Въпроса за липсата на SMTP сървър на безплатните web mail доставчици се свежда до точно две неща - spam и mail bombing. В момента в който пуснат безплатно SMTP практически веднага ще бъдат нападнати от спамери които постоянно търсят open relay сървъри. И няколко часа след това ще бъдат блеклистнати в целия свят. А да подкарват ауторизация най-вероятно ги мързи.
Проблема не е в трафика - изпращането на едно писмо през графичния интерфейс харчи много повече трафик от изпращането му по класическия начин. Ако вземете да се позамислите самия мейл пак отива до сървъра и заминава на някъде, но се зарежда и web интерфейса. Който сам по себе си в повечето случаи е "по-тежък" от самото писмо.
Колкото до спама, направих си един експеримент преди време - регнах си една поща на безплатен сървър и зачаках да видя какво ще стане. Не бях изпратил нито едно писмо от нея, както и никъде не бях споменал адреса. На втоия ден почна да пристига спам. Сещате се какво означава това. Същият доставчик на безплатна поща предлагаше и платена услуга - със специална защита от спам. Така че момчета и момичета спретнете си един мейл при своя интернет доставчик и се надявайте че той ще е коректен към вас.
П.С. поради някой специфични обстоятелства ми се налага да ползвам известно количество пощенски кутии (повечето са от типа root@*** webmaster@*** etc.) на които спам не пристига. Не е чак толкова сложно да се опазиш все пак [:D]