<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Искам да попитам как да си направя диск двд или обикновен в 5.1 за да ми свирят всичките колонки на двидито плс
<div align="right">Originally posted by pepi25*-*19/01/2005*:* 17:45:02</div id="right">
да точно това имам предвит но тези форуми са на английски а аз не се справям много добре с този език ако можеш да мии го обесниш на български ще съм ти много благодарен
Давам ти свободен превод на ръководството от първия линк за Adobe Audition v.1.5.
За съжаление, връзките към картинките с две от настройките на филтрите ги няма, а сега нямам време да ги правя, за да ги възстановя. Ако имаш малко понятие от звук, би трябвало сам да се справиш или помоли някой да ти помогне.
Когато имам време, ще ти преведа и варианта за Cool Edit Pro.
Между другото, този метод се счита от някои за остарял, има и други варианти, но ще трябва да научиш английски []
Ето сега обещаното:
Необходим софтуер: Cool Edit Pro или Adobe Audition
Besweet
Стъпка 1: Създаване на Front Left Channel и Front Right Channel
Отваряме файла със стерео звука
Сonvert sample type (F11)
Channels - Mono
Left Mix - 100%
Right Mix - 0%,
ОК (създаваме Front Left Channel)
Повтаряме още веднъж операцията със същите настройки, като Left Mix - 0%, Right Mix - 100%, за да създадем Front Right Channel.
Записваме двете операции съответно като "X-FL.wav " и "X-FR.wav "
Стъпка 2: Създаване на Centre Channel чрез Adobe Audition
Effects, Filters, Centre Channel Extractor
Настройките са според картинката, дадена в ръководството като връзка в червен цвят (която в момента отсъствува, помоли авторът да ти я изпрати евентуално)
ОК
Effects>Amplitude>Pan/Expand - Centre on the Right Preset
ОК
F11: Mono – Resolution 16 bit, Left Mix - 0%, Right Mix - 100%
Записваме файла като "X-C.wav "
Стъпка 3: Създаване на LFE Channel
Effects>Filters>FFT Filter
Presets - "Only The Subwoofer"
Заб: Този канал обикновено зависи от нивото на басите в оригиналния файл и ако то е много високо, трябва нивото на LFE track да се намали
F11: Left Mix - 50%, Right Mix - 50%
Записваме файла като "X-LFE.wav "
Стъпка 4: Surround Left Channel, Surround Right Channel чрез Adobe Audition
Effects, Filters, Centre Channel Extractor
Настройките са според картинката, дадена в ръководството като връзка в червен цвят. (която в момента отсъствува, помоли авторът да ти я изпрати евентуално)
Записваме файловете като X-SL.wav и X-SR.wav
Вече имаме 6 моно звука, които бихме могли да съберем в 5.1 канален звук, използвайки последната версия на Besweet по следния начин:
В Windows Notepad пишем следното (пишем пътя до реалната директория, в която се намират файловете ни) :
Пример:
C:\5.1 Mixes\X-FL.wav
C:\5.1 Mixes\X-C.wav
C:\5.1 Mixes\X-FR.wav
C:\5.1 Mixes\X-SL.wav
C:\5.1 Mixes\X-SR.wav
C:\5.1 Mixes\X-LFE.wav
Записваме като"X.mux" и зареждаме този файл в Besweet и го конвертираме в 5.1 AC3.