Отговор: Ip Mac Binding Проблем
Сложи в настройките на рутера за dhpc на всеки конкретен мас адрес, да задава точно определен IP.
При положение, че WOL работи само по мак адрес, каква е връзката с ИП адреса? Има някакво объркване според мен.
Не знам дали има объркване но с два различни рутера го пробвам в две различни мрежи и като се забрани биндинга и няма включване.като се направи бинд и всичко е окей.обаче единия рутер си забравя настройката след рестарт
А иначе комоютрите са сси със статични айпита и имат резерваций в dhcp по mac.
Объркването е при мене, сега осмислих, че искаш събуждането да стане от компютър извън локалната мрежа.
Явно има някакъв бъг рутера, щом си забравя настройката, а няма да стане без нея. Иначе в локална мрежа ти трябва само мак адреса, но в случая тоя binding му трябва на рутера, за да знае мак адреса на компа, дето трябва да събуди.
И аз смятам, че има някакъв проблем. Няма как да е нормално рутер да "губи" настройки след рестарт.
Новите модели на ТП линк правят подобни мизерии, когато се конфигурират по радиото. Имах подобен проблем с арчър С9. Оправи се след префлашване, нулиране чрез 30:30:30 и ново конфигуриране с кабел. Ако WAN портът е настроен за статичен IP адрес, начинът на конфигуриране няма никакво значение. В противен случай, само с кабел, директно или по радиото, чрез тетър програмата, след регистрация.
Проблемният рутер не е никак нов модел....купувал съм го преди години и до сега нито веднъж не е блокирвал а го товаря доста .домашната ми мрежа е солидна.а този който не си губи .настройката в другия апартамент е по нов и по нисък клас.
И двата съм настройвал по кабел
Според мен има хардуерен проблем рутера. Това да почнат проблеми след години с определени настройки е много малко вероятно да е софтуерно. Освен да го ресетнеш и настроиш отново, друго софтуерно не виждам какво може да направиш. Или префлашване ако има по-нов фирмуер. Или с някаква алтернативна версия.
От скоро ползвам wake on lan и не знам дали като нов пак е бил така.....
Друго странно което не ми е ясно в единия апартамент като погледната статуса на уайфая и виждам три устройства без име закапени на три различни айпита обаче и на трите показва един и същи mac адрес.някой има ли идея какво е това.според мен е едно и също устройство но защо го има на 3 различни ip адреса
И що да го няма на 3 различни IPта? Тази практика с много IPта на един мрежов интерфейс се използва широко.
Цитат:
Първоначално публикувано от
biro
И що да го няма на 3 различни IPта? Тази практика с много IPта на един мрежов интерфейс се използва широко.
Добре де, :) никой не оспорва обратното, ама поне поясни при какви обстоятелства/случай се ползва това. Защо - какво повече ни дава като удобство или гъвкавост.... Все пак не всички знаем в подробности всичко.... хубаво е и да научаваме нещо един от друг.
Аз от цялата работа не разбрах само настройката за ip mac binding или всички други настройки.