Проблем лаптоп->PC Sharing
Здравейте на всички!
Значи ситуацията е следната: ПЦ(WinXPpro) и лаптоп(Win98SE) са вързани в мрежа през LAN картите. Дисковете на 2-те са шернати без пароли. ПЦ-то може да отваря шернатите папки на лаптоп-а, но обратното не става. В Network Neighorhood, когато искам да влезна от лаптоп-а в ПЦ-то ми изскача един прозорец за парола, на който пише Resource: \\goliamotopc\IPC$. Иначе лаптоп-а ползва интернет от ПЦ-то и няма проблеми.
На ПЦ-то в Control Panel ->Administrative tools ->Computer management -> Shares има също IPC$, но не ми дава да променям нищо там.
Предварително благодаря.
1. Провери какъв ти е подразбиращият се мрежови протокол на компютъра с Win 98. За всеки случй направи такъв TCP/IP (Control Panel/Network/"TCP/IP"/Properties/Advanced/Set as default protocol - по памет, щото нямам 98 под ръка [Oops!]). Останалите може и да ги махнеш.
2. Провери разрешил ли си account Guest на компютъра с XP. NT-базираните системи използват механизъм за сигурност, изискващ идентифициране на потребителя. Тоест, за да имаш достъп до споделените от XP-системата ресурси, трябва да можеш да бъдеш разпознат като легитимен потребител - или да си регистриран там като такъв, или да ползваш универсалния account за анонимен достъп Guest (което е по-лесното). Ако не си разрешил такъв достъп, то направи следното: в Control Panel щракни върху иконката User Accounts, в появилото се прозорче щракни върху Guest и в новия прозорец - върху бутона Turn on the Guest Аccount.
3. По подразбиране в Win XP методът за споделяне е т. нар. Simple file sharing. Ако си с файлова система NTFS, бих препоръчал да не го ползваш. За целта в прозореца на която и да е директория избери от главното меню Tools, после Folder Options. В появилия се прозорец за диалог отиди на страничката View, най-отдолу на списъка Advanced Settings премахни отметката от "Use simple file sharing (recommended)". След това щракни върху бутона "Apply to all folders". В резултат на това вече имаш пълен контрол върху предоставянето на потребителски права върху споделените директории.
4. Не е за препоръчване споделяне на цял диск (от коренната му директория). По-добре си избери поддиректориите, които ще споделяш и по начина, който знаеш от Win98, разреши sharing-а им.
5. Провери си Local Security Policies (в Control Panel/Administrative Tools). Там в Local Policies/User Rights Assignment (ляв панел) има позиция Deny access to this computer from the network (десен панел). Ако имаш Guest като един от параметрите - премахни го (щракваш двукратно върху реда, в прозореца за диалог избираш Guest и после щракваш върху бутон Remove). Така ще разрешиш анонимен достъп до всички споделени директории. Ако искаш такъв достъп само до някои от тях, то не изпълнявай тази точка, а отиди на т. 6.
6. На страничката Sharing от Properties на директорията имаш бутон Permissions - Щракни върху него. Най-вероятно ще видиш, че достъпът е разрешен за Everyone. Ако обаче не си изпълнил т. 5, то анонимният достъп не е разрешен. За да го разрешиш щракваш Add, въвеждаш веднага Guest, ОК и си готов.
Ако си с FAT32 ще ти отговоря утре, щото вече стана баси и поста [:)](а дано и друг се намеси)...
Пълно и изчерпателно. И само да добавя едно много тъпо решение. Логвай се в 98-цата (като ти поиска парола за мрежата при стартиране) с този юзър (може и парола) с които се логваш в ХР-то
Голееееми благодарности Raid! Може да е малко тъпо ама това не го бях погледнал.
Значи Guest Account-а беше Off. Пуснах го (при положение, че не съм пипал нищо друго по настройките от вчера) и нещата тръгнаха веднага. Рестартирах няколко пъти 2-те PC-та за проба и всичко е ОК!
Но странното е, че после реших да пробвам дали ще се сгомняса като Guest Accout-a e Off и се оказа, че и така работи. Рестартирах няколко пъти 2-те PC-та. Баси работата.... Не знам и аз какво беше станало. Но както и да е важното е, че работи.
Първа точко от наръчника на системния администратор .... Работи ли?...Работи .... ми като работи не го пипаи [:D]
оффтопик !
По-скоро е на програмиста [:D], но да кажем всяко ИТ [:P]
Има един виц, който много ме радва :
Детенце пита баща си - програмист...:
-тате защо свети слънцето ...?
никакъв отговор ...
-тате ама как свети слънцето ?
бащата обаче е зает и вече почва да се ядосва , но детето продължава и когато то попитало:
-тате как работи слънцето ... ?
той не издържал и извикал:
РАБОТИ ЛИ !?
-ами...
РАБОТИ ! Тогава не го пипай ...
край на оффтопика ...
ами РАБОТИ ! ТОГАВА НЕ ГО ПИПАЙ [:D]
- Тате бе, защо слънцето изгрява от изток?
- Ти сигурен ли си, че изгрява от изток? - изместил погледа си от монитора програмистът.
- Сигурен съм, винаги изгрява от изток, аз питам защо.
- Ама абсолютно сигурно ли е, че винаги изгрява от изток?
- Абсолютно. Аз питам защо
- Въобще не питай! Просто не пипай нищо повече, остави го както е.