Имам мрежа с около 25 РС-та. Win2000 Сървър, 12 Win2000, 1 WinХР и няколко Win98, имам 2 суича 3Com 24 и 16 портови, които са стекнати, имам и един рутер Lucent, но той има някакъв специален извод за Wan мрежа и не знам как да го използвам. Ще прекарам Инет от външна Лан мрежа. Може би в бъдеще ще имам и отделен компютър като рутер само за Инета, но засега алтернативата е да го вкарам или в Win2000 Сървър или WinХР. Тъй като на Win2000 Сървър има SQL сървър и специфично приложение с много ценна информация от софтуерната фирма не ми дават да вържа Инета към втората мрежова карта на сървъра от съображения за сигурност. Алтернативата е инета да влезе на втората мрежова карта на WinХР. От там трябва да пусна е-майл и Уеб до 2 Win98. По принцип това е елементарно с ICS. Но тогава PC-то с WinХР придобива друг IP адрес от този, който е зададен от DHCP на Win2000 Сървър, а по изискване на софтуерната фирма те зададени за всички ПС-та в строго определен обхват 10.136.3.2 до 64 subnet 255.255.0.0 и не би трябвало да се изменят. Има ли начин да пусна Инета от WinХР на 2 Win98 без да се променят IP адресите. Или да пусна Инета на Win2000 Сървър и да му сложа една ZoneAlarm Pro пък кавото стане.