помощ относно изграждането на лан мрежа
здравейте искам да попитам дали може да се намери от някаде нещо като ръководство за изграждане на лан мрежа и там подходящи кабели настойка на самите машини от мрежата и всичко ообщоо зето около нея !
Ще се надявам и ще сам благодарен на всички отзовали се !
Поздрави:cyberson
поразтърси се из този форум и доста писно по въпроса
благодаря ти все още не сам намерил това което ми трябва но съм уверен че ще го намеря :)но все пак ако някои реши да помогне....
Така... първите въпроси като "Coaxial или Twisted pair кабел", както и "10 или 100 Mbps мрежа" да ги смятаме за решени, а ?
Като начало си скицирай разположението на машините, разстоянията
между тях; ако евентуално ще има сървър, а не само Р2Р машини - планирай подходящо място за него и основния switch; изобщо като цяло в самото начало най-сложното е да избереш оптималната структура на кабелите - има значение не само за това, колко кабел ще изразходваш, но и после - за избягването на евентуални колизии на пакети и т.н. Реши дали ще ползваш UTP, FTP или SFTP кабел (има тема по въпроса).
Води се от принципа: максимална дължина на кабела - 100 м за UTP (не че не може и малко повече, но ти си планирай стандартно); при повече от 100 м трябва междинен switch (а не може ли hub - има цяла дискусия); по възможност опитай клиентите да са "отдалечени" от сървъра на еднакъв брой междинни switch-owe... леле колко още неща има да се пишат... абе ти много малко подробности си дал, или кажи повече за тази мрежа, или търси и питай конкретно, а не така общо за всичко. Примерно "как се кримпва кабел" или "какви IP-адреси да задам" - всеки ще ти отговори, а и Гларуса е прав, че има много писано из форума по тези въпроси. Съжалявам, но не ми се търси сега - ще се поупражняваш малко [8D]
Успех!
Благодаря ви на всички за оказаната информация!
Всъщносот става вапрос за изграждането на една квартална мережа от около 8-10 4овека в рамките на 1-н квартал като най-отдалеченият е на около 300-400м.Става вапрос за изграждането главно на външна мрежа между потребителите по която ще се пусне и-нет.
? са ми няколко :
1.ФТП кабелите ще ми сваршат ли работа и трябва ли да се заземяват?(за хъбовете и сюичовете ми е ясно)
2.Ще има сървар(веб,фтп,и за отчитане на трафика) каква да е конфигурацията му за около 8-10 човека при натоварване смисал постоянен доунлоад от него и каква трябва да е ако хората са около 20-30 при разширяване на мережата.Линукса каква дистибуция да баде смисал коя е добра за мрежови решения.
3.Каква трябва да е скороста на враската за да могат да ползват и-нет добре за браузване чат поща и т.н. без мн натоварен доънлоад от и-нет при 8-10 човека и при 20-30 човека и ако знаете долу горе цените на исп-тата за такава наета линия?
Ами това е за сега от мен да се надяваме че не съм станъл прекалено нагъл с въпросите си [^]