SAW 2 [2005]
На пръв поглед "Saw 2" няма с какво толкова да ви впечатли. Подобно на първата част и тук ще ви съпътства същата мрачна атмосфера, същите "уморени" актьори и, както можеше да се очаква, на убиеца му е писнало да мъчи бедните хорица "посолово" (т.е. "поединично") и сега се е впуснал в брутално групово забавление (без секс! кхъмм...).
:knuppel2:
Този страховит (но не дотам - мамка му, все нещо липсва!) "The Incredible Machine"-трилър, има не толкова за цел да ни накара да усещаме чрез сетивата си как група морално провинени (според нечии представи) хорица ще изпукат един по един (макар, че и в това няма нищо лошо, хе-хе...), отколкото това, че акцентът пада пряко върху гледната точка на един привидно спокоен в живота си индивид и как може да му повлияе новината, че не му остава още много време на този свят.
Лично аз очаквах прословутият "Jigsaw" (или "Пъзела") да не е болен въобще (нищо, че всички вкупом му повярваха???) и накрая да ги изтърколи толкова яко, за пореден път забивайки ножа на доверието (и едва ли не на съчувствието) в крехките американски гръбчета, които са толкова мили и състрадателни, че чак ти идва да се гръмнеш! Е, все пак филм гледаме...
Другото нещо, което ме подразни, е отвореният край. То биваше да е отворен, ама чак пък толкова "явно-тъпо-клиширано-отворен" не очаквах да е. Толкова отворен, че му се виждаха вътрешностите. Та така... чакайте "Saw 3", неизвестно кога. А тази втора част свършва там, където започна първата. Много умно, драги ми смехурко!
:brickwall:
Иначе филма си има своите силни (макар и предвидими) моменти. Изненадки в сюжета никак не липсват, или поне не са малко. Визията (като цяло) е наистина впечатляваща, но не във вид на спецефекти или зашеметяващи декори, а простичко като един тип "страдание". Т.е. "страданието, което всеки трябва да понесе за грешките си". А пък кой ги съди за тези грешки, е съвсем друг въпрос... Реките от кръв ги няма, въпреки обещанията на "Пъзела" в началото на филма. Но те и не са необходими. Неведнъж съм се убеждавал, че без кръв се постига доста по-голям ефект стане ли дума за "хорър". Е, тук си я има, но в прилични количества. Просто са спестили нещичко от бюджета за червена боя.
Интересен обаче е фактът, че в тази втора част режисьор не е James Wan, който дирижира първата серия на този мрачен спектакъл, а едно ново (поне за мен) лице - Darren Lynn Bousman - който не стига, че е 3 години по-малък от моя милост, ами е и 2 пъти по-извратен, егати! Все пак, не може да се отрече, че момчето се е справило почти блестящо. Ако имаше по-голям размах - в смисъл, ако действието не се ограничаваше основно в една къща (и стаята за наблюдение) - със сигурност би се справил още по-блестящо. Какво да го правиш - сюжет. Dina Meyer отново е тук, в качество си на главен асистент/съветник... един вид "wizzard" по криминалните деяния. Пак ще видим познатото и от първата част лице на Tobin Bell ("Пъзела"), който май най-добре от всички знае как да си играе ролята. Donnie Wahlberg (в ролята на Ерик) го дава малко пресилено, но не е зле. Малко изненадан останах като видях и Franky G. - начинаещ 40-годишен актьор - който вече има няколко "силни" изяви в доста яки продукции, като "Wonderland" ["Убийствата на Уондърленд Авеню"], "The Italian Job" ["Италианска афера"] и "Confidence" ["Поверително"]. Та, честно казано, от всички "страдащи жертви", Franky умира най-яко.
Определено имаше какво още да се желае от "Saw 2". Имам си една приказка, че "когато хората са много, страхът се разсейва" и подобен род филми се превръщат в комерсиален касаплък. Филмът ще завърши с усещането, че сте излъгани и че са ви спестени доста неща. Първата част наистина вдигна летвата доста високо. Лошото е, че втората не може да се приеме точно като "втора" - изцяло нова и осъвременена - а повече прилича на "expansion pack" на първата. Поне аз така я почувствах, сигурно и вие ще я почувствате така. Но дано това чувство не ви гложди дълго и ако гаджето е наблизо, да си направите едно "flesh"-парти - в дъблоко интимен смисъл, разбира се, и само с подръчни материали...
![]()
Оценка: 6.5/10