при отваряне на някой портал - наблюдавал съм над 240 сесии към dir.bg!

10. Moderator Аватара на glowndark
    Тук е от
    Oct 2004

CP не е възможно да се разклонива нищо със суич, иначе хората намаше да дават пари за рутери
    @emos сега ако ми кажеш кои БГ доставчик пуска 100мбпс интернет към youtube да се вържа и аз

Има ли практически смисъл от такава смяна, ако рутера работи стабилно и зад него стоят 3-4 компа, ползвани предимно за браузване?
    Има чвека е дал маса пари за 100мбпс а не може да ги ползва...

И последния отговор нн въпроса е този с които започнахме. Трябва ти нов рутер и то ти трябва гигабитов, ако искаш плътно да запълниш тези 100мб.

Дето са казали хората, които има пари за нова риза, ще намери и за копчета

11. Moderator
    Тук е от
    Oct 2008

Внимавай ,ако ще сменяш рутера с какъв ще го смениш.Дълги години и аз ползвах същият модел ,който напълно ме удоволетворяваше като покритие и скорост за нуждите ми.Никога не съм имал проблеми и не ми се е налагало да рестартирам.Докато лятото не изгоря при една буря-поне аз така си мисля.Сложих пак Линксис модел WRT 120N и се вкарах в приключение с него.Рестарти всяка сутрин и не само.Обхвата намаля за сметка на скороста ,която бе вече 65 вместо 54Mbit/s. но не ми покриваше жилището. Само проблеми с този рутер и преди една седмица ми писна и го продадох.Един приятел ми даде неговият WRT 54GC за временно ползване.С изненада открих ,че е доста по различен в менюто ,опаковката и гаранция-3 години ,но ми върши същата работа като стария.

12. CP
    CP е офлайн

Тук е от
    Oct 2005

Вярно че рутерът е железен! Granity, мисля че има три версии на този рутер излезли - моят е втората.

Временно реших проблема по следния начин - донесох си отвкъщи рутера - Linksys WRT320N, а желязото го закарах вкъщи - там бездруго не ми трябва много висока wireless или lan скорост. Предварително проверих колко му дават тестовете WAN към LAN - около 130, като го вързах вече усвоява пълната скорост без проблем. Харесах си новия Linksys E3200 /както е видно съм почитател на марката, имам и други техни джаджи и досега нищо лошо не мога да кажа/. Обаче 200 лева не ми се дават в момента, но като бъдещ upgrade мисля, че ще има смисъл.

Извода, който си направих - някои неща, които човек ги мисли за даденост от памтивека - като например 100мбита лан скорост се оказаха, че са под въпрос. Също толкова и гигабитовите рутери са гигабитови, що се отнася до споделяне на интернет скорост - само в локалната мрежа е толкова. Е, някои хора това го знаят, но за маркетинга на тия техники това са подробности, които не се съобщават, та се съмнявам че масовият потребител е наясно.

Благодаря отново на всички включили си.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Малка помощ за gmail.com
    От kris11 във форум Общ - софтуер
    Отговори: 4
    Последно: 26-10-11, 10:06
  2. Отговори: 1
    Последно: 11-08-09, 11:32
  3. малка мрежа
    От Tores във форум Мрежи
    Отговори: 10
    Последно: 23-02-05, 16:53
  4. Отговори: 4
    Последно: 23-12-04, 13:56
  5. Малка LAN мрежа помощ
    От Minko21 във форум Мрежи
    Отговори: 1
    Последно: 08-06-03, 13:14

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе